Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie D3 i jego Live View oraz Camera Control Pro 2

Witam wszystkich.
    To moj pierwszy post wiec prosze nie bijcie

Jestem nowym uzytkownikiem D3 i jako tako nowym uzytkownikiem tego typu SLR w ogole. Mentalnie raczej przyzwyczajony i rozpuszczony przez analogi z manualnymi nawykami jak h 500 czy poczciwe Leici. Chwytajac sie mody i zmiany czasow a takze posiadajac jeszcze pare dobrych szkiel od F i FM, postanowilem zainwestowac w gadget typu D3. Zachecony folderami i ogolnym Nikonowskim adwertajsingiem ... przeszedlem do wymagan.
    Tyle wstepu...
    Teraz problem:
    nr1. Odpalam Live View i.. czy jest jakas mozliwosc zobaczenia korekt ISO lub przyslony tudziez czasow na LV wlasnie? Balansy bieli to juz pomine. Czy LV to jest taki bajer tylko dla kadru? Bo jakos chyba nie moge przez to menu przebrnac ani znalezc.. ale tak mi sie wydaje, ze nic wiecej nie wycisne. Kadr tylko i koniec. Toz ta funkcja byla nawet w Canonowskich idiotach za 600 zl.. Czyzby D3 to przepuscilo?
    nr2. Odpalam aplikacje Camera Control Pro 2. Pomijam totalne nieporozumienie, iz kupujac teraz body otrzymuje stare wersje softu sprzed 3 lat! Czyli Camera Control Pro v1 i Capture NX takze v1.0, podczas gdy juz sa upgrady na stronie Nikona za ktore, niestety, trzeba zaplacic. Troche nieladnie. Pomine takze fakt, ze Camera Control Pro 1 ktore mam na CD nie dziala na Intelowym Macu wogole, wiec v2 MUSZE kupic! Na szczescie dla proby, moge sobie scignac 14 dniowa versje dwa.. Odpalam i co? Caly blichtr Camera Control Pro 2 siada, gdyz sa to dwa idiotyczne okna w ktorych, w jednym jest prewka obrazu z matowki a w drugim opcje aparatu. Problem polega jednak na tym , ze majac otwarty obraz w preview nie mozna dokonac zadnej zmiany w oknie z opcjami.. WTF? (( Zamknac okno LV i wtedy mozna. Co to za sens? Albo ja cos zle robie, albo, przepraszam, ale cala ta funkcja to badziew...
    Czy macie te same spostrzezenia..?
    Pomozta
    D3 i jakies tam Laiki i Srednie tez ze Szwecji.

Domyślnie

Sprawdzę w domu jak to sie ma u mnie dawno nie korzystałem i wieczorem postaram sie dać odp.

Domyślnie

Z tego co pamiętam NX uaktualnia się automatycznie jak pojawi się nowa wersja ( bo mi się uaktualnia co jakiś czas i nie muszę za to płacić ).

Sprostowanie: faktycznie bezpłatnie to do wersji 1.3.4 a za 2.0 to jednak zapłacić trzeba

Pozdrawiam,
    AMI
    Ostatnio edytowane przez AMI ; 26-11-2008 o 14:32
    D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
    www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)

Domyślnie LV c.d.

Zwracam honor.. w 1/10
    Jedyne co dziala na Live View to własnie balans bieli.. Przynajmniej to.
    Reszta to porażka. Nawet ostrosc sie nie potwierdza. A korzystam w wiekszosci ze
    starszych stalek krecąc obrożą , wiec.. lipa.
    Bezwartosciowy program prawie zupelnie.
    A tak niewiele brakowało do szczęścia.. hm

Domyślnie

kolego po co używać LV po to masz piekny duży wizjer żeby z niego korzystać... a co do softu to masz racje

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tomaszów Maz.

Domyślnie

Po co kupowałeś D3 jak LV jest dla Ciebie tak ważny ?? Jak to kolega Kaelthas zauważył, masz tam piękny jasny wizje, który pokrywa Ci 100% kadru. Mam wrażenie że kupiłeś ten aparat bo to dobrze mieć wypasioną puchę Nikona... no ale nie moje pieniadze nie moja sprawa Oby zdjęcie były udane.
    M7000, M700si, KM D7, KM D7D,A-700,A-900,24-70,70-200,50/1,4,Hi-Matic E,X700 + 28/50/70-200, LX3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaelthas Zobacz posta
    kolego po co używać LV po to masz piekny duży wizjer żeby z niego korzystać... a co do softu to masz racje
    Cytat Zamieszczone przez lesiu999 Zobacz posta
    Po co kupowałeś D3 jak LV jest dla Ciebie tak ważny ?? Jak to kolega Kaelthas zauważył, masz tam piękny jasny wizje, który pokrywa Ci 100% kadru. Mam wrażenie że kupiłeś ten aparat bo to dobrze mieć wypasioną puchę Nikona... no ale nie moje pieniadze nie moja sprawa Oby zdjęcie były udane.
    A może kolega chce się pobawić LV + WT-4, i co wtedy?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lesiu999 Zobacz posta
    Po co kupowałeś D3 jak ...
    Lesiu badz madrzejszy
    D 300 - N 24-70D / T 12-24 PRO / SB - 800 / N 50 - 1,4 AFS
    Najgorsze jest pierwsze 100 000 Zdjec

Domyślnie

Taa.. kupiłem D3 bo chciałem zrobić zdjęcia kota żony.. I dziecko też mi się ostatnio urodziło, więc zrobie parę fajnych fotek ..wypasionych.. Bo sprzęt wypasiony więc fotki też będą git!. Hasla FE kupiłem żeby zrobić troche "pamiątkowych" z wycieczki do Zakopca ale po zdjęciu body, palcem przejechałem po matrycy, więc chyba na półke postawie bo do serwisu nie chce mi sie jechać...
    Boże.. że też w tem oto się dowarościowujemy.. ehh..
    PS. Komentarz dotyczył tego, że jeżeli dany sprzęt tak się szczyci opcjami i fajerwerkami to trzeba wymagać. To było zwykłe spostrzeżenie. Tak czy inaczej, caly ten Live Control to badziew jakich mało. Po co dawac coś do rzekomo topowego sprzętu, jak to jst niefunkcjonalna lipa? A jeżeli ktoś uważe że patrzenie na detal w studio na 3 calowym ekraniku jest lepsze i wygodniejsze niz domniemane na 15 calowym ekranie Bridge czy monitora no to chwała... TAkie tam.. ale może sie nie znam..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marko125 Zobacz posta
    ..
    nr1. Odpalam Live View i.. czy jest jakas mozliwosc zobaczenia korekt ISO lub przyslony tudziez czasow na LV wlasnie?
    W jaki sposób to pokazanie by miało być realizowane, wg ciebie? Zastanów się chwilę nad odpowiedzią. Potem możesz marudzić

Cytat Zamieszczone przez Marko125 Zobacz posta
    ..Tak czy inaczej, caly ten Live Control to badziew jakich mało. Po co dawac coś do rzekomo topowego sprzętu, jak to jst niefunkcjonalna lipa? ..
    Bo inne modele tak mają i marketing tak każe?
    LV przydaje się tylko w nielicznych zastosowaniach, w większości zastosowań jest na tyle ułomny, że bez sensu. U każdego producenta, w każdym modelu.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 19-12-2008 o 00:53
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów