Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Jak sprawdzic działanie VR

Cześć, od kilkunastu dni jestem posiadaczem Nikkora 18-105 VR. Gdzieś na forum znalazłem info, ze kiedy jest włącznoe VR na obiektywie, przy nacisniecu lekko spustu obraz w wizjerze podnosi sie. Miał to niby być objaw działającego systemu. Zastanawiam się czy są inne sposoby na sprawdzenie czy VR działa poprawnie. Pozdrawaim

Domyślnie

skieruj caly zestaw tak, zeby obiektyw byl pionowo i wcisnij przycisk migawy do polowy. VR bedzie troche glupial i obraz w wizjerze zacznie "plywac".
    Jest tez metoda na ucho - posluchaj obiektywu, czy przy wcisnietym do polowie guziku cos w nim "warczy". Jak warczy to znaczy ze dziala.
    trzecia metoda tez jest na ucho, ale nie trzeba go przykladac do szkla. po zrobieniu zdjecia i puszczeniu guzika, po okolo sekundzie, uslyszysz takie charakterystyczne "klik". To wlasnie VR puscil soczewke.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Może ja jestem jakiś dziwny, ale czy nie prościej zrobić sobie zdjęcia porównawcze (z ręki na odpowiednich czasach) z włączonym i wyłączonym VR?
    Ewentualnie można zrobić to samo, ale ze statywu, tylko wtedy efekty powinny być odwrotne (tj. z włączonym VR powinno być lekko rozmyte).

Domyślnie

A czy to znaczy ze jak sie dorobie statywu i bede pstrykał z niego, to powinienem VR wyłączać? Myslalem ze VR działa na zasadzie "pływania" soczewki odwrotnie do drgania ręki, a kiedy aparat jest na statywie to nie ma jak "pływać"...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vavamaka Zobacz posta
    A czy to znaczy ze jak sie dorobie statywu i bede pstrykał z niego, to powinienem VR wyłączać? Myslalem ze VR działa na zasadzie "pływania" soczewki odwrotnie do drgania ręki, a kiedy aparat jest na statywie to nie ma jak "pływać"...
    Z tego co wiem to jest tak, że VR (czy generalnie stabilizacja?) szuka jakiś mikrodrgań i kombinuje jak ruszyć, żeby zniwelować. W przypadku, gdy drgań nie ma (statyw), VR durnieje i pewnie sam rusza starając się niwelować drgania, których nie ma, w efekcie je sam kreuje.
    Nie wiem na ile to prawdziwe/sensowne, ale powiem tak: robiłem test ze swoim 18-55 VR na statywie i widać wyraźnie, że statyw+włączony VR dawał bardziej rozmyty obraz, niż z wyłączonym VR.

Domyślnie

dobryjanek - dobrze kombinujesz. Generalnie zasada jest taka, zeby na statywie VR wylaczac.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

No to dobrze ze się dowiedziałem, bo pewnie na pewniaka bym pstrykał fotki ze statywu a potem bym zachodził w głowe dlaczego obraz nie jest ostry Tak czy siak, jak tylko wrócę do domu, opukam i osłucham obiektyw. Troche się zraziłem do obiektywów Nikkora po moim pierwszym 18-135 który od nowości latał na wszystkie strony, więc chciałbym przynajmniej teraz mieć w pełni sprawny obiektyw.

Domyślnie

a to się ciekawostki dowiedziałem ........ kolejny przykład na to że warto z uwagą przeglądać posty ( nie wiedzia łem, że nie powinno się robić zdjęć na statywie z wł VR) co innego pewnie jeśli chodzi o monopod

Domyślnie

Sprawdziłem. Po naciśnięciu spustu słychać najpierw silnik, a potem cichy szum. Po puszczeniu spustu szum utrzymuje sie przez ok sekunde, a potem słychać charkterystyczny "klik". Wiec wszystko gra. Dzieki za pomoc.

Domyślnie

Sprawdzić można b. prosto. Wyłącz VR i patrząc w wizjer poruszaj ( mocno ) zestawem aparat+obiektyw. Następnie zrób to samo z załączonym VR. Różnica będzie widoczna.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów