Szukaj
Rzeczywiście tak jak księżyc ludzie znają mnie tylko z jednej jesiennej strony...
D700 + N 24-70/2,8 + N 35/1,8 + N 50/1,4 + N 85/1,8
D750 + N 24-120/4,0 + N 70-300 VR
Z6II + N24-70/4,0 + SB-910 + FastPack 200 + Slik Pro 340DX
AF w LV działa tak jak w kompaktach - po przez matryce, a nie układ AF w aparacie - ot cała historyja.
Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki
Z tym opadaniem lustra to tak na powaznie?!?!?!?!?!? To by bylo bez sensu. To w takim razie lepiej juz Canona 50D nabyc.
Nikon F-501, Canon 30D
Ludzie zartowalem z tym kolysaniem sie statywupoprostu irytujaca sytuacja - robic zdjecie w LV a lustro kłapie na dwa razy
Co do tego użwanie LV zamiast podnoszenia lustra : http://www.dfv.pl/poradniki_jak_dziala.html?id=687
"Jak widać, w trakcie całego tego procesu lustro cały czas znajduje się w górze i – jeśli tylko stosujemy ustawianie ostrości w trybie detekcji kontrastu, a nie detekcji fazowej – ani na chwilę nie opada. Możemy więc w każdej chwili wyzwolić migawkę i wykonać zdjęcie."
Dlatego fakt walenia lustrem uznałem za dziwnyTymbardziej, ze przeciez w LV aparat do pomiaru ekspozycji i AF wykorzystuje matrycę a nie układy pomiarowe, więc nie jest potrzebny dostęp światła do nich (lustro mogło by być sobie w górze cały czas)
Zalezy od statywu. Sa takie co im sie moga nogi rozjechac od klapniecia lustra
Co do tematu. Przyznam, ze nigdy nie zglebialem tematu wolnego AFu w LV, w lustrzankach. Poki co podglad na zywo to jeszcze nowosc w tego typu aparatach, a kompakty mialy to juz dawno. W nikonie nie jest tak zle z LV. W pentaxie to dopiero porazka. Poza tym zainspirowany czyims postem z naszego forum uzywam Live View do... ustawiania balansu bieli kiedy mam z tym klopot przy niektorych oswietleniach i tu sprawdza sie swietnie.
Funcja LV co prawda nie zachwyca szybkością działania , ale za to jest bardzo pomocna do stwierdzenia FF I BF w aparacie .... w swoim D90 miałem taki przypadek że przy małej przysłonie przy zwykłym AF ostrość była łapana przed obiektem a kadrowane przez LV zawsze było w celu ...po stwierdzeniu nieprawidłowości szybka korekta kluczem imbusowym i po FF
Nie szukajcie dziury w całym tylko róbcie zdjęcia
Mi LV się przydaje, D90 mam nie za długo a już parę razy użyłem, oczywiście nie robię nim zdjęć :P tylko na przykład włączam żeby wykadrować przed zrobieniem zdjęcia znad głowy, potem przełączam na wizjer i na ślepo robię zdjęcie, myślę że jest to szybszy sposób na robienie zdjęcia i LV nie ogranicza ich jakości itp.
Przycisk LV jest świetnie umieszczony, ale niestety mi nie za często potrzebny, ale kto się złapie aparatu natychmiast przypadkiem je włącza i dziwi się dlaczego w wizjerze nic nie widać![]()
Mam D90 miesiąc i używam LV tylko do kadrowania w nietypowych pozycjach, np statyw na wysokosci 40 cm.
Kadruję, potem wyłączam LV i robię zdjęcie. Trwa to krócej niż czekanie na ustawienie ostrości. Muszę przyznać, że nie oczekiwałem od tego bajeru niczego wiecej. To przecież lustrzanka.
Pozdrawiam.
Jeżeli ktos kupił D90 z uwagi na LV, to rzeczywiście może czuć sie zawiedziny. Działa to dość średnio i nie ma się co oszukiwać, jest wiele kompaktów, które maja znacznie szybszy AF. Jako dodatek LV może się sprawdzić, ale zdecydowanie do ujęc statycznych. Osoby, które LV uznają za priorytet lepiej poczuja się u Olympusa.
D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw
Albo w Panasach... Bo Panasonic mocno dopracował system dzieki pracy nad G1.... zwłaszcza ostrzenie poprzez detekcje kontrastu.
Nikon D80 + N18-70DX+ S70-300 DG APO + Carena TZ-250
Skontaktuj się z nami