Close

Strona 2 z 47 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 469

Domyślnie

W przypadku err z lustrem "up" łatwo jest to sprawdzić. W przypadku zacięcia aku zawsze jest lustro "up" ale nie ma err. W nikonach siedzę od 6 lat. I w przypadku sprzętu elektromechanicznego w zasadzie nie ma co generalizować. Ale mój osąd po opisanych przypadkach i własnych doswiadczeniach wskazuje na karte, tylko i wyłącznie. Nie wykluczam innych możliwości. Daje kierunek, na podstawie własnych doświadczeń. Pozatym handluje tym sprzętem, przyjmuje reklamacje lub nawet podczas wstępnych oględzin udaje mi sie "niechcąco" naprawic to i tamto i tu nie tylko NIKON wchodzi w gre.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Kundzior
    nie neguję Twojej wiedzy. Może wkradła mi się do posta nutka ironii - wybacz. Mea culpa. Mam D50 z podobną przypadłością - przyznaję że sam go załatwiłem bo chciało mi się oszczędzać na ogniwach czego efektem było kupienie bubla który nie dawał do body dość prądu w chwili klapnięcia lustrem. Ostatecznie spowodowało to zacięcie lustra i uszkodzenie mechanizmu. Od tamtej pory od czasu do czasu przy zdjęciu lustro się blokuje, wyskakuje err. i procedura wygląda tak jak ta opisana wyżej. Stąd mój post.
    mmax
    Jeśli żartujesz to powinieneś to jakoś zaznaczyć bo ktoś weźmie Cię serio. jeśli piszesz serio to radzę wziąć się za naprawianie rowerów bo w przypadku aparatów a w szczególności cyfrowych kariery nie zrobisz a wręcz narazisz się na kosztowne odszkodowania.
    Dla jasności - absolutnie żadnego WD40!!

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmax Zobacz posta
    Zartowałem!!!
    Nie żartuj tak. A jak już musisz, daj znać jakąś emotionką. Jak ktoś sobie popsuje sprzęt kupiony za kilka pensji, to wcale nie będzie do śmiechu.
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 27-12-2008 o 02:35
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Oszczędny w słowach Awatar brodnica
    Miasto
    Brodnica, Bydgoszcz, Kharkov

Domyślnie

Czy mi się tylko wydaje, czy z D90 faktycznie jest coś "nie tak"?
    Właśnie wrzuciłem swój post tutaj:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=82162&page=2
    a teraz trafiłem na kolejny temat dotyczący problemów z D90! Chyba wyszła jakaś seria D90 z ukrytą wadą - mam nadzieję, że to tylko seria.

Nie sądzę, a nawet jestem pewien, że to nie jest problem z kartami pamięci, bo:
    1. Błąd karty pamięci nie ma nic wspólnego z lustrem i migawką, która przestaje "chlipać".
    2. Aparat ma bufor i dopiero z bufora dane idą na kartę, wiec pomimo braku komunikacji aparat powinien umożliwiać kolejne strzały i krzyczeć w przypadku przepełnienia buforu.
    3. Najważniejsze. W instrukcji obsługi wyraźnie jest napisane, że kłopoty z kartą oznaczone są jako "CHA" (błąd zapisu, karta zabezpieczona przed zapisem). Wg instrukcji oznaczenie "ERR" nie pojawia się w przypadkach kłopotów z kartą.

Rozmawiałem z Nikonem i każą oddać korpus do serwisu. Pierwszy raz dzwoniłem do nich krótko po zakupie, gdy pierwszy raz pojawił mi się "error". W Nikonie nie słyszeli o podobnych przypadkach. Teraz po prawie dwóch miesiącach znowu dzwoniłem, żeby umówić się na przegląd i ... znowu byłem pierwszy, który ma takie problemy. Trochę dziwne?! Gdyby nawet wiedzieli, że coś jest zdefekciałe, to i tak oficjalnie o tym nie powiedzą. Przyjechał pewnie do Polski TIR ze sklapciałymi korpusami i teraz powoli zaczynają się sypać.

Proponuję, aby każdy kto ma problem z D90 napisał gdzie go kupił. Może to coś wyjaśni? Mój jest z Fotojokera, kupiony w zestawie z 18-105.

Domyślnie

1. Źle prawisz.
    2. Fakt ma bufor, ale nie klepie zdjęć do bufora jeśli z kartą jest coś nie tak.
    3. Tak jeśli karta jest zabezpieczona to jest CHA. Poza tym w instrukcji są przykładowe rozwiązania.

Najprostszy sposób zmień kartę i tyle jak po zmianie będzie to samo to zaniesiesz do FJ. Sam nie wysyłaj do serwisu bo:

FJ ma świetne układy z serwisem NIKONA.
    Stracisz rękojmie.
    Będziesz długo czekał śląc samemu na powrót sprzętu.

Dodam ze kiedyś przy karcie Kingstona mi się zdarzało err podczas focenia, a jak ja wkładałem do korpusu na wyłączonym to cha mi się pokazywało Wystarczyło Kingstona umieścić w koszu na śmieci problem znikł.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Kundzior ; 27-12-2008 o 07:54

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brodnica Zobacz posta
    3. Najważniejsze. W instrukcji obsługi wyraźnie jest napisane, że kłopoty z kartą oznaczone są jako "CHA" (błąd zapisu, karta zabezpieczona przed zapisem). Wg instrukcji oznaczenie "ERR" nie pojawia się w przypadkach kłopotów z kartą.
    Tez mi się tak wydaje. Gdyby to był problem samej karty to nie wyskoczyłby error w miejscu w którym podane są informacje o czasie otwarcia migawki. Ale nie mogę znaleźć o tym w instrukcji. Na której to jest stronie??

Najzabawniejsze jest to gdy po raz 3 wywaliło u mnie ten błąd to gdy wyłączyłem aparat to on był nadal włączony. Niby OFF a ON . Myślę że panowie z nikona powinni zacząć czytać to forum. Moja karta to Sandisk Ultra II 2 GB.

Proponuję, aby każdy kto ma problem z D90 napisał gdzie go kupił. Może to coś wyjaśni? Mój jest z Fotojokera, kupiony w zestawie z 18-105.
    Ja kupowałem w AGITO.PL

Domyślnie

Tutaj tez piszą o tym problemie. http://www.disboards.com/showthread.php?t=1974891
    wygląda na to że naprawdę to jest problem z kartą. Więc może jak zainwestujmy w 4GB lub 8GB Sandisk Extreme III 30MB/s to zacznie to działać tak jak powinno. Wiecie, karta ta jest podobno dedykowana dla tego aparatu. A w tak drogim aparacie nie można mieć tanich kart bo jeszcze aparat się popsuje Aparat za ponad 3000zl nie może mieć kart tańszych nich 100zl

Oszczędny w słowach Awatar brodnica
    Miasto
    Brodnica, Bydgoszcz, Kharkov

Domyślnie

No to przesada! Jeżeli kupujesz mercedesa do od razu powinieneś kupić garaż na Manhatanie?? Ja używam tylko kart SanDiska Extreme, kilka z tych kart wcześniej "śmigało" w canonie i nigdy nic się nie działo...
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 27-12-2008 o 19:12 Powód: nie ma kart "ScanDisk"

Domyślnie

No to przesada! Jeżeli kupujesz mercedesa do od razu powinieneś kupić garaż na Manhatanie?? Ja używam tylko kart SanDiska Extreme, kilka z tych kart wcześniej "śmigało" w canonie i nigdy nic się nie działo...
    to byla taka ironia. a karty sandisk extreme o ktorych pisales wczesniej ze Ci sie wieszają też do najtańszych nie należą.

Domyślnie

Na rynku jest tyle podrób sandiska, ile użytkowników tego forum albo i więcej. Nawet w niby oficjalnej dystrybucji.

Strona 2 z 47 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów