Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Bzdury piszesz . Za te pieniądze to świetny obiektyw.
    Zgadzam sie w 100%. Miałem i potwierdzam.

Domyślnie

Ja też miałem. Częściej trafiałem ostrząc manualnie starymi szkłami niż ten boski AF z 50/1.8. Dla mnie dramat (używane z 350D i 20D).
    Pusta torba team
    BLOG

Domyślnie

Canon EF 50/1.8 Mk I i Mk II są optycznie identyczne. Mechanicznie też różnią się niewiele, MkI ma ma konstrukcję jak obiektywy 35/2 oraz 28/2.8 (metalowy bagnet, skala odległości, wydzielony pierścień AF).
    http://www.canon.com/camera-museum/c.../ef_50_18.html
    http://www.canon.com/camera-museum/c...f_50_18ii.html

http://www.canon.com/camera-museum/c...e/ef_35_2.html

Mk I był może trochę bardziej stabilny jakościowo, tzn nie słyszałem o istotnym rozrzucie, pomiędzy egzemplarzami, z Mk II bywa różnie. Ja na swojego nie narzekałem (AF jakoś tam działał, z wyłączeniem ciemnych pomieszczeń, ostry był tak od f/2.2) po roku wymieniłem na 50/1.4. Generalnie wart swojej ceny ale wybitnie amatorski, ot uzupełnienie KIT-a.
    Canon & Pentax

Domyślnie

Wow! Forum Canona emigruje. Fajnie! Witamy! Chyba pójdę coś popisać na Canon-Board

Domyślnie

Tam zaraz emigruje Konto u Was mam już od jakiegoś czasu, trzeba było wreszcie coś napisać.
    Serdecznie pozdrawiam
    Canon & Pentax

Domyślnie

Ja się właśnie zastanawiam nad zakupem 50mm 1.8 II i tu moje pytanie. Warto wydawać te ~300zł?
    ###

Domyślnie

Jak widzisz - dla jednych warto dla drugich nie. Ja na początku byłem zadowolony. Ale potem AF doprowadzał mnie do szefskiej pasji. Gdy zobaczyłem, jak ostre są inne stałki, to 50/1.8 natychmiast sprzedałem. Facet, który ją ode mnie kupił był zadowolony, choć nie owijałem w bawełnę i powiedziałem, co mnie boli.

Przykręć, przestrzel, zadecyduj.
    Pusta torba team
    BLOG

Domyślnie

Wg. mnie najlepiej byłoby przetestować samemu. Słyszałem, że AF nie jest rewelacyjny, więc myślę, że będę bawił się manualnie ostrością.
    Kasy niestety nie mam na nic lepszego (ostatni zakup obiektywu spłukał mnie doszczętnie ).

Co do MF, mam 350d i strasznie mały wizjer (najgorsza wada tego aparatu, której nie moge przeboleć), więc samo ustawianie ostrości jest ciężkie. Myślę jeszcze nad zmianą body, ale to w przyszłości...
    ###

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fumar Zobacz posta
    Wg. mnie najlepiej byłoby przetestować samemu. Słyszałem, że AF nie jest rewelacyjny, więc myślę, że będę bawił się manualnie ostrością.
    Zapomnij, kręcenie tym malutkim pierścieniem o niewielkim skoku, umieszczonym na mordce jest dalece upierdliwe. Jeśli chcesz w ten sposób to lepiej kupić coś manualnego.
    Co do MF, mam 350d i strasznie mały wizjer (najgorsza wada tego aparatu, której nie moge przeboleć), więc samo ustawianie ostrości jest ciężkie. Myślę jeszcze nad zmianą body, ale to w przyszłości...
    Nie ma co demonizować, używałem 50/1.8 z poczciwym 300D i dawało radę.
    50/1.8 to najtańsza stałka Canona (następny w kolejności 28/2.8 kosztuje ponad dwa razy więcej) w sam raz za na początek.
    Canon & Pentax

Domyślnie

Miałem tandem 350D + 50/1.8. Najgorszy możliwy. 350D ma AF małej precyzji, 50/1.8 jeszcze mniejszej Tragedia. Zapomnij o MF, bo ten obiektyw ma strasznie duży skok pierścienia + luzy. Lepiej kupić dobrą stałkę MF + przelotkę, jeśli już

Jakby co, to do 350D można wsadzić matówkę z klinem i rastrem. Zawsze to łatwiej. Miałem. Korzystałem.
    Pusta torba team
    BLOG

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów