Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Ustawianie ostrosci-wspomaganie af w studio??

Sluchajcie krotkie pytanie - pewnie bez sensu ale coz.. kto pyta.....

A wiec tak: jak sobie radzicie z ustawianiem ostrosci w studio...poki co nie dysponuje jeszcze lampkami wyposazonymi w piloty.. uzywam 2.3 lampek blyskowych na statywach z wyzwoleniem radiem (chinczyk)...

No i jest ciemno... gdybym korzystal z sabinki zapietej na sanki i wyzwalal fotocela to nie bylo by problemy-jest wspomaganie autofocusa.. ale nie chce blyskac z aparatu, no i musze gdzies zapiac radyjko zeby wyzwolic reszte...

Widzialem gdzies takie wspomagacze czerwone montowane na sanki zamiast lampy - sam 'wspomagacz' bez blysku... ale nie wiem czy takie cos do d200 znajde?? no i druga sprawa.. jak wowczas zapiac chinczyka?? czy moge taki wspomagacz posadzic w sankach a chinskie radyjko dopiac kablem pc?? jak Wy sobie z tym radzicie?? probowalem dodac troszke zastanego tak zeby af dzialal ale wowczas juz widac roznice na zdjeciach.. swiatlo sie miesza i wb szlag trafia...
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Prorok78 Zobacz posta
    probowalem dodac troszke zastanego tak zeby af dzialal ale wowczas juz widac roznice na zdjeciach.. swiatlo sie miesza i wb szlag trafia...
    Nie żartuj. ISO 100, czas 1/250 i zastane światło coś ci wpływa na WB? Daj takie parametry i spokojnie świeć mocną żarówką od przodu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Kup sobie światłomierz światłą błyskowego, który mierzy proporcję światła błyskowego i zastanego i będzie jasno widać czy światło zastane będzie mieć wpływ na zdjęcie
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Panowie. Ale kolega pyta o wspomaganie AF, a nie o WB. Po to mu jest potrzebne światło zastane, żeby AF załapał. Przynajmniej ja tak to zrozumiałem.
    Jacek

Domyślnie

Ja też tak zrozumiałem. Może bezboleśnie używać całkiem mocnego światła zastanego - żarówki 100 W spokojnie.
    No chyba, że używa obiektywu 1,2 na pełnym otworze, ale takiego u nas teraz już nie ma

Kiedyś pytałeś po co w studiu ISO 100 - m.in to jeden z powodów. Mało się łapie zastanego.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ...... Kiedyś pytałeś po co w studiu ISO 100 - m.in to jeden z powodów. Mało się łapie zastanego.
    Nigdy nie pytałem. Raczej się dziwiłem, że brak tego ISO100 jest podobno problemem nie do przejścia, co wcale prawdą nie jest. Ja mam ten komfort, że D3 prawidłowo łapie ostrość nawet w półmroku. Nawet wtedy, kiedy człowiek ledwo widzi zarys modela.

Każdy warsztat pracy trzeba sobie odpowiednio zorganizować, a czy aparat ma ISO100, czy nie ma, to nie jest aż tak ważne. Niskie ISO często się przydaje, to fakt, ale jego brak, aparatu nie dyskwalifikuje, tylko zmusza do innego myślenia o warsztacie pracy.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 25-11-2008 o 10:31
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Panowie. Ale kolega pyta o wspomaganie AF, a nie o WB. Po to mu jest potrzebne światło zastane, żeby AF załapał. Przynajmniej ja tak to zrozumiałem.
    Cytat Zamieszczone przez Prorok78 Zobacz posta
    No i jest ciemno...
    Ale kolega siedzi w ciemnym studio i ma problemy z AF bo się obawaia, że jak włączy dodatkowy reflektor to on wpłynie znacząco na naświetlanie.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

no to jest dziwne poniewaz po ta sa piloty w lampkach aby pomagaly...(podobno)
    D3,85 1.4D,24-70 2.8, 135 2.0, 45 mm tilt/shift,70-200 VRII,profoto proB2x2 pro head x4,mamiya AFD+80mm,45 mm,150mm

Domyślnie

O rany... widze ze sami fachowcy sie zebrali - pisze powaznie - dzieki za zainteresowanie

ok - to po kolei... w studio mam na tyle ciemno ze bez dodatkowego swiatla af sobie jezdzi tam i z powrotem jak expres krakow-wawa...znaczy nie zatrzymuje sie nigdzie Swiatla uzywam raczej malo... staram sie opanowac zdjecia (cala postac) na ktorym tylko widac twarz 'wylaniajaca sie z mroku' i znikajacy zarys postaci... w takim ustawieniu kazde dodatkowe swiatlo psuje mi efekt i wplywa na wb na skorze twarzy (wiem sprawdzalem)...

heh szkielka 1.2 jeszcze dluuuuugo nie bede miec... poki co najwieksza dziurka to 1.8...

- niestety sabinke mam tylko 600-ke a ta chyba takiej mozliwosci nie ma??? Czy ja nie znalazlem??

- caly czas sie nastrajam zeby kupic cos do mierzenia swiatla bo w tej chwili to eksperymenty na slepo, ale tak jak na forum jest milion postow 'jakie szklo' tak o swiatlomierzach jest malo... nie bardzo wiem czego szukac, na co zwrocic uwage i jakie funkcje mi sie przydadza a za jakie zaplace niepotrzebnie... - ta kwestia wymaga jeszcze dodatkowych badan

- tak sobie myslalem czy jesli podniose czas...i zjade z iso jak najnizej dodajac mocy w lampkach... to moze sie udac.. musze sprawdzic
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

ISO zawsze warto ustawiać tak nisko, jak się tylko da, bo wtedy matryca pracuje najlepiej. Oczywiście z wyjątkiem efektów specjalnych i różnych wynalazków softowych takich jak ISO100 w D3, D700, czy D300. Niby jest, ale nie polecam. Tam podstawową czułością jest ISO200.
    Jacek

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów