Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Darmowy program

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Dzięki Zbyma. Widziałem wcześniej to okno. Nie jest to niestety tak elestyczne, jak w innych programach - nie można przelecieć kursorem (dowolne narzędzie), by sprawdzić składowe. Ponieważ GIMP mnie nie interesuje, a jak mniemam Ciebie tak, to może warto zgłosić brak takowej funkcji osobom rozwijającym ten soft - mam nadzieje, że w kolejnych wersjach tego programu pojawi się w pełni użyteczna paleta INFO .
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnowo Podgórne

Domyślnie

Szanowny kolego Mares,
    coś zupełnie nie rozumiem toku rozumowania:
    "Jedno zapytanie odnośnie GIMPa. Otóż szukałem i jakoś nie mogłem znaleźć (wersja 2.2 pod windowsa) palety INFO. Domyślam się, że to moje niedopatrzenie, bowiem to niemożliwe, by jakikolwiek program graficzny nie posiadał możliwości pokazywania na bieżąco wartości składowych kanałów. Czy możecie mi podpowiedzieć, gdzie toto się znajduje?"
    Na moją ogólnikową odpowiedź otrzymałem uszczegółowienie:
    "Pisząc paleta INFO miałem na myśli densytometr. Coś, co na bieżąco pokazuje wartości liczbowe miejsca, nad którym znajduje się kursor. I nie chodzi mi o współrzędne, tylko o składowe poszczególnych kanałów."
    W swojej dalszej szczegółowej odpowiedzi pominąłem to że:
    Densytometr – urządzenie służące do pomiaru gęstości optycznej materiałów przeźroczystych i nieprzeźroczystych.
    lub
    Densytometr, przyrząd fotometryczny służący do badania gęstości optycznej wywołanych fotografii czarno-białych i barwnych (wykorzystuje się wówczas filtry niebieski, zielony i czerwony).
    można np. zajrzeć: http://portalwiedzy.onet.pl/61170,,,...etr,haslo.html
    czyżby Photoshop posiadał takie możliwości?
    Podałem jednak że w GIMP-ie jest możliwość określenia "co potrzeba wiedzieć o parametrach koloru danego piksela (RGB, HSV, CMYK), również wartość Hex".
    I co
    Cytat Zamieszczone przez Maras Zobacz posta
    Dzięki Zbyma. Widziałem wcześniej to okno. Nie jest to niestety tak elestyczne, jak w innych programach - nie można przelecieć kursorem (dowolne narzędzie), by sprawdzić składowe. Ponieważ GIMP mnie nie interesuje, a jak mniemam Ciebie tak, to może warto zgłosić brak takowej funkcji osobom rozwijającym ten soft - mam nadzieje, że w kolejnych wersjach tego programu pojawi się w pełni użyteczna paleta INFO .
    GIMP mnie nie interesuje dziwne
    "Otóż szukałem i jakoś nie mogłem znaleźć (wersja 2.2 pod windowsa) palety INFO."
    "Zainstalowałem sobie właśnie wersję 2.6.3 i... nadal nie ma tej fundamentalnej funkcji!"
    "nie można przelecieć kursorem (dowolne narzędzie)" ?
    Podsumowując odnoszę wrażenie, że zawraca kolega głowę dla samej pisaniny
    Pozdrawiam wszystkich

Uprawnienia umieszczania postów