Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie Fotografia bezcieniowa

Witam,
    chciałbym opanować trudną sztukę fotografowania małych przedmiotów w zaciszu domowego "studia", tak aby uzyskiwać efekty, które można pokazać światu.
    Zaopatrzyłem się w:
    - Nikon Coolpix 5400 (i lepszego nie będzie)
    - dwa reflektory halogenowe (po 150 W)
    - statywy - oświetnienowy i do aparatu
    - żarówkę błyskową 45 Ws
    - parasolkę dyfuzyjną
    do tego skonstruowałem sobie namiocik bezcieniowy z tkaniny woal.
    No i rozpocząłem eksperymentowanie.
    Jako zupełny null w świecie fotografii będę wdzięczny za każdą podpowieź w jakim kierunku powinny iść moje próby (głównie chodzi mi o zapanowanie nad aparatem, a więc interesują mnie parametry ekspozycji itd)
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Domyślnie

niby pojecia nie masz a sprzet ladnie skompleciles... cos nam tu prawdy nie mowisz;p

Domyślnie

No to zrób parę rzeczy i pokaż na forum, coby można było zobaczyć z czym masz problem. Zamierzasz robić do katalogów, czy ciut bardziej dla siebie?
    pozdrawiam i "darzNikon"
    Piotr

F65(28-80D;70-300G)+Sunp.AF4000
    ... D70 kit+SB-800 i troche drobiazgów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rave
    niby pojecia nie masz a sprzet ladnie skompleciles... cos nam tu prawdy nie mowisz;p
    ... abo się naczytałem różnych rzeczy ale z praktyką gorzej

[ Dodano: Sro 19 Sty, 2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez FOTOPAN
    No to zrób parę rzeczy i pokaż na forum, coby można było zobaczyć z czym masz problem. Zamierzasz robić do katalogów, czy ciut bardziej dla siebie?
    Hobbystycznie bawię się robieniem zegarów dekoracyjnych. No i chciałbym się tym pochwalić w sieci. W związku z tym zależy mi na jak najładniejszym zaprezentowaniem swoich prac.
    Przykład pierwszy:
    Te amorki w rzeczywistości są bardzo wypukłymi odlewami, a na zdjęciu wydają mi sie strasznie płaskie. Są przy tym polakierowane i mocniejsze oświetlenie powoduje powstanie obszarów prześwietlonych.
    Przykład drugi:
    Na froncie zegara zazwyczaj znajdują się fragmnety o różnej "odbijalności" światła - od bardzo matowych (jak np. tutaj cyferblat) do super błyszczących (tutaj: szklane kamyki) Jak znaleźć kompromis w ustawieniu oświetlenia i ustawieniach aparatu aby wszystkie elementy obrazu współgrały ze sobą? Wydaje mi się, że na tej fotografii kamyki są tak wyeksponowane, że nie sposób ocenić całość kompozycji.
    No i na koniec sprawa jakichś zupełnie dla mnie nie zrozumiałych praw optyki. Korpusy zegarów są kwadratami o boku 20 X 20 cm i są bryłami raczej płaskimi. Bardzo trudno jest mi doprowadzić do tego, żeby sfotografowany z bliska zegar miał kształt kwadratu a nie trapezu czy zgoła rombu (dlaczego górna krawędź korpusu zegara zawsze "ucieka" mi w dół?).
    No to może tyle na poczatek...

Domyślnie

Witam!

Chetnie zobacze wasze wyniki z tymi stolami...

Oto moje wyniki z amatorskim sprzetem, tzn. 2 statywy, 2 brystole sklejone w 1 duzy arkusz do tego 2 lampy blyskowe amatorskie, bez regulacji sily blysku, Elfo robi podobne po 150zl sztuka juz z regulacja blysku.

Do zdjec wykorzystalem 50mm 1.8
    Pozdrowka.

Fuji X-T1 | 14/2.8 | 35/1.4 | 55-200/3.5-4.8

Domyślnie

MOze ktos cos napisac o ustawieniu lamp itd.Ewentualnie sfotografowac to cos w calej okazalosci???Temat bardzo ciekawy))I taki typu....Adam Słodowy
    | N D200 | | 28-70/2.8 | | 70-200/2.8 VR| | SB-800 |

Domyślnie

coś o fotografii bezcieniowej widziałem na styczniowym foto video chip-a

Domyślnie

jakoś nie przekonuje mnie ten namiot

Tomek
    <strike>D90</strike> | <strike>18-200</strike> | <strike>35/1.8</strike> | <strike>S 10-20</strike>

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów