Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Domyślnie

Nivelen, kiedyś dowiedziałem się, że w najlepszym razie Nikon będzie żądał w takim przypadku dowodu odprawy celnej aparatu - im chodzi o to by walczyć z tzw. szarym importem, czyli sprzętem który wjechał do danego kraju innym kanałem niż oficjalny importer. Ale to było parę lat temu - teraz może być inaczej.

A jeśli chodzi o język menu - ja raczej traktowałbym to jako okazję do podgonienia jakiegoś języka obcego, którego w końcu KAŻDY w miarę młody człowiek w Polsce MUSIAŁ się uczyć prędzej czy później. Menu jest w paru najbardziej rozpowszechnionych na świecie językach, więc któryś z nich wypadałoby znać i zacząć z tego korzystać.

W moim przypadku hobby foto stało się istotnym czynnikiem napędzającym - gdy u nas trudno było znaleźć jakiekolwiek materiały pisane na ten temat, czytałem wszystko, co wpadło mi w ręce a było w językach obcych. Raz było lepiej, raz gorzej, poszły w ruch słowniki, itp., ale chyba mnie przez to nie ubyło!

Inna zupełnie sprawa, że wśród języków menu są też mniej powszechnie używane niż polski, takie jak niderlandzki czy szwedzki. Canon i Samsung chyba poważniej traktują polski rynek.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

puch24, możesz sobie korzystać nawet z chińskiego, ale powinna być możliwość wyboru...a nie ma
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Chiński? Tradycyjny czy uproszczony? Hmmm... muszę nad tym jeszcze trochę popracować... Choć to pierwszy język na świecie pod względem liczby użytkowników, więc wypadałoby go znać!

Ale poza chińskim jest też możliwość wyboru spośród kilku napowszechniej na świecie używanych języków europejskich, jak angielski, francuski, niemiecki i hiszpański - wydaje mi się, że któryś z można by znać w miarę nieźle we współczesnym świecie.

Co oczywiście nie oznacza, że gdyby był polski, z uporem godnym lepszej sprawy korzystałbym z innych. Chyba, że tłumaczenie byłoby do luftu, tak jak tłumaczenie instrukcji obsługi do D70, w dodatku z błędami drukarskimi (niektóre znaki się nie wydrukowały).

Domyślnie

ALF i puch24 -> to dziala gwarancja czy nie ? :P
    A jesli chodzi o dowod odprawy celnej to hmm ciekawe co mam zrobic jesli aparat przyjdzie do mnie w paczce ? przeciez nie ma odprawy celnej paczek z zagranicy

Wracając do jezyka menu -> moim zdaniem to tez jest dobra okazja zeby podszkolic jezyk( sam korzystam z kazdej takiej okazji co naprawde potem ulatwia sprawy niektore poniewaz duzo latwiej jest znalezc cos w internecie po angielsku niz szukac tlumaczen polskich )
    Dlatego tez odrazu gdy uslyszalem ze gwarancja moze wygasac przy zmianie jezyka powiedzialem ze zdecydowanie nie warto
    Zapraszam Michał Klimont
    Tutaj nie radzę zaglądać: Click
    [/I]

Domyślnie

Przypomniał mi się stary dowcip:

Idzie dwóch milicjantów na patrolu. Zatrzymuje się zagraniczny samochód, wysiada facet i pyta:
    "Do you speak English?"
    Cisza.
    "Sprechen Sie Deutsch?"
    Cisza.
    "Parlais-vous Francais?"
    Cisza.
    "Hablan Ustedes Espanol?"
    Cisza.
    "Govoritie po-russki?"
    Cisza.
    Facet wsiadł i pojechał.
    Jeden z milicjantów mówi do drugiego:
    "Ty, dobrze by się było uczyć języków!"
    A drugi na to:
    "Co ty, głupi? Patrz, ile on znał, i co, dogadał się?"
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

ALF. Może body jest sprzedawane w polsce, ale nie jest polskie więc nie ma polskiego menu :P A poważnie to nie mam nic przeciwko pl menu, jak ktoś wcześniej napisał powinna być możliwość wyboru ale jak widać NP to leniuszki. Ja wolę aplikacje po angielsku bo się przyzwyczaiłem przez lata używania (kiedyś wogóle nie było pl wersji ) i moim zdaniem jest to wygodniejsze bo nie muszę dodatkowo szukać spolszczeń (których często gęsto nie ma) do każdego nowego programu. Ale to tylko moje zdanie i każdy może mieć inne. De gustibus...

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nivelen
    A jesli chodzi o dowod odprawy celnej to hmm ciekawe co mam zrobic jesli aparat przyjdzie do mnie w paczce ? przeciez nie ma odprawy celnej paczek z zagranicy
    Napisałem, że nie wiem jak jest teraz. Chyba w FotoKurierze sprzed paru miesięcy była jakaś informacja na ten temat, ale nie pamiętam dokładnie - najlepiej jednak sprawdzić u źródła. Przejrzyj strony FAQ na WWW Nikona po polsku - może tam coś jest.
    Z tego, co kiedyś od nich usłyszałem, wynikało jasno, że nie świadczą usług gwarancyjnych na aparaty, które do Polski trafiły innym kanałem niż oni sami; gwarancję międzynarodową honorować mieli tylko w przypadku cudzoziemców będących w podróży, którym przydarzyła się awaria sprzętu, lub w przypadku dokonania odprawy celnej sprzętu. Co więcej, dowiedziałem się wówczas, że niektóre modele na rynek USA różnią się nie tylko nazwą, ale także wnętrznościami, i oni nawet nie mieli do nich oprogramowania serwisowego. Ale, jak mówię, było to ładne parę lat temu.
    Na europejskich stronach WWW Nikona znalazłem parę miesięcy temu informację z której wynikało, że firma Nikon, walcząc przeciwko szaremu importowi, świadczy usługi gwarancyjne wyłącznie w kraju zakupu sprzętu. Nie wiem jednak, jak to się ma do naszego prawa.

A co do paczek - urząd celny może sprawdzić zawartość dowolnej paczki, zwłaszcza jeśli pochodzi spoza EU, przekonać się czy rzeczywiście jest to "podarunek o niewielkiej wartości", i ją odpowiednio oclić.

Domyślnie

A w tym wszystkim najśmieszniejsze jest to, że jeśli ktoś dysponuje wersją źródłową oprogramowania aparatu (Nikon oczywiście taką wersję ma), zna język polski i język angielski oraz mniej więcej rozumie o co chodzi w fotografii (te warunki powinni spełniać praktycznie wszyscy pracownicy NP ), to wykonanie polskiej wersji menu powinno zająć dzień, no może dwa. Gdyby tylko NP chciał się za to zabrać już dawno by to zrobił.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nivelen
    A nawet jeśli urząd celny sam jej nie otworzy, to powinieneś do nich pobiec z paczką i sam poddać ją ocleniu :P

Domyślnie

puch24 -> hmm bede szukal info na ten temat. A czy ktos sie orientuje jakie sa cla nakladane na aparaty ( no i akcesoria do fotografii tez ) ?

A tak troche zbaczajac z tematu ktos latal kiedys z USA do PL ? jakie sa ograniczenia bagazu ( w kg )?
    Zapraszam Michał Klimont
    Tutaj nie radzę zaglądać: Click
    [/I]

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów