Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18
    Oszczędny w słowach Awatar pukas
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie Matryca D80 +gruszka, zmiotka i odkurzacz

Witam

Wiem ze wielokrotnie byl juz ten watek poryszany ale jakos za zbyt oczywiste uznano oswietlenie w czasie czyszczenia matrycy - wiec nik o tym nie wspominal.

No wiec pytanie do osob ktore juz czyscily samodzielnie - Moj D80 sie bardzo przybrudzil podczas zmiany szkla w terenie - a poniewaz u mnie wszystko musi byc na 100% - denerwuje mnie juz sama mysl o tym ze gdzies tam siedza te paprochy i mi paskudza fotki - zabieram sie na dniach do czyszczenia - dzisiaj jade wybrac gruszke i moze jakis pedzelek do czyszczenia lustra( nie wiem czy tak mozna wogole ) , nurtuje mnie pytanie o swiatło - czy moge po podniesieniu lusta poswiecic tam latarka albo lampka stołowa (zarowka pewnie z 60W), jesli nie to jak mam namierzyc te pyłki - na czuja ? pylki sa raczej duze bo kropy na zdjeciach wygladaja jak cholerne ufo w Klewkach - (nawet sobie nie zdajecie sprawy jak mnie to denerwuje :-/ )
    nie trzeba wzywać doktora

Domyślnie

Kup największą gruszkę w aptece (bez talku) i zasysaj powietrze, ja u siebie widziałem wyraźnie paprochy przy normalnym świetle dziennym. Jeśli paprochy nie chcą schodzić to daj puszkę komuś kto się na tym zna albo poczytaj dokładnie wątki na forum

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

no ok - ale co ze swiatlem ?? moga tam swiecic na ta matryce czy nie moge ?

Domyślnie

Na to pytanie to już Ci nie odpowiem, tylko nie wiem po co świecić skoro te paprochy doskonale widać w świetle dziennym

Domyślnie

Są zestawy do dokładniejszego czyszczenia matrycy, zawierają one podświetlany okular - soczewkę, przez którą obejrzysz sobie wyraźnie całą matrycę. Przy dobrym wzroku jednak, nie ma z tym problemu, jeśli sprawa jest jednorazowa. Te zestawy służą raczej do dokładnego czyszczenia na mokro, więc może to nie jest konieczne. Paprochy spokojnie zobaczysz w świetle dziennym (np przy oknie), a ich lokalizację znasz już ze zdjęć. Pamiętaj, że matryca jest "odwrócona" i góra/dól, lewo/prawo są być może nie tam gdzie ich oczekujesz.
    Przeczytaj dokładnie procedurę postępowania przy czyszczeniu (wątki na forum) i pamiętaj, że jakakolwiek ingerencja fizyczna (dotykowa) to ostateczność i należy ją przeprowadzać bardzo świadomie, lub po prostu zlecić ją jakiemuś serwisowi foto.
    Dobra duża (czysta) gruszka i trochę uwagi i cierpliwości wystarczają w 80% przypadków.

autograf
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pukas Zobacz posta
    czy moge po podniesieniu lusta poswiecic tam latarka albo lampka stołowa (zarowka pewnie z 60W), jesli nie to jak mam namierzyc te pyłki - na czuja ? pylki sa raczej duze bo kropy na zdjeciach wygladaja jak cholerne ufo w Klewkach - (nawet sobie nie zdajecie sprawy jak mnie to denerwuje :-/ )
    Gruchą się dmucha trzymając korpus komorą do dołu.

Olej świecenie - dmuchaj na czuja, czyli w komorę. Uważaj tylko, by za głęboko dziobaka nie wsadzić Tyle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    Gruchą się dmucha trzymając korpus komorą do dołu.

Olej świecenie - dmuchaj na czuja, czyli w komorę. Uważaj tylko, by za głęboko dziobaka nie wsadzić Tyle.
    Skuteczna metoda 3x już mi pomogła na syf z matrycy
    środki czyszczące dopiero jak gruszka nie pomaga lub Serwis jak ktoś robi to pierwszy raz .

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

no i wydmuchala grucha tego paprocha, do f22 nic nie widac - wyzej nie sprawdzałem. Musialem przedmuchac ze 4 razy zanim wydmuchnelo, paprochow zadnych nie widzialem w srodku - ale na zdjeciach byly. Nie sprawdzalem przy swietle dziennym bo ostatnio dni sa krotkie, wiec wspomagalem sie lampka.

Dziekuje wszystkim za rady

Domyślnie

moja rada jest taka, żeby przed podniesieniem lustra wyczyścić komorę aparatu z syfków, można do tego użyć najpierw gruchy a potem taśmy klejącej, która idealnie zbierze wszystkie syfki z tego materiału, którym wyłożone jest body w środku. W przeciwnym razie po klapnięciu lustra syfki z komory mogą się dostać na filtr przed matrycą i całe czyszczenie na marne

Domyślnie

Podepne sie do tematu - w instrukcji obslugi pisza ze nie wolno dotykac filtra dolnoprzepustowego bo grozi uszkodzeniem wiec jak tu wzywac pedzelka nasaczonego , jak to z tym dokladnie jest . Mam nikona d80 i widze na matryny jeden paproch dmuchanie nie pomaga wiec pasowalo by czyms zetrzec . Czy ktos dotykal juz owego filtra , czy mialo to jakiekolwiek negatywne skutki

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów