Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: fresnel

Domyślnie fresnel

witam serdecznie
    czy ktos z Was uzywa fresnela w studio i jaki byście polecili? slyszalem ze sa dobre jakies włoskie wyroby , które można czasem na ebayu spotkać.W moim przypadku zastanawiam sie jaka roznica byłaby pomiędzy bowensem a quantuumem. Z racji tego ze przesiadłem się na lampki bowensa po quantuumie. Część akcesoriów mi zostanie a chciałbym jeszcze ten nieszczęsny fresnel. Jeszcze nie uzywałem fresnela-ani quantuum ani bowensa wiec może ktoś z Was miał to w rekach i ma przykład zdjęciowy
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez christipoher ; 24-11-2008 o 20:25
    D3,85 1.4D,24-70 2.8, 135 2.0, 45 mm tilt/shift,70-200 VRII,profoto proB2x2 pro head x4,mamiya AFD+80mm,45 mm,150mm

Domyślnie

"wynalazkow" fleszowych z fresnelem nie uzywalem i obawiam sie ze jest to troche....niedopracowane. Lampy z soczewka fresnela pokazuja swoja wartosc i uzytecznosc w momencie gdy mamy mozliwosc zmiany polozenia palnika w stosunku do samej soczewki - nie wiem czy te rozwiazania fleszowe maja taka opcje....
    Druga sprawa to kwestia bardzo duzych roznic w efekcie widzianym przy swietle pilotujacym a efektem w efekcie blysku ( pilot jest zwykle umieszczony w centrum a blyskadelko jest zwykle na okregu) - przy fresnelu roznica jest duza - robilem takie proby z soczewka wymontowana z lampy swiatla ciaglego - zrazila mnie wlasnie ten brak przewidywalnosci efektu (mam nadzije ze jasno napisalem ?)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    .. Lampy z soczewka fresnela pokazuja swoja wartosc i uzytecznosc w momencie gdy mamy mozliwosc zmiany polozenia palnika w stosunku do samej soczewki - nie wiem czy te rozwiazania fleszowe maja taka opcje....
    Druga sprawa to kwestia bardzo duzych roznic w efekcie widzianym przy swietle pilotujacym a efektem w efekcie blysku ( pilot jest zwykle umieszczony w centrum a blyskadelko jest zwykle na okregu) - przy fresnelu roznica jest duza - robilem takie proby z soczewka wymontowana z lampy swiatla ciaglego - zrazila mnie wlasnie ten brak przewidywalnosci efektu (mam nadzije ze jasno napisalem ?)
    Są rozwiązania fleshowe z soczewkami fresnela. Ale to są generalnie specjalistyczne lampy, a nie uniwersalne główki + nasadka. Powód - taki jak piszesz.
    W prawdziwych spotach (raczej jednak bez fresnela, a normalne soczewki) palnik jest nie okrągły o dużej średnicy, a mały, wręcz punktowy. Dzięki temu ze światłem można robić dużo: zmieniać średnicę rzutowanego światła, mozna wkładać w spota blachy z wyciętymi wzorkami (gobo) i je rzucać na tło (w wersji ostrej lub dowolnie nieostrej - zalezy od przesunięcia soczewek w spocie)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Witam,
    Gdy dolar był w okolicy 2 zł to przez znajomego kupiłem w sklepie Calumet w Chicago oryginalny bowensowski "Compact Fresnel Spot" za 700$ (tam sprzedają pod marką Calumet), co w porównianiu z cenami w polskim Foto7 pozwoliło mi zaoszczędzić sporo kasy. Niestety, z nieznanych mi powodów ten fresnel ma tą samą umiarkowaną wadę co wszystkie poprzednie reflektory, które tam kupiłem - w bagnecie są trzy bolce, ale nie metalowe, a nitowane plastikowe. Problemem nie jest ich jakość, ale właśnie te nitowania, które fizycznie uniemożliwiają podłączenie tego fresnela i reflektorów do np. Quantuuma (mam jednego). Oczywiście idealnie pasują do Bowensa. Ale! Ostatnio coś uległo zmianie, bo miesiąc temu dostałem z tego sklepu dwa reflektory i miały już bolce metalowe, więc chyba sklep (producent) poszedł po rozum do głowy. Być może teraz ten fresnel ma też nowe metalowe mocowanie - nie sprawdzałem w ofercie.
    Co do używania - akurat ten fresnel (średnica soczewki 20 cm) jest doskonały przy różnych niedużych planach typu zdjęcia potraw i inne aranżacje (zdjęcia na mojej stronie internetowej są jeszcze bez fresnela, chcę dodać "znak wodny" do nowych, a to trwa, bo trzeba zaprojektować, zdecydować, a może we flashu itp.). Każdy fresnel daje bardzo fajne, specyficzne kontrastowe światło imitujące słońce. Jak się zacznie go używać w studio to ciężko sobie wyobrazić życie bez niego.
    Mój kolega ma studio wyposażone w osprzęt Broncolor i ma fresnela Flooter "S" z 35-cm soczewką. Z pewnością w studio ten większy rozmiar jest praktyczniejszy, przy większych planach trzeba się mniej gimnastykować, poza tym zawsze go można "przymknąć" wbudowaną przesłoną. Od jakiegoś czasu szukam większych (niekoniecznie fotograficznych) lamp fresnela do ewentualnej przeróbki. Byłem w różnych miejscach, miesiąc temu znalazłem dwa reflektory z demobilu teatralnego w okazyjnej cenie, ale się niestety cholera za długo zastanawiałem...

Domyślnie

odkopuję ten temat bo troszkę czasu minęło

czy wiecie gdzie w Polsce można dostać w normalnych cenach Fresnela z mocowaniem Bowensowskim?

w ostatnim czasie pojawiło się wiele tanich, chińskich modyfikatorów do lamp studyjnych ale czy ktoś spotkał się jakąś imitacją fresnela?
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

Jedynie to http://quantuum.pl/detal.php?id=958&lang=pl&curr=PLN
    Zresztą przecież używaliśmy tego na kursie, w studiu yakuba.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jedynie to http://quantuum.pl/detal.php?id=958&lang=pl&curr=PLN
    Zresztą przecież używaliśmy tego na kursie, w studiu yakuba.
    Jacku - no, używaliśmy
    ale ja tego spoota traktowałem bardziej jako gadżet do uzyskania fajnych wzorków czy kolorów niż jako główne (bądź dodatkowe) źródło oświetlenia. Zresztą wszędzie gdzie widziałem, to soczewka fresnela ma inny kształt

jak widać różni się to od tego Quantuuma

pytanie ... czy ten quantuum i np. fresnel z taką soczewką jak wyżej dają podobne światło?

Domyślnie

Na pewno nieco inne, co widać choćby po średnicy. Ale skoro nie wiesz jakie daje fresnel to dlaczego koniecznie go chcesz?
    Tego typu lampy generalnie sa zasilane z generatorów, mają inne palniki niż lampy kompaktowe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Na pewno nieco inne, co widać choćby po średnicy. Ale skoro nie wiesz jakie daje fresnel to dlaczego koniecznie go chcesz?
    dlaczego to chce i dlaczego mi się podoba?
    otóż widziałem jeden film szkoleniowy o pracy w studio i tam Pani fotograf pokazywała jakie robi portrety wykorzystując jako główne źródło - lampę z Fresnelem (a na kontrze lampę ze strumienicą) - no i efekty bardzo mi się spodobały
    do tego nasz kolega z forum "christipoher" pokazywał mi kiedyś zdjęcie Fashion gdzie również używał fresnela
    dlatego zaciekawił mnie ten temat

Domyślnie

U nas chyba jeszcze nie widziałem, ale skoro za zachodnią granicą już mają, to pewnie do nas też trafi http://www.studiolightworld.com/en/a...ara-flash.html

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów