D90+18-200+Sandisk Extreme III 4GB - 3000 klapnięć migawki, żadnych błędów jak narazie nie mam.
Szukaj
D90+18-200+Sandisk Extreme III 4GB - 3000 klapnięć migawki, żadnych błędów jak narazie nie mam.
D3100|18-105 VR
Nikt się drogi kolego nie skrzyknął.... tylko każdy pisał swoją opinię na temat działania aparatu. W całej sprawie najbardziej wkurzającym faktem było milczenie NIKONA. Jestem posiadaczem D90 od jakiś 16 miesięcy i jestem zadowolony (chociaż cały czas jestem zdania że nowy firmware by się przydał, ale to inna sprawa). Err CHA wywaliło mi ze 2-3 razy ale miało to miejsce w pierwszych 3 miesiącach po zakupie. A od tego momentu spokój.
Dokładnie...Jeden ma problem cały czas u innych nic a u mnie również w pierwszym msc-u dosłownie z 3 razy problem z Err CHA a póżniej parę razy nie mogłem zmienić pomiaruz np.punktowego na matrycowy,aparat jak by sie zawiesił ale od tamtej pory ...ODPUKAC już ok.pół roku nic.
D7100 / S 10-20 / N 18-105 VR/ N 70-300 VR / Slik Pro 500 DX / SB-600 /
5 miesięcy i wszystko gra jak należy.
Dobra, idę za waszą radą. prawo konsumenckie jest, gwarancja jest, nie ma sie co martwić na zapas. pozdr.
Sprzęt wrócił z serwisu z wymienionym mechanizmem lustra. Teraz śmiga jak szalony![]()
U mnie 3 tygodnie. Pojawia się problem z f--. Blokuje się wtedy spust migawki, nie łąpie autofocus. Pomaga lekkie poruszenie obiektywem. Mój obiektyw to 16-85vr.
Dodam, że nie zawsze pomaga poruszenie obiektywem. Dziś nie pomagało. Za to pomogło wyjęcie i włożenie baterii. Coraz bardziej mnie to wkurza, zdarza się co kilkanaście-kilkadziesiąt klapnięć. Zwlekam z serwisem, bo jak czytam, to niektórym przeszło po jakiejś liczbie zdjęć. No ja chyba nie doszedłem do pierwszego tysiąca. Liczyłem na zmianę po przeczyszczeniu spirytusem styków, ale to nic nie zmieniło.
Jeśli masz taką możliwość załóż i zdejmij kilka(naście) razy jakiś inny obiektyw(nawet w sklepie jeśli pozwolą).Ja mam wrażenie,że od kiedy kupiłem drugi obiektyw wszystko nagle się uspokoiło.Podejrzewam jakąś wrażliwość elektroniki -może coś tam się musi ustabilizować czy co?Inna rzecz że poprawa nastąpiła też po pewnej ilości wykonanych zdjęć-chyba dobrze ponad tysiąc.Od tamtej pory (kilka miesięcy,kilka tyś.zdjeć) zupełny spokój.
semacomer kj soup io - mit o plastikowym bagnecie zupełnie do mnie nie przemawia.Że niby solidne może być tylko metalowe?Zapewniam,że współczesne tworzywa sztuczne są w wielu zastosowaniach znacznie lepsze od metali.A obiektyw N 18-105 VR to świetny sprzęt dla większości amatorów.
Ostatnio edytowane przez Duder ; 05-04-2010 o 00:43
A new shit has come to light...
ok po niecałych dwóch tygodniach problem wrócił, narazie pojawił się raz więc może to jakaś wada body? komus wymienili podobno mechanizm podnoszenia lustra po tym jak oddal D90 z błędem F--.
U mnie rzecz wygląda od jakiegos czasu tez tak, wczesniej tego nie zauwazylem:
1. po nacisnieciu przycisku migawki autofocus ostrzy i obraz w wizjerze delikatnie sie unosi do momentu optymalnego wyostrzenia
2. dociskam i robie fote
3. po puszczeniu przycisku migawki, z 2 sekundy po, obraz w wizjerze delikatnie ale widocznie opada.
Czy to jest normalne zachowanie czy to moze ta wspomniana wada mechanizmu podnoszenia lustra? Jesli u was tak nie ma to niezwlocznie wysylam aparat do serwisu, nie ma na co czekac. Ostatnio focilem z kolega jego D40 i obraz w wizjerze jest absolutnie nieruchomy bez wzgledu na to co sie dzieje, moje lustro jakby ma lekkie przemieszczenie przy ostrzeniu zdjecia i po puszczeniu migawki.
Skontaktuj się z nami