Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie problem z ISO w d80

Witam, posiadam d80 od niedawna, ciągle się go uczę i ciągle mnie zaskakuje Mam problem z ustawieniem ISO w trybie manualnym, w menu wybieram np. wartość 100, a po wykonaniu zdjęcia -- gdy przeglądam informacje o nim czułość jest zupełnie inna, zazwyczaj dużo wyższa np.1100 W trybie automatycznym wartość jest taka jaką ustawiam. Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć w czym tkwi problem? Co robię źle?

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Domyślnie

a może masz włączone auto iso?
    poza tym dlaczego w menu? masz z tyłu przycisk iso i nie ma potrzeby wchodzić w menu

Domyślnie

Obstawiałbym włączone AutoISO - niestety w Nikonie jeszcze nie wpadli na to, żeby przełączenie w trym M automatycznie dezaktywowało tą funkcję ;]

Domyślnie

Najprawdopodobnie nie zatwierdzasz wyboru przycikiem ok, lecz po wybraniu odp.iso wychodzisz od razu z menu. Aparat wraca wiec do zatwierdzonego iso.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kazujaman Zobacz posta
    Obstawiałbym włączone AutoISO - niestety w Nikonie jeszcze nie wpadli na to, żeby przełączenie w trym M automatycznie dezaktywowało tą funkcję ;]
    Zgadzam się, że pewnie włączone jest Auto ISO, natomiast absolutnie nie zgadzam się, że przejście w tryb M powinno wyłączać tę funkcję. W pewnych sytuacjach jest to bardzo wygodny tryb fotografowania ze sztywnym czasem i przysłoną, a naświetlanie regulowane jest zmianą czułości. Moim zdaniem jest to absolutnie celowe rozwiązanie Nikona i chwała mu za to. Jak ktoś potrzebuje, zawsze może sobie Auto ISO wyłączyć.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

nie mam włączonej opcji automatyczne ISO, z resztą nawet nie mogę wybrać tej opcji (wyskakuje mi komunikat "ta opcja jest niedostępna przy bieżących ustawieniach"), wybieram np. ISO 125, oczywiście zatwierdzam przyciskiem OK, na górnym wyświetlaczu widać że wybrałam ISO 125 a po zrobieniu byle jakiego zdjęcia w jego informacjach "ISO 500" (( Może mam wybraną jakąś inną opcję która neguje wybór takiego ISo jakie ja chcę?

Domyślnie

To mój aparat jest inny. U mnie po 1. nie da się ustawić ISO Auto w trybie Manualnym, a po 2. przechodząc z innego trybu z włączonym auto iso na tryb Manualny iso przełącza się na 100.

Domyślnie

sa dwie automatyczne czulosci jedna ta o ktorej mowisz czyli zapewne: menu>menu fotografowania>czulosc iso
    jest tez druga i ta sprawdz: menu>menu ustaw. osobistych>autom. czulosc iso. tu tez masz off?
    Nikon D80|N18-200|N50 1.8|MB-D80

Domyślnie

o kurcze... faktycznie mam ON ...serdecznie dziękuję za pomoc! Jak to dobrze czasami zapytać kogoś kto wie o wiele więcej i potrafi pomóc ) pozdrawiam!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Zgadzam się, że pewnie włączone jest Auto ISO, natomiast absolutnie nie zgadzam się, że przejście w tryb M powinno wyłączać tę funkcję. W pewnych sytuacjach jest to bardzo wygodny tryb fotografowania ze sztywnym czasem i przysłoną, a naświetlanie regulowane jest zmianą czułości. Moim zdaniem jest to absolutnie celowe rozwiązanie Nikona i chwała mu za to. Jak ktoś potrzebuje, zawsze może sobie Auto ISO wyłączyć.
    Hehe, no a ja natomiast absolutnie się nie zgodzę, że "chwała mu za to", temu Nikonu ;] Dla mnie tryb M = wszystko ustawiasz ręcznie, chcąc mieć pełną kontrolę. A tymczasem może cię spotkać niemiła niespodzianka, w postaci kaszany na hi1, bo aparat uzna za swoją powinność pompowanie iso do dechy Można odwrócić sytuację, którą opisałeś, skoro komuś faktycznie potrzebny jest sztywny czas i przesłona a chce się bawić czułością, to może sobie włączyć AutoISO wraz z odpowiednimi warunkami granicznymi, ale po co uszczęśliwiać wszystkich na siłę? W ustawieniach domyslnych powinno być na pozycji 'off' ;]

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów