Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Szumy 8800

Domyślnie Szumy 8800

Witam,
    jestem nowym forumowiczem jak i nowym użytkownikiem Coolpix'a 8800. Mam pytanie dotyczące szumów. Nie tych widocznych na zdjęciu, ale tych słyszalnych w aparacie. Czy to normalne, że ten model w czasie pracy wydaje z siebie słyszalny dźwięk w postaci szumu? W serwisie Nikona nic nie wiedzieli na ten temat, poradzili popytać innych użytkowników. Poradźcie, czy to normalne czy mam reklamować?

Domyślnie

Ale jakie szumy ?? moze to silniczek obiektywu jak zmieniasz ogniskową?? A zdjęcia robi ?? Jak tak to jest ok
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Tez mam 8800 i ten szum tak jakby wiatraczka jest zupelnie normalny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Irvine
    Tez mam 8800 i ten szum tak jakby wiatraczka jest zupelnie normalny.
    Wiatraczka Procesor ma chłodzony
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Nie jest to szum pracy silniczka obiektywu, ten wydaje zupełnie inny dźwięk, tylko w czasie zmiany zoomu i to jest ok. Niepokoi mnie natomiast ciągły delikatny i cichy szum, bardziej związany z matrycą nie z procesorem, bo w trakcie ustawienia trybu pracy na podgląd zdjęć szumu nie ma. Może tak ma być, bo aparat działa bez zarzutu.

Domyślnie

Nie przejmuj sie tym.
    Jak znasz angielski to tu znajdziesz odpowiedz:

http://www.stevesforums.com/forums/v...12&forum_id=21

Domyślnie

Dziękuję za linka.

Oto wnioski:
    - angielski serwis potwierdza, że to rzecz normalna;
    - serwis sprawdził kilka nowych modeli – wszystkie tak mają;
    - kilkunastu użytkowników potwierdza szum w swoim aparacie, mój więc nie jest wyjątkiem;
    - nie jest to szum pracy silniczka obiektywu;
    - nie jest to szum pracy mechanizmu VR;
    - szum w żaden sposób nie wpływa na pracę aparatu;
    - zasugerowano, że jest to związane z pracą matrycy i procesora, który dokonuje obliczeń w czasie rzeczywistym;
    - ktoś zaproponował użycie WD-40.

Domyślnie

Witam

zasugerowano, że jest to związane z pracą matrycy i procesora, który dokonuje obliczeń w czasie rzeczywistym;
    Dla mnie to tekst miesiąca
    (pewnie elektrony tak szumią miotając się wewnątrz procesora w tą i zporotem)

A czy pamiętacie dyskusję na p.r.f.c na temat mrówek wewnątrz Fuji S602
    to była dopiero jazda....
    Pozdrawiam

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

no to jest "lol"miesiąca
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario
    (pewnie elektrony tak szumią miotając się wewnątrz procesora w tą i zporotem)
    To nie same elektrony. To elektrony gżą (od gzić) się z dziurami - jak to w półprzewodniku :P :P :P
    A bardziej poważnie: może w aparacie jest jakaś przetworniczka napięcia - tego typu urządzenia czasami szumią.

Uprawnienia umieszczania postów