Witam,
Ten post moze dla wielu z Was wydac sie glupi, ale przypominam Wam, ze plyty CD/DVD/Bluray maja krotka zywotnosc !! Zwlaszcza te nagrywane. Nie przypominam o zgrywaniu z HDD na DVD bo to robcie jak najczesicej...
od lat kolekcjonuje rozne dane na plytach... niestety sa czasem takie dni jak dzis, kiedy chce zdjecia z ostatnich powiedzmy 5lat zgrac z plytek CD/DVD na HDD i mamy "zonka" .... 5% zdjec jest niemozliwa do odczytania
Na szczescie mam kilka kopii takich danych.
Ale jesli archwiwizujecie swoje dane (cokolwiek by to bylo) ktore sa dla Was wazne mam jedna BARDZO wazna rade:
Zgrywajcie te dane i tworzcie nowe kopie przynejmniej RAZ W ROKU !! Chocby bylo tego 100plyt DVD to uczciwej jakosci plyte mozna kupic za mniej niz 1zł. Wiem, ze nagrywanie trwa troche, ale zawsze mozna poprzegladac forum![]()
Wlasnie zgrywam plytki sprzed okolo 3lat i nie moge odzyskac pojedynczych zdjec, wiec trace bardzo niewiele... ale moze macie jakies plytki sprzed kilku lat, ktorych jestescie pewni.... sprawdzcie je(uzywam tylko plyt firm na T** , V******* lub S***)
Osobiscie jestem jedynie pewien plyt firmy BASF sprzed kilku ladnych lat... dlugo zanim zmienila sie w firme EM***, nadal je moge w 99,8% odczytac.....
I wlasnie taki post stworzylem - moze ktos przejzy swoje plyty i uratuje dane .....Obyscie mieli 100% odczytu
![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami