rozwazam opcje zakupu tego "gadzetu" na sezon. Jak jest ze wskazaniami poziomu naładowania? D300 widzi to poprawnie ? nie ma przekłamań, mozna na tym polegać. Jakie inne doświadczenia eksploatacyjne jeszcze macie ?
Szukaj
rozwazam opcje zakupu tego "gadzetu" na sezon. Jak jest ze wskazaniami poziomu naładowania? D300 widzi to poprawnie ? nie ma przekłamań, mozna na tym polegać. Jakie inne doświadczenia eksploatacyjne jeszcze macie ?
Wlasnie, ja tez. Czy posiadacze moga napisac cos wiecej? Czy po czasie spisuje sie tak samo jak na poczatku?
Witam,
wyjeżdżam własnie jutro w plener 4 dni intensywnego fotografowania jeżeli mnie deszcz nie zaleje, to napiszę jak się sprawował, póki co wszystko OK! w menu info o aku dane jak najbardziej prawidłowe,
mam nadzieję iż będzie się dobrze sprawował , tak jak piosałem wcześniej intergracja z BL-3 ma tę zaletę iż mogę go ładować bez wyciągania aku z MB-D10,
reszta wrażeń w przyszłym tygodniu
pozdrawiam
APARATAMI I OBIEKTYWAMI NIKONA FOTOGRAFUJĘ OD 1990 roku
moje fotografie na facebook-u, Jarosław Jeleński Fotografia Przyrody.
Witam! Mam aku EN-EL4a, i jak większość na forum problem jak to naładować.
Zakupiłem z foto-tip ładowarkę Delty za 99 zł. Wydawało mi się, że zrobiłem dobry interes. Przesyłka doszła bardzo szybko. Po rozpakowaniu i podłączeniu do sieci zdziwiło mi się jej działanie. Ładowarka posiada cztery diody, które według mnie powinny zapalać się według stopnia naładowania akumulatora, a świecą się od razy cztery naraz na zielono. Po podpięciu akumulatora nic się nie zmieniło. Nadal się palą na zielono, po odłączeniu aku po około
sześciu godzinach palą się nadal, a aku po załadowaniu do MB- 10 pokazuje zero naładowania. Postanowiłem reklamować ładowarkę. Dziś dostałem przesyłkę po reklamacji.
Za nim ją podłączyłem przeczytałem opis ekspertyzy serwisowej, cytuję:
„ Ładowarka zachowuje się identycznie jak każda kolejna nowa ładowarka. Najprawdopodobniej, akumulator który został do niej założony, był już naładowany (Fabrycznie nowy aku)” Koniec cytaty. Po załączeniu do sieci bez zmian jak w opisie wyżej.
Biorę telefon i dzwonię. Telefon odbiera pani, proszę o połączenie z serwisem, pani pyta o co chodzi, tłumaczę. Łączy mnie z panem, który pyta o co chodzi. Łączy mnie z następnym panem który pyta o co chodzi. Kabaret, szlag mnie trafia! Wyjaśniam dokładnie o co chodzi!
Pod koniec wyjaśniania, pan mi mówi, ze za bardzo nie wie o co chodzi, bo tego pana co prowadził reklamację nie ma w pracy, kabaretu ciąg dalszy! Postanowiłem zwrócić ładowarkę i zażądałem zwrotu kasy. Tak oczywiście zwrot przyjmą. Pan tłumaczy mi co mam wysłać (jak bym nie wiedział). Oczywiście z dowodem zakupu, dla mnie oczywiste. Ale, ale gdzie on jest? Po przeszukaniu koperty, opakowania od ładowarki, dwóch papierów (ekspertyzy i moja reklamacja) stwierdzam, że go brak. Cały czas wiszę na telefonie i próbuję wytłumaczyć, że ten nieszczęsny dowód zakupu został u nich. I tu zaczęła się jazda. Straszy mnie, ze ładowarki nie przyjmie, że to nie możliwe żeby tego świstka nie dołączyli do odesłanej ładowarki. Do poszukiwania włącza się reszta rodziny, łącznie trzy dorosłe osoby. Nie ma! Ostrym i stanowczym głosem mówię do słuchawki, że niestety, błąd jest po ich stronie, słyszę w słuchawce dialog „ to jakiś wariat dzwoni”! Na to wychodzi, ze dla tej firmy jak ktoś nie daje zapędzić się w przysłowiowy kozi rug i walczy o swoje jest wariatem! Fajnie! W końcu wywalczyłem swoje, jutro lub pojutrze odsyłam ładowarkę. Czy ktoś z forum używa tej ładowarki? Jeśli tak poproszę o komentarz. Zapomniałem napisać że, ładowarka Nie posiadała żadnego opisu działania. Link do tej ładowarki
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=566650901
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 17-03-2009 o 16:03
D300 D80 F70 SB-800 18-200 VR 50/1.8 D 17-50 Tamron Sigma 10-20/3.5
Witam,
rzeczywiście pisałeś na czarnym białymi literami i na białym prawie nic nie widać, parę wyjaśnień po pierwsze ja posiadam zestaw EN-EL4+BL3 Delty, jak poczytasz instrukcję (od Nikona) to dowiesz się iż EN-EL4 nie współpracuje z D3 i D3x, nie wiem jak w drugą stronę tj. czy EN-EL4a współpracuje z D300/D700?, ja mam D300, to po pierwsze po drugie ten zestaw która ja mam jest tak zbudowany iż aku jest zintegrowany z BL3 i w nim na zewnątrz jest wejście na ładowarkę oraz dioda (czerwona ładuje/zielona naładowany), ładowanie wygląda w ten sposób iż nie odkręcaqm MB-D10 ani nie wyjmuję aku tylko podłaczam ładowarkę do BL3 włożonego w MB-D10 i aku się ładuje, U mnie wszystko działa akurat w moim przypadku uważam zintegrowanie ładowarki z BL3 za udogodnienie, nie muszę taszczyć następnej potężnej ładowarki (symbolu nie pamiętam) w zestawie jest tylko ładowarka sieciowa 9V podobna do ładowarek do komórek (mała zgrabna i w przypadku awarii można podłączyć każdą która będzie miała te same parametry ładowania (napięcie prąd ładowania) gdyż wejście jest klasyczne,
ja na tym zestawie po pierwszym ładowaniu wykonałem ok. 1700 zdjęć z czego z pewnością ponad 1000 z obietkywem 80-400 VR (żre dużo prądu) i obiektywem 2,8/150 HSM też łakomy na ampery, więc jestem zadowolony mam nadzieję iż po 2-3 ładowaniach (cyklach) będzie nawet lepiej, w tej chwili zastanawiam się nad kupnem drugiego takiego zestawu, i jeszcze jedno można ten komplet kupić z ładowarką samochodową na wejście na zapalniczkę (bardzo przydatne dla osób fotografujących w terenie poza zasięgiem sieci),
reasumująć mogę szczerze polecić zestaw Delta EN-EL4+BL-3 z D300 u mnie działa wszystko prawidłowo za całość zapłaciłem poniżej 200 zł łącznie z przesyłką
pozdrawiam
Jarek
APARATAMI I OBIEKTYWAMI NIKONA FOTOGRAFUJĘ OD 1990 roku
moje fotografie na facebook-u, Jarosław Jeleński Fotografia Przyrody.
... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...
Nie wiem czy to pytanie do mnie? Odpowiem, ze nie, to był pierwszy i ostatni raz myślę, w razie "W" bedę wysyłał KOPIE!
D300 D80 F70 SB-800 18-200 VR 50/1.8 D 17-50 Tamron Sigma 10-20/3.5
a może ktoś używa odpowiednika delty ->PHOTTIX KOSMO Premium BL-3 i podzieli się wrażeniami .Zastanawiam się pomiędzy deltą a kosmo http://www.allegro.pl/item574140332_...el4a_bl_3.html
.d300
Trzeba uważać jedynie na połączenie tego wynalazku z Delty (zintegrowany zasilacz) z innym wynalazkiem, a mianowicie zamiennym gripem MB-D10 (ALPHA Digital MB-D10). Niestety nie można normalnie upchać aku Delty do gripa bez pomocy scyzorykaale jak już się uda to jest 8 kl/s
. Wszytko było zakupione w Foto-Tip a mili panowie nie raczyli poinformować że to jednak nie pasuje do siebie w 100%. Chyba z nimi powalczę na @ -tak dla zasady.
Skontaktuj się z nami