Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: d50 czy d60

Sannjas
    Gość

Question d50 czy d60

Witam wszystkich użytkowników forum. Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość i w razie czego lekkie baty

Mam potrzebę zakupu porządnego aparatu fotograficznego. Wkurzają mnie all-in-one kompakty, których nie można przystosować do własnych potrzeb przy robieniu zdjęcia.
    Podjąłem decyzję o zakupie lustrzanki.

Mam na to przeznaczone ok. 1000-1500 zł w pierwszym rzucie. Nie jestem profesjonalistą - raczej początkującym amatorem fotografii.
    Chciałbym robić tym aparatem zdjęcia na różnego rodzaju wypadach i imprezach rodzinnych. Sprzedaje różne rzeczy przez internet więc i zdjęcia produktów sprzedawanych przeze mnie znalazły by się w zakresie sprzętu.

Chciałbym NIKONA ze względu na to, że znajomi mają te sprzęty i dostęp do podzespołów jest w miarę prosty.

Zastanawiam się nad kilkoma rozwiązaniami:
    1. nowy D60 + kitowy obiektyw 18-55
    2. nowy D60 + kitowy obiektyw 18-55 VR
    3. używany D50 + 18-55 oraz 70-300 - przebieg ok 15 tyś zdjęć - tu
    4. używany D50 +18-55 przebieg 18 tyś zdjęć - tu

No i oczywiście do tego lampa SD-600 ale to już w drugim rzucie po nowym roku.

Co polecacie?

Chciałbym sobie tym zakupem sprawić prezent na gwiazdkę.

Proszę o pomoc przy wyborze.

Domyślnie

d50tka to chyba najbardziej udany model nikona do pojawienia sie d300 :P
    JA swojego sprzedalem z prrzebiegiem 35 tysięcy , kolezanka sie narazie nie skarzy.
    Tam by ktos mogl cene troszke obnizyc z tym prawie 1300 na allegro ale z drugiej strony ja swoj rozdalem za 1000 co mnie uszczęsliwiło.

faktem jest tez ze to juz stara (ale jara) konstrukcja i sa plusy i minusy tego.
    d60 ma to d50 nie ma tego i takie pierdoły. Jezeli nie bedziesz robil wydrukow powyzej 30x20 albo nie szalał z większymi to d50 jest najlepszym wyborem moim zdaniem.

Chociaz wszystko idzie tak szybko do przodu, to ze d50 ma srubokret w korpusie tez pomalu nie bedize mialo znaczenia bo wszsystko sie przestawia na AF-S
    No ale bez srubokreta 50tki sobie nie podepniesz ani innego szkła bez afs-u :3

ja bym wolal kupić jakąś nówke nie smiganą.
    ale tez d50 moge polecic

Sannjas
    Gość

Domyślnie

A czy do D50 z tym wkrętakiem można montować obiektywy z AF-S'em? Rozumiem, że to ten sam system? D50 ma go wbudowanego i np kitowy obiektyw 18-55 też. Do ostrzenia to jest prawda?

Nówki mają jedną wadę - cenę. Ale jak ktoś się decyduje na takie hobby to musi brać to pod uwagę.

Puki co jestem bliżej D50... chyba

Domyślnie

mozesz wszystko

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Nowe to jednak nowe, przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia i raczej nie jestem zwolennikiem kupowania używek, choć z drugiej strony te 15 czy 18 tys klapnięć to nie jest dużo ale...

Moim zdaniem zapoznaj się dokładnie z obydwiema puszkami, wtedy się dowiesz co daje Ci jedna, a co druga i wtedy zdecydujesz na czym Ci bardziej zależy....

Domyślnie

Jedyne co ni ma to podświetlenie górnego LCD...
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

poczytaj specyfikacje techniczna do jednego i do drugiego i przeanalizuj + i - ja pewne kwestie pominalem (stwierdzilem ze nie bedzie mi to potrzebne) min to ze nie ma silnika w body (stwierdzialem ze sa obiektywy z silnikiem ale nie bralem pod uwage ze to samo szklo - prawie to samo - jest duzo tansze i masz wiekszy wybor tych szkielek bo podepniesz i z silnikiem i bez) podobnie jest z 3 punktami ostrosci (czasem brakuje chociaz tych 2... lecz nie wiem ile ma D50 bo nie mialem go nawet w rece)...

za to na plus dla D60 jest wieksza matryca (zawsze mozna cos przyciac i wykadrowac zostawiajac wieksza rozdzialke po wykadrowaniu), bedzie to nowy aparat z gwarancja itp poczytaj o tym i o tym sprzecie i sam porownaj w sklepie najlepiej klepnij kilka razy lustrem i bedziesz wiedzial juz sam co i jak
    D60 + SDHC 4GB | N18-55(KIT) | T17-50 F2.8 | S70-300 APO | SB600 |

Sannjas
    Gość

Domyślnie

Co do focusu to D50 ma 5-polowy system pomiarowy - tak wynika ze specyfikacji? Jak bawiłem się D60 to były chyba 3 pola ? O ile dobrze rozumiem wszystko

Sannjas
    Gość

Domyślnie

Po zapoznaniu się ze specyfikacjami kupiłem sobie takie coś za 1150 zł.

Jutro paczka do mnie przyjdzie i rozpoczynm przygodę!

Domyślnie

Nie rozumiem takich wątków, bo moim zdaniem D50 bije na głowę D60.
    Samo to że D50 ma śrubokręt, górne LCD to już bardzo duża przewaga, do tego robi świetne JPGi.
    3 polowy Autofokus to moim zdaniem nieporozumienie, min. to 5 , tak jak w D50, lub 11 jak w D80
    Bardzo dobrze ze kupiłeś D50! Ja mam już ponad 2 lata, i jestem zadowolony, planuje zakup D90, ale 50tką na pewno zostanie w domu
    www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów