Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Domyślnie HDD zdechł - pomocy

Mam a właściwie miałem dodatkowy HDD Samsung 80Gb jako magazyn na zdjęcia.Dysk w aluminiowej obudowie podłączany był do kompa przez USB.Ostatnio leżał sobie przez 1/2 w segmencie i kilka dni temu chciałem z niego skorzystać i co? komp nie widział dysku - stwierdził,że dysk wymaga sformatowania.Mimo wielokrotnych prób nic nie wskórałem więc robiłem mu szybkie formatowanie wychodząc z założenia,że odzyskam zdjęcia przy pomocy programu file recovery który mnie nigdy jak dotąd nie zawiódł. I tu niespodzianka - program odzyskuje ok. 1740 zdjęć i potem wisi,nie rusza się i nie działa, i tak za każdym razem .Podejrzewam,że uszkodzeniu uległy jakieś sektory dysku. Jakiego użyć programu coby można było odzyskać resztę zdjęć, ma ktoś jakieś pomysły ?
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Jędrzej Gadziński Awatar jendryn
    Miasto
    Frankfurt am Main

Domyślnie

POlecam easy recovery pro
    D700 16,17-35,35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valdek_Tychy Zobacz posta
    ... ma ktoś jakieś pomysły ?
    Ja bym najpierw zrobił sobie obraz tego uszkodzonego dysku (o ile się da). Wtedy będzie można odtworzyć ten stan na innym dobrym dysku (najlepiej o tej samej pojemności). Dopiero wtedy próbuj przywracać wszystko, ale na tym nowym - oryginał pozostaw w takim stanie jak jest.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Miasto
    Frankfurt am Main

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Ja bym najpierw zrobił sobie obraz tego uszkodzonego dysku (o ile się da). Wtedy będzie można odtworzyć ten stan na innym dobrym dysku (najlepiej o tej samej pojemności). Dopiero wtedy próbuj przywracać wszystko, ale na tym nowym - oryginał pozostaw w takim stanie jak jest.

Pzdr.
    Ale obraz czego ma utworzyc, jesli dysk został sformatowany?
    D700 16,17-35,35

Rozmowny Awatar dzejms
    Miasto
    Nie ma takiego miasta Londyn...jest Lądek...Lądek Zdrój

Domyślnie

R-Studio. Zrobić tym programem obraz dysku i odzyskiwać nim dane.

edit:

Ale obraz czego ma utworzyc, jesli dysk został sformatowany?
    Da się to zrobić. Po prostu obraz całego dysku sektor po sektorze niezależnie od systemu plików.
    Stopka sropka... wybitnie niekomercyjna.

Miasto
    Frankfurt am Main

Domyślnie

O tym nie wiedziałem Co do programu - polecam Easy... odzyskałem nim już naprawde sporo, koledzy z forum też używali z pozytywnym skutkiem!
    D700 16,17-35,35

Domyślnie

Dzięki za rady.Wieczorem będę próbował ale wydaje mi się,że dysk jest po prostu uszkodzony i chyba w tym będzie problem bo jak napisałem wcześniej program odzyskuje część zgromadzonych zdjęć ok.1700 z ok.400.000 i zawiesza się.Większośćzdecydowaną z tych zdjęć mam zapisane na DVD ale jest tam trochę zdjęć nie do odzyskania w inny sposób i na tych zależy mi najbardziej
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

jesli to naprawde wazne dane to lepiej samemu nie grzeb i oddaj fachowcom np. ontrack lub vsdata.pl

Domyślnie

Wpiales ten dysk do koputera czy nadal bawisz sie po USB?

Odzyskiwanie plikow nalezaloby zaczac od odzystkania MBR (http://en.wikipedia.org/wiki/Master_boot_record), bo prawdopodobnie on sie posypal. Ale jak juz po formacie to i "po ptokach". Jak zalezy Ci na zdjeciach to niestety szykuj kase i oddaj go fachowcom.

Swego czasu u mnie posypala sie elektronika dysku, jedyna metoda bylo kupienie identycznego dysku i przeloznie elektroniki. To bylo dosc tanie rozwiazanie, bo i problem niewieki, ale jakby posypalo sie cos wiecej, to niestety slono bym zabulil (ponad 40GB danych zarabiajacych na chleb). Firmy licza cos ok 100zl za kazdy 1MB.
    Ostatnio edytowane przez gALL ; 28-11-2008 o 11:19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jendryn Zobacz posta
    POlecam easy recovery pro
    nie polecam easy recovery pro bo to shit. Polecam testdisk

http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download

Wywaliłem partycje, a Easy nie potrafił nawet wskazać tego dysku. Wszystko odzyskałem TestDisk. Program jest FREE!
    Smiena Symbol

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów