Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Domyślnie

W D-90 LV nie będzie szybszy. Po ustawieniu ostrości metodą detekcji kontrastu lustro musi opaść w celu pomiaru ekspozycji przez czujnik. Dopiero wtedy podnosi się ponownie w celu wykonania zdjęcia. Zauważmy, że w tym trybie parametry ekspozycji na ekranie LCD są cały czas takie same, a zmieniają się dopiero po wykonaniu zdjęcia, czyli po pomiarze przez czujnik. Trochę to zawiłe i niestety zajmuje ok. 2-3 s.

Cytat Zamieszczone przez piotr w Zobacz posta
    Osoby, które LV uznają za priorytet lepiej poczuja się u Olympusa.
    Oj chyba nie robiłeś na Olkach. Modele z serii E-XXX potrafią ostrzyć do kilku sekund (3-5). Na dodatek ta funkcja jest dostępna tylko z wybranymi obiektywami (raptem trzy modele i najnowszy ZD 14-54 II).
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xano Zobacz posta
    Oj chyba nie robiłeś na Olkach.
    Oj chyba robiłem . Ale nie będę polemizował, co do ilości obiektywów, to się raczej mylisz, co do szybkości, to owszem modele E-500 były wolne, ale to było dawno. LV daje sporą wygodę, kiedy używa się do tego, do czego został stworzony. Lustrzanki to trochę inne narzędzie, niż kompakty i inne są priorytety działania poszczególnych funkcji, co nie zmienia faktu, że AF w trybie LV jest wolniutki.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XGrzesX Zobacz posta
    ... Mam wrażenie, że silnik AF podczas ustawiania ostrości nie przejeżdża zakresu w jednym kierunku tylko małymi kroczkami przejeżdża w jedną stronę, potem wraca, potem ponownie i ustawia ostrość. W tym czasie słychać kilkanaście cyknięć w obiektywie. ...Czy to normalne, że AF w trybie LiveView działa tak wolno a sam AF tak "szaleje" ?
    Kolego, ja kilka tygodni temu "przesiadłem się " na moje pierwsze "lustro" (Nikon D90), przyzwyczajony do kompaktu, włączyłem "ekranik" i zacząłem kadrować, w pierwszej chwili "załamka" - mówię sobie -"po co ja to kupiłem?, mój Lumix był szybszy, na szczęście po chwili przyszło opamiętanie i .... Lv używam naprawdę sporadycznie.
    Pozdrawam
    Zadowolony użytkownik Nikona D90
    Tom_myPL
    D90 // Nikkor 18-105 VR // Nikkor 50mm 1,8 //SB-900... to początek mojej przygody...

Smile

A czy zauważyliście coś takiego, że robiąc zdjęcia poprzez LiveView rośnie Wam ilość klapnięć w D90? Mam włączoną opcję Numerowanie kolejne plików od samego początku jak zakupiłem aparat. I zdjęc nacykałem dopiero 419 (w tym 2 filmiki krótkie na sprawdzenie tylko jak to działa). Patrzę ostatnie zdjęcie w IExif, a tu już 440. Zdjęcie 417 i 419 zrobiłem normalnie poprzez wizjer. A 418 przez LV. I co wyszło? Zdjęcie 417 ma numer zdjęcia w IExif - 436. Zdjęcie 418 - 438, a 419 zdjęcie - 440. To znaczy, że zdjęcie robione przez LV dodaje nam 3 klapnięcia migawki.

Pozdrawiam
    D90 + N18-70/3.5-4.5G + N50/1.8D + 2x Hoya UV HMC + SanDisk Extreme III 30MB/s Edition SDHC 4GB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr w Zobacz posta
    co do ilości obiektywów, to się raczej mylisz
    W Olympusach AF-Contrast działa tylko z dedykowanymi obiektywami. W pozostałych, jeśli body w trybie LV nie wykryje zgodnego obiektywu, AF przełącza się na Hybrid-AF, a ten jest jeszcze wolniejszy. Ale jak napisałeś ten tryb służy tylko do specyficznych ujęć i jest wolny. EOT.

Skalpel - sprawdziłem. W trybie LV faktycznie zlicza klapnięcia lustra. Może to i dobrze, bo znamy rzeczywiste "zużycie" migawki.
    Pzdr.

Domyślnie

Ja niedawno przesiadłem się z D50 na D90 i bynajmniej powodem nie było tutaj LV po którym zbyt wiele się nie spodziewałem. W krew weszło mi już robienie zdjęć poprzez kadrowaie wizjerem i z tym kojarzy mi się lustrzanka. LV to bajer, który od czasu do czasu ma nam ułatwić życie. Ja np. nie muszę się już kłaść na ziemii, żeby zrobić fotkę mojemu półtorarocznemu brzdącowi pod choinką , ot co!

(A tak na marginesie to czy też tak macie, że po użyciu pictmotion psuje się dźwięk przy wyświetlaniu filmu? Dźwięk wraca do normalności po ponownym włączeniu aparatu.)

Domyślnie

LV to przydatny bajer, kilka już razy pomógł mi ustawić odpowiedni balans bieli albo też nie mogłem patrzeć na wizjer, trach podgląd, wyłączam LV i robię zdjęcie. To szukanie ostrości troszkę trwa, ale mi to nie przeszkadza, bo z LV korzystam "raz na ruski rok"

Domyślnie

Przesiadłem się na d90 z Minolty A1 i zależało mi na LV, niestety lustrzanki mają trochę do nadrobienia w tym zakresie, Sony Alfa 350 ma odchylany ekran, ale smuży, a d90 nie daje się odchylić i klapie 2 razy lustrem i płoszy mi "zwierzynę np. w metrze" - niestety nie da się zrobić cichych zdjęć sytuacyjnych, bo w przypadku d90 hałasu jest 2 razy więcej, zaś przykładanie wizjera aparatu do oka często zmienia wyraz twarzy fotografowanej osoby...

Domyślnie

W linkach poniżej są nagrania dźwięku pracy AF w trybie LV.

Ten link zawiera nagranie dźwięku AF przy ustawionej ogniskowej na 105mm. Oprócz słyszanego "jezdzenia" słychać także charakterystyczne kilkanaście cyknięć na początku i na końcu.
    http://strony.aster.pl/xgrzesx/rozne...on/Glos017.wav

Ten link zawiera nagranie dźwięku AF przy ustawionej ogniskowej 18mm.
    http://strony.aster.pl/xgrzesx/rozne...on/Glos019.wav

Czy u Was ustawianie AF w trybie LV tak samo długo trwa i głośno pracuje ? Wiem, że była już o tym mowa w tym wątku ale teraz zamieszczając pliki dźwiękowe będziecie wiedzieli jak jest u mnie.
    Ostatnio edytowane przez XGrzesX ; 06-02-2009 o 09:38
    Nikon D90, 18-105mm VR, 50/1.8, SB-900, Hoya HD UV, Hoya HD PL-CIR, Kata DC-443

Domyślnie

LV to gówno.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów