Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Sterowanie SB 800

Witam,

Mam pytanie w D70 mozna było tak zrobic ze steruje sie SB-800 bez blysku lampy wbydowanej, a w D300 czy mozna tak zrobic ? Jedyne co udaje sie uzyskac to to ze lampa wbudowana emituje przedblyski ale jak nagralem na kamere i zrobilem w zwolnieniu i stop klatke to przedblyski wciaz sa emitowane jak blysnie SB-800, a to wg mnie nie jest poprawne.
    Prosze o pomoc w tej sprawie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez awedpk Zobacz posta
    Witam,

Mam pytanie w D70 mozna było tak zrobic ze steruje sie SB-800 bez blysku lampy wbydowanej, a w D300 czy mozna tak zrobic ?
    Oczywiście, tak. D300 ma więcej opcji niż D70 jako sterownik.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Tak ale jak to zrobić aby lampa wbudowana nie emitowała w tym czasie przedblyskow ?
    Ostatnio edytowane przez awedpk ; 12-12-2008 o 14:40

Domyślnie

W menu body wyłączasz lampę wbudowaną. Przedbłyski (otwarta ) i tak będzie emitowała.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

e3 - Commander mode

Domyślnie

Cały problem ze to nie sa przedblyski tylko w momencie kiedy sb daje blysk to wbudowana lampa wciaz jeszcze emituje przedblyski, a wiec nie powinno sie to nazywac przedblyski tylko normalnie blysk. Sek w tym jak to wyłaczyć ?

Domyślnie

Nie da się
    Ale są na tyle małe, że pomijalne. Już były dyskusje na forum o tym
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez awedpk Zobacz posta
    Cały problem ze to nie sa przedblyski tylko w momencie kiedy sb daje blysk to wbudowana lampa wciaz jeszcze emituje przedblyski, a wiec nie powinno sie to nazywac przedblyski tylko normalnie blysk. Sek w tym jak to wyłaczyć ?
    zapewne chodzi o błyski komunikacyjne (bardzo słabe)
    D70 tez je ma - nie ma tu żadnej różnicy.
    Te błyski do komunikacji idzie się dopatrzeć na zdjęciach gdy jest bardzo mało zastanego, na zdjęciach nocnych gdy jest coś na pierwszym planie itp.

Domyślnie

Można to częściowo obejść: przypisujemy przyciskowi funkcyjnemu FV Lock blokadę błysku. Po wcisnięciu go zostaną wysłane błyski pomiarowe, a po naciśnięciu migawki jedynie krótki błysk wyzwalający. Pomiar jast zapamiętany do nastepnego wciśnięcia Fn (nowy pomiar) lub do przejscia aparatu w stan spoczynku.
    Innym wyjściem jest rezygnacja z TTL i ustawienie trybu manual.

Domyślnie

Można też zasłonić wbudowaną lampę Są do tego dedykowane "zasłonki"

Pzdr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów