rewelacja - szczegónie dwójka![]()
Szukaj
rewelacja - szczegónie dwójka![]()
Znakomite zdjecia. Gratulejszyn i prosimy o wiecej![]()
Piękne zdjęcia!!!
Wielkie gratulacje!!!
Jacek, pozdrawiam!
D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800
Świetne zdjęcia!
D7200
Urocze i piekne, od kadrow przez obrobke po modelke. Swietna robota![]()
przepiękne zdjęcia.
.
. . . - - - . . .
Bla, bla, bla
Ojej jak zwykle najwięcej się tutaj dzieje jak mnie nie ma
Sama nie wiem co mam napisać odnośnie obróbki. Każde zdjęcie wymaga innych "operacji". Ja wywołując RAW w ps cs3 od razu obrabiam albo pod kolor albo pod bw. Zawsze doświetlam trochę. W kolorkach ściągam nieco nasycenie żółtego i pomarańczowego bo drażnią mnie zażółcenia skóry (nie wiem czy jeszcze ktoś tak ma) Przy bw różnie - czasami dodaję cienie, czasami odejmuję (głównie krzywymi). Miałam kiedyś taką funkcję "clarity" bardzo ja lubiłam ale gdzieś mi ją wcięło ale że ja laik jestem jeśli chodzi o komputer to nie wiem gdzie tego szukać.
Dalej pracuję na jpg - w cs3 jeśli trzeba to trochę ostrzę i to by było na tyle. Kosmetyczne sprawy w Corel photo paint 12 bo mam lepiej opanowany ten program. Jest dobry do retuszowania (a może kwestia przyzwyczajenia). Dobrze mi się pracuje w nim na krzywych więc tam tez się jeszcze nimi bawię w celu wydobycia odpowiedniego kontrastu i jasności. Potem kompresja i znowu ostrzenie. To byłoby chyba wszystko. Czasami jakiś filtr nałożę albo coś w kanałach namieszam :P
Wszystko metodą zabawy (na żadnych warsztatach nie byłam) - czasami jedno zdjęcie robię kilka razy i patrzę które bardziej mi się podoba.
Pewnie napisałam to mało zrozumiale ale nie jestem dobra w tłumaczeniu :/ Fakt też jest taki że im lepsze zdjęcie tym mniej pracy w programie i lepszy efekt.
W Corel P.Paint jest clarify w Adjust. Dzięki za informacje. Zdjęcia - rewelacja.
D200+Tamron 17-50/2.8 + Tamron 70-200/2.8 Di LD Macro + M 50 AF-1
wow. ja też tak chcę!
Skontaktuj się z nami