Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nikon Capture Camera Control

Witajcie,

Mam Nikon Capture Camera Control w wersji 4.4.0. Chcialbym go uzywac przede wszystkim w studio do wczytywania fotek prosto z puszki na monitor kompa w pelnym ekranie. Pytanie czy jest to wogole mozliwe? Moge tylko przekierowac po buforowaniu zdjecie do Nikon Capture Editor ale tam nie ma opcji "full screan" (mam na mysli full screan odrazu po strzale). Pobralem ostatnio 30-diowa wersje Pro. Jest tam funkcja "Show viewer" ale to nie do konca to o co by mi chodzilo.

Macie moze jakies pomysly jak wyswietlic zdjecie na monitorze na pelnym ekranie zaraz po jego zrobieniu?? Bardzo by mi sie to przydalo.

Dzieki wielkie i pozdrawiam!

Domyślnie

kupić sobie Mac'a ja tak zrobiłem i jestem szczęśliwy. nareszcie do przeglądania NEFów nie musze uzywać dodatkowego oprogramowania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grudzinsky Zobacz posta
    kupić sobie Mac'a ja tak zrobiłem i jestem szczęśliwy. nareszcie do przeglądania NEFów nie musze uzywać dodatkowego oprogramowania
    No popatrz -- ja tez nie. I wcale nie musialem kupowac Maca.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matteo Zobacz posta
    Stig, jakies pomysl na Full screan po strzale??
    Co to jest "screan"? Chodzi Ci o screen? Nie uzywam Camera Control. Odnioslem sie jedynie do genialnej uwagi kolegi, jakoby pod Windows trzeba bylo uzywac dedykowanych programow do przegladania NEFow. Pod Windows jest jakis zestaw codeckow spolki Microsoft -- Nikon.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ok, nie wiem czy wyrazilem sie wystarczajaco precyzyjnie. Nikon Capture Camera Control to aplikacja, ktora pozwala wykonać zdjęcia i zapisać je na twardym dysku komputera. Pozwala tez obejzec je odrazu po jego zrobienu. Ja szukam rozwiazania, ktore pozwoli nie tylko przeniesc zdjecie bezposrednio na dysk ale tez wyswietlic je na pelnym ekranie.
    Moje pytanie czy za pomoca tego oprogramowania jest to mozliwe czy tez powinienem uzyc czegos innego. Jesli tak to czego?
    Pozrawiam!

Domyślnie

Stig nie ma takiego czegos zeby mozna bylo spokojnie przegladac NEFy. Do niedawna uzywalem do tego Bridge'a, pozniej gdzies chyba na fotopolis znalazlem artykul i dowiedzialem sie, ze Nikon wypuscil jakis plug-in, ktory umozliwia podglad NEFow po otwarciu katalogu...i to niestety wszystko co oferuje Winda z Nikonem sprawdzalem to na dwoch Windach...XP i Vista.
    otwarcie NEF'a na pelnym ekranie bez zajezdzania dysku twardego oferuje jak na razie OS Leopard na Mac'u

Stig daj jakies namiary na te codecki pod Windowsem...sa one dostepne, ale na stronie Nikona do sciagniecia

zebym nie byl goloslowny
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8046
    Ostatnio edytowane przez grudzinsky ; 25-11-2008 o 18:43

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grudzinsky Zobacz posta
    Stig nie ma takiego czegos zeby mozna bylo spokojnie przegladac NEFy.
    ACDSee robi to normalnie. NEFy wyswietla z predkoscia TIFFa. Przypiety do niego filetype powoduje, ze oglada sie je jak wszystkie inne formaty. Wespol ze wspomnianym "pluginem" tworzy pelne rozwiazanie do przegladania NEFow.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

uwaga w kwestii technicznej, plugin nef nikona dziala pod xp tylko jesli uzywamy 'windows live photo gallery' czyli tej przegladarki plikow, ktora jest standardowo w viscie - trzeba ja osobno zainstalowac, nie przychodzi ze standardowym xp

defaultowy przegladarka obrazkow (podglad obrazow i faksow to sie chyba nazywa) windows nie uzywa tego plugina i nie potrafi wyswietlac raow (wyswietla tylko miniaturke jpg zakodowana w pliku)

natomiast rozwiazanie automatycznego podgladu nefow przy robieniu zdjec pod xp mozna zrobic zeniac ze soba camera control pro oraz lightrooma, folder do ktorego camera control wrzuca pliki robione przez puszke ustawiamy
    jako "watched folder" w lightroomie i wlaczamy auto-import z tego folderu

wowczas robione przez nas fotki pokazuja sie auytomatycznie w LR

uprzedzajac pytania, nie probowalem tego, nie mam camera control pro, jest to workflow LR sugerowany przez scotta kelbyego w swojej ksiazce, tylko o nim czytalem

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów