Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Domyślnie

A jeżeli nie chcesz by czekał na potwierdzenie ostrości, zmień AF-A lub AF-S na AF-C
    TorrentIt Gaming

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FajaR Zobacz posta
    Skoro to takie jasne to co jest niejasne? AF-ON to przecież pułapka ostrości. Spust jest zablokowany do momentu aż coś "wejdzie w ostrość" ustawioną klawiszem i dopiero wtedy następuje wyzwolenie. Tak to działa. Z zasady. Przydaje się np jak coś na ciebie biegnie/jedzie/leci i chcesz dostać ostre zdjęcie "przodu" tego obiektu.
    AF-ON to nie jest żadna pułapka ostrości. Można to wszystko tak ustawić w puszce, żeby AF-ON był elementem pułapki ostrości, ale mozna też uzywać go inaczej. AF-ON aktywuje działanie układu AF równolegle lub zamiast wciskania spustu do połowy. I tylko tyle.
    Jacek

Domyślnie

A ja myślę, że problem tkwi w trybie AF jaki masz włączony - domyślam się, że jest ustawiony na dynamiczne śledzenie pola ostrości (nie mylić z AF-C). Przy przekadrowaniu, pomimo wcześniejszego aktywowania i potwierdzenia AF - puszka wyłapuje, że obiekt opuścił poprzednio ustawione pole ostrości i próbuje go "poszukać" w innym.

Ustaw pojedyncze pole, wybór statyczny - powinno być OK

pozdrawiam
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    AF-ON to nie jest żadna pułapka ostrości. Można to wszystko tak ustawić w puszce, żeby AF-ON był elementem pułapki ostrości, ale mozna też uzywać go inaczej. AF-ON aktywuje działanie układu AF równolegle lub zamiast wciskania spustu do połowy. I tylko tyle.
    Uuuu... Czas temu jakiś kombinowałem z tym sporo (na APS-S i C) i nic ponad to co napisałem nie udało mi się uzyskać. W instrukcji w ogóle nic nie znalazłem sensownego w tym temacie. Jakaś mała, łopatologiczna podpowiedź?
    Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX

Domyślnie

Ale o co chodzi? Jaka podpowiedź potrzebna?

Tak jak napisałem. AF-ON można stosować zamiast (lub równolegle) z wciskaniem spustu do połowy. Możemy więc rozdzielić w ten sposób ustawianie ostrości (działanie AF) od pomiaru ekspozycji i samego faktu zrobienia zdjęcia. Jeśli jest wciśnięty AF-ON, to układ AF działa (śledzi obiekt) nawet wtedy, gdy się do spustu nie dotykamy. A reszta? Reszta to już inwencja fotografującego.
    Jacek

Domyślnie

Myślałem o jakimś przykładzie innego sensownego zastosowania oprócz pułapki ostrości bo sam na nic takiego nie wpadłem. Że odkrywczy zbytnio nie jestem to insza-inszość...
    Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Ale o co chodzi? Jaka podpowiedź potrzebna?

Tak jak napisałem. AF-ON można stosować zamiast (lub równolegle) z wciskaniem spustu do połowy. Możemy więc rozdzielić w ten sposób ustawianie ostrości (działanie AF) od pomiaru ekspozycji i samego faktu zrobienia zdjęcia. Jeśli jest wciśnięty AF-ON, to układ AF działa (śledzi obiekt) nawet wtedy, gdy się do spustu nie dotykamy. A reszta? Reszta to już inwencja fotografującego.
    No właśnie dokładnie tak. Tylko, że ja o tym wszystkim wiem. A chciałem się dowiedzieć dlaczego blokuje
    się spust migawki, czy to tylko u mnie występuje, czy też w każdym D80.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez welury Zobacz posta
    No właśnie dokładnie tak. Tylko, że ja o tym wszystkim wiem. A chciałem się dowiedzieć dlaczego blokuje
    się spust migawki, czy to tylko u mnie występuje, czy też w każdym D80.
    bo nie masz AF pod spustem migawki. jesli nie ma ostrosci to aparat nie wyzwoli. musisz wiec wczesniej przez AF-ON ustawic ostrosc. manual to opisuje na stronie 94:

Przycisk AF-ON: Działanie autofokusa jest inicjowane przyciskiem AE-L/AF-L. Nie można użyć spustu
    migawki do ustawienia ostrości
    Ostatnio edytowane przez Valwit ; 01-12-2008 o 12:08
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Kiedys probowalem i mam wrazenie, ze ustawianie ostrosci przez AF-ON przebiega wolniej, niz spustem.

Gdyby sie zastanowic, moze to wplywac na pozorne blokowanie (bedace tylko opoznieniem dzialania) Spustu.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów