Szukaj
Mnie się wydaje, że to nie jest tak cacy z tym filmowaniem, nawet Canonem 5D. Podobno rolling shutter też w nim występuje, a warto nadmienić, że zwykle, kamery na taśmy, dają lepszą jakość niż AVCHD, które są wciąż nie dość, że w powijakach, to jeszcze wymagają koszmarnych mocy obliczeniowych.
możesz sprecyzować o jakie kamery chodzi ? tzn. co dla Ciebie oznacza "zwykłe" ? najlepiej w złotówkach.......
mój komp, wcale nie jakiś "orzeł" daje sobie radę z filmami zarejestrowanymi za pomocą 7D bez problemu -to samo jeśli chodzi o ich obróbkę (dosyć podstawową -w Sony Vegas).to jeszcze wymagają koszmarnych mocy obliczeniowych.
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
Cały problem w tym ,że -Canon 500d robi lepsze filmy- sprowadza sie do formatu w którym film jest zapisywany.
i to jest najbardziej wkurzające ,że sprzętowo jest wszystko ok. Kupując D90 dostajesz tak samo dobry sprzęt do filmowania jak Canon 5d.
D90 ma pardzo podobne możliwości (filmowania) ale podczas zapisu wszystko zostaje zniszczone.
a najbardziej flustrującą rzeczą jest fakt ,że to ograniczenia softu a nie sprzętu i jedno uaktualnienie wszystko mogłoby zmienić... nawet płatne np. 300zł.!!! - kto chce zapłaci reszta nie a Nikon i tak zarobiłby kupę kasy,
ale nic takiego sie nie zdaży...
Podpis zgodny z regulaminem forum
Jaką obróbkę? 7D zapisuje jakim kodekiem? AVCHD czy czymś gorszym?
60k? Chyba Cie fantazja poniosła i to ostro.Zamieszczone przez bev
Jeśli chodzi o ,,zwykłe'' kamery - Canon HV20/HV30 chociażby - na camcorderinfo.com wszystkie lustra, które testowali, czyli m.in. Nikon D90, a także ten słynny Canon 5D Mark II okazały się w ostatecznym rozrachunku gorsze. Nie widać na planszy testowej, jakieś specjalnej przewagi przy słabym oświetleniu 5D nad HV20/30 z CMOSem, które mają przecież mniejsze te matryce. Są rzeczy, w których 5D jest lepszy (kolory przy słabym oświetleniu), a są rzeczy, przy których jest gorszy - np. ostrość obrazu.
Poza tym, rolling shutter i inne tego typu sprawy - większość tych super hiper filmów z 5D robili dobrzy spece od tej roboty, bo to widać, a to głównie przy statycznych scenach lub bez specjalnego panoramowania (np. aparat przypięty do roweru)
Mój brat kupił swego czasu HV30 za 1900 zł (gdy dolar słabo stał). Canon 5D MKII kosztuje coś pod 9000 zł. Na jego korzyść przemawia to, że jest aparatem, ma wymienną optykę i sporą matrycę - nic więcej. Ale po sprzęcie za 2000 zł nie pojedzie tak łatwo, tym bardziej, że 9k to on bez optyki kosztuje.
Poza tym, HV20/30 to są takie camcordery dla zabawy, a gdzie tam jakieś pro kamery 3CMOS czy inne takie za 13000 zł, też z wymiennymi obiektywami... już widzę te tabuny kamerzystów sprzedających choćby coś w stylu XH A1 na 5D, bo to DSLR z filmami... no śmiech na sali.
Aparat służy do robienia zdjęć. Kamera do nagrywania filmów.
Ostatnio edytowane przez Annihitek ; 15-12-2009 o 23:37
H.264
AVCHD - to nie kodek tylko sposób zapisu plików.
Oczywiście nie piszesz tego poważnie.
Generalnie żeby zrobić coś w filmie trzeba się na tym znać niezależnie od użytego sprzętu.
To pokaż mi te kamery za 13 tyś z wymiennymi obiektywami, z możliwością odcinania tła jak w filmie, które zachowując detal nie szumią przy słabym świetle przy rozdzielczości HD - z przyjemnością biorę od razu dwie.
Tak "robotnicy do łopat", "studenci do piór" - krzycz dalej. Jedno widać niezbicie - nie masz pojęcia o tym temacie
.
Pozdrawiam
Marcin
Możecie powiedzieć jakim programem konwertować filmy z D90 do formatu, który odczyta telewizor LCD. Chodzi o zgranie filmu na np. pendrive USB i odczyt bezpośrednio w telewizorze.
Najlepiej jakiś darmowy programik i jakie ustawienia dać, żeby nie tracić jakości.
D9070s
a nie lepiej po prostu puscic to przez kabel hdmi?
Skontaktuj się z nami