Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: stałka do d40x

Domyślnie stałka do d40x

Wiem temat nie jest nowy.
    Ale każdy przypadek jest indywidualny.
    Po roku zabawy z d40x+18-135, chcę sobie coś poprawić. Najpierw myślałem o d90, ale na razie postanowiłem zainwestować w szkła, w stałkę (portrety).
    I tu dylemat, czekam na nową N50 1.4 lub tamrona 90 z silnikiem, ale:
    a) który format jest lepszy
    b) czy opinie o konieczności wybierania egzemplarza (jakość) dotyczą również stałek tamrona?
    c)jakieś inne propozycje np. myslę czy nie dołożyć trochę kasy i nie kupic 18-200 vr?? czy vr zastąpi swiatło?

Domyślnie

Myślę że Nikkor 85/1.8 to jest to co powinieneś spróbować.
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g...o wartych zdjęć.

Domyślnie

Tyle że nie ma silnika

Domyślnie

zaden VR nie zastapi swiatla. chociazby ze wzgledu na glebie ostrosci. VR pozwala jedynie wydluzyc nieco czas kompozycji, ale z wlasnych doswiadczen wiem, ze i tak i tak ponizej pewnych czasow nie da sie zejsc (chyba, ze masz imadlo w lapach, ja poki co mam dopiero imadelko).

Ta 90 tamrona to fajna sprawa - nie wiem tylko czy nie bedzie Ci za ostro (sam nie posiadam i nie probowalem, ale nawet tu na forum spotkalem sie z opinia, ze jak na portret, to moze byc za ostro jednak).

Poczytaj o Sigmie 50-150, wiem, ze to nie stalka, ale skoro myslisz o 18-200, ta sigma bylaby jednak lepszym rozwiazaniem.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Ze względu na światło? ma silniik? Poza tym powiem szczerze nie bardzo mam ochotę testować egzemplarze, a przy sigmie to ponoć konieczne??

Domyślnie

testowac trzeba wszystko, nawet nikkory trafiaja sie z BF/FF. Nie ma reguly (choc u tamrona trafia sie to jakos wyjatkowo czesto). Wiec testowanie Cie nie ominie, to raz, a za roznice w cenie miedzy Nikkorem a Sigma (mowa o podobnych parametrach) - to chyba warto sie poswiecic i zrobic prosty test bateryjek w sklepie...
    Ta sigma posiada swiatelko 2.8 stale, ponadto wyposazona jest w silnik HSM. Do D40 jak znalazl. Uzywany egzemplaz mozna zanabyc juz od 1800 - 1900 pln, nowka 2200 pln.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Tu jest praktyczny test Sigmy 50-150, nie wypada najlepiej !!
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g...o wartych zdjęć.

Domyślnie

W optyczne też średnio ją oceniają. Czy to prawda że af sigmy pracuje lepiej z Nikonami niż canonanami?

Domyślnie

zobacz jeszcze Sigme 50mm 1.4 HSM bawilem sie tym szkielkiem i super.. tylko troche duze jak na D40x (przy D60 wygladalo smiesznie) ale jest na pelna klatke wiec da Ci 75-80mm czyli do portretu idealnie
    D60 + SDHC 4GB | N18-55(KIT) | T17-50 F2.8 | S70-300 APO | SB600 |

Domyślnie

http://www.e-fotojoker.pl/product/ob...na-dostepnosa/
    nie musisz juz czekac na 50tke.
    weszla do sprzedazy, bodajze wczoraj.
    ciekawe jakie zbierze komentarze....

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów