Pierwszy raz sam w ciemnym pomieszczeniu...
Jakie błędy dostrzegacie?
Pozdrawiam
Szukaj
Pierwszy raz sam w ciemnym pomieszczeniu...
Jakie błędy dostrzegacie?
Pozdrawiam
NIKON
I powiedział Pan: "A gdyby pytali o mnie ateiści... to mnie nie ma!"
chyba mocniej poświecić trzeba...
ale uważam, ze powinni się tu wypowiedzieć eksperci..
ekspertem to ja nie jestem, aczkolwiek też bym mocniej poświecił... szczególnie że ja osbiscie mam spore skłonności do prześwietlania :P
Oprócz tego wydaje mi się że jest jakoś za mało ciekawie ale może to przez to słabe światło?
Ja dokładnie to samo co poprzednikJeszcze dodatkowo jasna ramka przyciemnia to co w środku.
pozdrawiam
Ja mam za to tendencje do niedoświetlania i całkiem mi z tym dobrzeale jednak ja też uważam, ze tu za mało swietełka..
Ja dostrzegam błędy w oświetleniu albo w pomyśle. Jak na mroczne jest za jasno,jak na normalne jest za ciemno, jak na początek to dobrze zrobisz jak skupisz się na jakimś detalu tej dziewczyny i spróbujesz go wyeksponować, światłem, ostrością, czymkolwiek. Tutaj najbardziej wyeksponowane jest ubranko a chyba nie powinno. Aha i takie detale jak ułożenie dłoni czasem najlepszą fotkę potrafią zepsuć. Trzeba mieć kurcze oczy dookoła kadru.
NIM zrobisz zdjęcie znajdź w NIM temat
# kilka słoików # puszka # latarka na 4xR20 #
coś w tym twierdzeniu jest.
Precyzyjnie formułując zdania przedmówcy powinni pisać nie mało światła czy dużo światła, bo tego to oni wcale nie wiedzą (może światła było bardzo dużo, a użyto przysłony 22?) tylko, że jest niedoświetlone, czyli, że powinno się otworzyć przysłonę, podnieść ISO albo zwiększyć moc lamp.
Kiedyś w jakimś wątku przeczytałem o tym, że światło było ciemne![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Delikatnie mocniej światłem bym doświetlił modelkę... ustawiłbym światło z prawej górnej (ew. z dolnej) strony... lampa widzę trochę za mocno doświetliła tło... co spowodowało, że są jaśniejsze części na ciemnym tle... i może jakoś tak bardziej centralnie... bo z prawej strony więcej miejsca niż z lewej a zaś mało nad głową modelki... bardziej szerzej może... nie wiem... ja bym jeszcze wydobyłbym kontury modelki z tego... czyli modelkę od tyłu doświetlając... dobre kolorki modelki...
Dzięki za uwagi.
Co myślicie o następnym? Czy o mniej więcej taki poziom światełka chodziło?
2.
NIKON
I powiedział Pan: "A gdyby pytali o mnie ateiści... to mnie nie ma!"
Skontaktuj się z nami