Close

Strona 4 z 47 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 469
    Oszczędny w słowach Awatar brodnica
    Miasto
    Brodnica, Bydgoszcz, Kharkov

Domyślnie

Oj ludki ludki...
    Czasem ktoś napisze coś dla żartu a Wy traktujecie to poważnie! Duże sieci sprzedażowe nie kupują towaru od firmy "krzak" a bezpośrednio albo od produenta lub generalnego dystrybutora. Można spotkać w obrocie podrobione karty pamięci, bo ktoś wsiadł w samolot i przywiózł kilka kilogramów kart pamięci w torbie ale... Nie opłaca się przewozić oryginalnych pudełkach, bo przewozi się powietrze! Karta zapakowana jest w OGROMNY w stosunku do swoich rozmiarów karton. W takim opakowaniu do walizki wejdzie np. 100szt, które trudno ukryć. Bez kartoników może wejdzie nawet 100.000!
    Więc jeżeli ktoś np. na allegro sprzedaje kilkadziesiąt kart pamięci bez opakować to... może o czymś to świadczyć. Jednak kupując w renomowanym sklepie (hurtowni), nikt nie będzie ryzykował takiej odprzedaży! Z drugiej strony czasem coś, co my nazywamy podróbką działa równie dobrze co "oryginał", ponieważ fabryka dziś produkuje pamięci dla ScanDiska a następnego dnia zmieniana jest naklejka, kolor plastiku i idzie karta dla Panasonica... Chińskie fabryki, żeby sobie jeszcze dorobić wypuszczają serię takich samych kart bez naklejek lub tworzą nową nazwę. To normalna chińska praktyka.

Jeżeli chodzi o nikona... Nikon nie zleca nikomu produkcji całego aparatu, część elementów kupuje od innych producentów a wszystko montowane jest w fabrykach należących do Nikona. Więc w sprzedaży są tylko "prawdziwe" nikosie...

Domyślnie

Nie takie rzeczy sie podrabialo
    Nikon D90, Nikkor 18-105, Nikkor 50 1.8, Metz 48 AF-1, LowePro Nova 170.

Oszczędny w słowach Awatar brodnica
    Miasto
    Brodnica, Bydgoszcz, Kharkov

Domyślnie

Wiem, wiem... znając chińczyków "nie znasz dnia ani godziny",
    a poważnie - w karcie jest znormalizowana wielkość, kaształt, wyprowadzenie styków, blokada przed zapisem. Tu wszyscy z zewnątrz robą to samo, wewnątrz niewielkie lub żadne różnice - więc podrobić możesz.

Aparat to inna bajka. Każdy ma swój kształt, który przeważnie jest chroniony prawem autorskim tak jak układ guzików, przełączników, oprogramowanie itd. To zbyt skomplikowane, żeby podrobić kropka w kropkę i sprzedawać w milionach sztuk, żeby zwróciły się nakłady.

Domyślnie

Zapewne tak jest. Nie ma co tu gdybać. Zostaje nam tylko czekać na rozwiązanie tego problemu ze strony producenta. Gdyby był to 1 przypadek to można by się domyślić że jest coś uszkodzone w aparacie, ale skoro ten błąd zaczyna pojawiać się u coraz większej grupy odbiorców i to nie tylko w Polsce, to można się domyślić że Nikon coś spaprał.
    Pytanie czy to kwestia oprogramowania aparatu czy faktycznie jest coś uszkodzone.
    Ostatnio edytowane przez tommyfp ; 29-12-2008 o 15:46

Domyślnie

Panasonic, Sandisk i Toshiba robią karty w swoich fabrykach pod swoim logo. Jak inni producenci to nie wiem.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Nie wiem Panowie co tak sie wszyscy uparliscie na Sandiska. Na dwoch aparatach uzywam Goodram SDHC Class 6, 4GB i zadnych problemow. Karta nieco wolniejsza od Sandisk Extreme III a szybsza od Ultra. Tania jak barszcz. Niedoceniana ze wzgledu na to, ze nie nazywa sie Sandisk....

Domyślnie

Witam. Chciałem sie odnieść do błędów które występują w Nikonie D90. Zakupilem go miesiac temu przed wyjazdem na wakacje w firmie Fotoit. Do zestawu kupilem obiektyw 18-200 Nikona. W Media Markt kupiłem dwie karty Extrteme III 8gb / 30 mb/s/. Błąd dokładnie wygląda tak jak opisywany tutaj wcześniej. Aparat się zawiesza i nie reaguje na ON/OFF a resetuje się dopiero po wyjęciu baterii. Podzielę się swoimi obserwacjami bo może się przydadzą. Błąd pojawiał się na obydwu kartach. Przy pojawieniu się błędu migawka zawsze dawała inny odgłos niż przy normalnym klapnięciu. Doszło do tego, że po klapnięciu migawki wiedziałem że zaraz wyskoczy błąd. Wakacje spędzałem w kraju, gdzie temperatura była ponad 30 stopni i zauważyłem jeszcze jedną powiedzmy - prawidłowość. Błędy wyskakiwały generalnie rano. Nie wiem, może wpływ na to miała temperatura, rano zawsze jest chłodniej lub po nocnej przerwie w użytkowaniu/, nie mam pojęcia, ale tak było. W Polsce pojawił się ten błąd tylko raz przed wyjazdem, a po powrocie ani razu. Podczas pobytu na wakacjach, były momenty że na 5 klapnięć 3 razy się zawieszał, co doprowadzało mnie do szału / sprzet kosztował ponad 5 tyś/ a nie mozna było robić zdjęć. Na razie nie zanosiłem go do serwisu bo działa poprawnie. Jask coś się wyklaruje to dam znać, ale obstawał bym przy dwóch wariantach - migawka i karta. z zauważonych objawów jeszcze dodam, że często, albo nawet zawsze, tego nie jestem teraz w stanie powiedzieć na 100 %, w momencie zawieszenia się aparatu, lampka kontrolna od karty świeciła cały czas na czerwono. W działaniu aparatu zauważyłem jeszcze jedną sytuację; otóż podczas kadrowania, przysłona podawała wartości - -., dokładnie dwie kreski i aparat po prostu nie reagował na ustawienia. Dopiero po kilku ruchach zoomem w obiektywie zaczynała działać / tak jakby jakiś problem w komunikacjhi aparat obiektyw/. Te błędy wyskawiwały nadzwyczaj często. Czytając to forum podejrzewam, że generalnie model ten ma na razie jakiś feler, bo u zbyt wielu użytkowników to występuje. Pozdrawiam. ps. Jak działa to zdjęcia wychodzą naprawdę rewelacyjne

Domyślnie

tak ja miałem. I to na dwóch kartach, bo zakupiłem dwie. Extreme III 30mb/s

Domyślnie

Dzięki za informacje. napisz koniecznie jak coś będziesz wiedział. Jesteś w o tyle dobrej sytuacji że jesteś z Warszawy i w każdej chwili możesz udać się do serwisu. A większość z nas aparat by musiała odsyłać i nie wiadomo jak długo na niego czekać.
    No cóż pozostaje nam czekać na odzew Nikona na temat tego problemu.

Domyślnie

Wyslalem maila do wsparcia technicznego Nikona z opisanym powyzej problemem z errorem i wieszania sie D90. W odpowiedzi dostalem ze mam zresetowac aparat a jak to nie pomoze to odeslac do serwisu. Mysle, ze nawet jesli Nikon wypuscil jakiegos babola w D90 to troche czasu uplynie zanim sie do tego przyznaja. W gre by wchodzila pewnie wymiana sprzetu, albo cokolwiek innego zwiazanego z poniesieniem extra kosztow dla Nikona. Wiec nie oczekiwalbym ze cos sie zadzieje predko (jesli w ogole sie zadzieje). A czy wiadomo Wam cos o podobnych problemach w starszych Nikosiach?
    Nikon D90, Nikkor 18-105, Nikkor 50 1.8, Metz 48 AF-1, LowePro Nova 170.

Strona 4 z 47 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów