A jeżeli nie chcesz by czekał na potwierdzenie ostrości, zmień AF-A lub AF-S na AF-C
Szukaj
A jeżeli nie chcesz by czekał na potwierdzenie ostrości, zmień AF-A lub AF-S na AF-C
TorrentIt Gaming
A ja myślę, że problem tkwi w trybie AF jaki masz włączony - domyślam się, że jest ustawiony na dynamiczne śledzenie pola ostrości (nie mylić z AF-C). Przy przekadrowaniu, pomimo wcześniejszego aktywowania i potwierdzenia AF - puszka wyłapuje, że obiekt opuścił poprzednio ustawione pole ostrości i próbuje go "poszukać" w innym.
Ustaw pojedyncze pole, wybór statyczny - powinno być OK
pozdrawiam
D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800
Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX
Ale o co chodzi? Jaka podpowiedź potrzebna?
Tak jak napisałem. AF-ON można stosować zamiast (lub równolegle) z wciskaniem spustu do połowy. Możemy więc rozdzielić w ten sposób ustawianie ostrości (działanie AF) od pomiaru ekspozycji i samego faktu zrobienia zdjęcia. Jeśli jest wciśnięty AF-ON, to układ AF działa (śledzi obiekt) nawet wtedy, gdy się do spustu nie dotykamy. A reszta? Reszta to już inwencja fotografującego.![]()
Jacek
Myślałem o jakimś przykładzie innego sensownego zastosowania oprócz pułapki ostrości bo sam na nic takiego nie wpadłem. Że odkrywczy zbytnio nie jestem to insza-inszość...![]()
Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX
bo nie masz AF pod spustem migawki. jesli nie ma ostrosci to aparat nie wyzwoli. musisz wiec wczesniej przez AF-ON ustawic ostrosc. manual to opisuje na stronie 94:
Przycisk AF-ON: Działanie autofokusa jest inicjowane przyciskiem AE-L/AF-L. Nie można użyć spustu
migawki do ustawienia ostrości
Ostatnio edytowane przez Valwit ; 01-12-2008 o 12:08
podpis nieczytelny
Kiedys probowalem i mam wrazenie, ze ustawianie ostrosci przez AF-ON przebiega wolniej, niz spustem.
Gdyby sie zastanowic, moze to wplywac na pozorne blokowanie (bedace tylko opoznieniem dzialania) Spustu.
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Skontaktuj się z nami