Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Darmowy program

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnowo Podgórne

Domyślnie

Proponuję zajrzeć na stronę:
    http://www.gimpuj.info/index.php/board,66.0.html
    np. Co nowego w GIMP-ie 2.4 cz.9 Zarządzanie Kolorami w GIMP-ie oraz Separate+
    Obraz \ Właściwości obrazu - Wyświetla informacje o bieżącym obrazie
    w GIMP 2.2.17 było tylko Widok \Okno informacyjne
    Pozdrawiam

Domyślnie

Dzięki Zbyma, ale się nie zrozumieliśmy.
    Pisząc paleta INFO miałem na myśli densytometr. Coś, co na bieżąco pokazuje wartości liczbowe miejsca, nad którym znajduje się kursor. I nie chodzi mi o współrzędne, tylko o składowe poszczególnych kanałów. Dla mnie to najważniejsza paleta - resztę mogą załatwić skróty klawiaturowe. Zainstalowałem sobie właśnie wersję 2.6.3 i... nadal nie ma tej fundamentalnej funkcji! A przynajmniej ja jej nie znalazłem. W jaki sposób więc mam ocenić prawidłową wartość waloru np. ludzkiej skóry?
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnowo Podgórne

Domyślnie

Tośmy sie nie zrozumieli, teraz już na temat:
    Okno główne symbol Pipetki - Pobranie kolorów: ustawia kolor z punktów obrazu
    Klikamy a następnie zaznaczamy w Parametrach narzędzia - Okno informacyjne
    Od tego momentu po kliknięciu na jakiś punkt obrazu pojawia się okno Pobranie koloru w którym mamy to co potrzeba wiedzieć o parametrach koloru danego piksela (RGB, HSV, CMYK), również wartość Hex.
    Jeśli zaznaczymy w parametrach narzędzia Próbkój średnią kolorów to możemy również określic promień itd.
    I to by było na tyle
    Pozdrawiam

Domyślnie

gimp to naprawde dobry programik, uzywam go juz jakis czas i gdyby nie corel to wlasnie na gimpie obrabialbym foty

Domyślnie

Dzięki Zbyma. Widziałem wcześniej to okno. Nie jest to niestety tak elestyczne, jak w innych programach - nie można przelecieć kursorem (dowolne narzędzie), by sprawdzić składowe. Ponieważ GIMP mnie nie interesuje, a jak mniemam Ciebie tak, to może warto zgłosić brak takowej funkcji osobom rozwijającym ten soft - mam nadzieje, że w kolejnych wersjach tego programu pojawi się w pełni użyteczna paleta INFO .
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

szulif, ja wlasnie sciagam PSP Photo X2 trial Corela do przetestowania, masz z nim doswiadczenie? mozesz podzielic sie opinia?
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnowo Podgórne

Domyślnie

Szanowny kolego Mares,
    coś zupełnie nie rozumiem toku rozumowania:
    "Jedno zapytanie odnośnie GIMPa. Otóż szukałem i jakoś nie mogłem znaleźć (wersja 2.2 pod windowsa) palety INFO. Domyślam się, że to moje niedopatrzenie, bowiem to niemożliwe, by jakikolwiek program graficzny nie posiadał możliwości pokazywania na bieżąco wartości składowych kanałów. Czy możecie mi podpowiedzieć, gdzie toto się znajduje?"
    Na moją ogólnikową odpowiedź otrzymałem uszczegółowienie:
    "Pisząc paleta INFO miałem na myśli densytometr. Coś, co na bieżąco pokazuje wartości liczbowe miejsca, nad którym znajduje się kursor. I nie chodzi mi o współrzędne, tylko o składowe poszczególnych kanałów."
    W swojej dalszej szczegółowej odpowiedzi pominąłem to że:
    Densytometr – urządzenie służące do pomiaru gęstości optycznej materiałów przeźroczystych i nieprzeźroczystych.
    lub
    Densytometr, przyrząd fotometryczny służący do badania gęstości optycznej wywołanych fotografii czarno-białych i barwnych (wykorzystuje się wówczas filtry niebieski, zielony i czerwony).
    można np. zajrzeć: http://portalwiedzy.onet.pl/61170,,,...etr,haslo.html
    czyżby Photoshop posiadał takie możliwości?
    Podałem jednak że w GIMP-ie jest możliwość określenia "co potrzeba wiedzieć o parametrach koloru danego piksela (RGB, HSV, CMYK), również wartość Hex".
    I co
    Cytat Zamieszczone przez Maras Zobacz posta
    Dzięki Zbyma. Widziałem wcześniej to okno. Nie jest to niestety tak elestyczne, jak w innych programach - nie można przelecieć kursorem (dowolne narzędzie), by sprawdzić składowe. Ponieważ GIMP mnie nie interesuje, a jak mniemam Ciebie tak, to może warto zgłosić brak takowej funkcji osobom rozwijającym ten soft - mam nadzieje, że w kolejnych wersjach tego programu pojawi się w pełni użyteczna paleta INFO .
    GIMP mnie nie interesuje dziwne
    "Otóż szukałem i jakoś nie mogłem znaleźć (wersja 2.2 pod windowsa) palety INFO."
    "Zainstalowałem sobie właśnie wersję 2.6.3 i... nadal nie ma tej fundamentalnej funkcji!"
    "nie można przelecieć kursorem (dowolne narzędzie)" ?
    Podsumowując odnoszę wrażenie, że zawraca kolega głowę dla samej pisaniny
    Pozdrawiam wszystkich

Domyślnie

Z tego, co zrozumiałem, chodziło o dane takie, jak mamy na oknie "Informacje o zakraplaczu" (wartości RGB), ale żeby były prezentowanie zawsze. W ten sposób podawana jest w lewym dolnym rogu pozycja kursora. Drobnostka.
    Większym problemem są narzędzia (np. mikser kanałów), które nie działają na oryginalnym obrazie, a posiadają swój podgląd. Nie można tego podglądu sensownie powiększyć, nie obsługuje zarządzania kolorem - trzeba pracować na ślepo.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnowo Podgórne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcl Zobacz posta
    .....
    Większym problemem są narzędzia (np. mikser kanałów), które nie działają na oryginalnym obrazie, a posiadają swój podgląd. Nie można tego podglądu sensownie powiększyć, nie obsługuje zarządzania kolorem - trzeba pracować na ślepo.
    Okno narzędzia - Mikser kanałów (i inne) - podgląd można powiększyć, przesuwamy okno max w górę ekranu, gdy wskaźnik myszki umieścimy na dolnym prawym narożniku okna, przybiera inny kształt i można okno powiększyć w prawo oraz w dół, a następnie powiększyć sam podgląd (+). Teraz klikamy na symbol "krzyżyka" w prawej dolnej części podglądu i możemy oglądać poszczególne rejony zdjęcia w b. dużym powiększeniu.

Korzystając z okazji podaję linki do poradników (może komuś się przydadzą):
    http://www.dfv.pl/warsztaty-gimp.html
    http://www.dfv.pl/tl_files/dfv/Porad...kserKolor.html
    http://www.dfv.pl/tl_files/dfv/Porad...MikserCzB.html
    Można korzystać również z:
    http://docs.kde.org/kde3/pl/extragea...ins/index.html
    Pozdrawiam

Domyślnie

Trochę się da powiększyć, ale przy rozdzielczości monitora 1680 x 1050 px i rozszerzeniu okna na cały ekran (z wyjątkiem paska windows) podgląd ma wymiary około 512 x 344 px - to bardzo mało.
    Strzałkami zaznaczyłem marnotrawstwo miejsca.

Dzięki za linki do poradników. Przydadzą się.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów