Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Co to jest mocowanie AI-S ??

cześc

mam takie proste pytanko bo jakoś nie mogę się połapac

w canonie szkła manualne mają oznaczenie fd ,czy nikonie szkła oznaczone AI-S można podpinac np. do D200 ,i wtedy szkło będzie działało manulanie czy to jakieś inne mocowanie??

Pozdrawiam
    Puszki ,szkła i inne duperele

Domyślnie

No ja bym chciał się dowiedzieć jak to z nimi jest pod kątem D80 ale chętnie się przyłączę do pytanie
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Google -> mocowanie AIs ->

"AI-S – Oznaczenie zmodyfikowanej wersji bagnetu AI, która pojawiła się w związku z wprowadzeniem automatyki typu Program i priorytet czasu (1982). W tej wersji (i wszystkich późniejszych), przemieszczenie dźwigni domykania przysłony o określony kąt powoduje przymknięcie przysłony do określonej wartości. Pozwala to korpusowi sterować otworem przysłony bez pośrednictwa pierścienia nastawczego. Mechanicznie od szkieł AI obiektywy AI-S różnią się niewielkim wgłębieniem bagnetu, informującym korpus o rodzaju założonego obiektywu."

Domyślnie

Bo na allegro np jest sporo ciekawych szkiełek z AI-S a obecne mocowanie Nikona to chyba F... dlatego nie wiem co będzie działało a co nie - pomijając kwestię że to w 99% jak nie 100% szkła MF ale czy potwierdzanie ostrości będzie (czy tylko od D300 w górę) i czy przysłona będzie w takim razie z poziomu body jak rozumiem?

Domyślnie

A wystarczyło tylko zajrzeć do przyklejonych wątków
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12314

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Swego czasu naścierałem się na ten temat tutaj. Poza tym na optyczne.pl jest ostatnio opisywana historia Nikkorów.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Domyślnie

sorki ale chyba po sobocie mój mózg się wyłączył i nie mogę dalej tego pojąc

czyli jak szkiełko np. Cosina 100/3.5 macro z mocowaniem nikon AI-S podepnę pod D300 to co się stanie,będę ostrzył ręcznie a przysłona będzie zmieniana z korpusu??
    Puszki ,szkła i inne duperele

Domyślnie

No właśnie są jakieś stare micro nikkorki i 85'tki to można by coś upolować żeby D80 miał co przetrawiać w tym wątku pisze że stare szkła są MF i że przekazują wartości przysłony ale puszki się coś z tym nie lubią - tzn jak D80 ma mocowanie F to czy z body będzie można tą przysłoną sterować czy nie (czy tylko pierścieniem na obiektywie) i może to głupie pytanie ale samo mocowanie wygląda inaczej i czy z mocowaniem F jest ono w ogóle kompatybilne? Tzn czy zaczepy będą się trzymać i wchodzić czy trzeba jakąś przejściówkę?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemas-Glasgow Zobacz posta
    sorki ale chyba po sobocie mój mózg się wyłączył i nie mogę dalej tego pojąc

czyli jak szkiełko np. Cosina 100/3.5 macro z mocowaniem nikon AI-S podepnę pod D300 to co się stanie,będę ostrzył ręcznie a przysłona będzie zmieniana z korpusu??
    Nie wiem jak jest z cyfrą. To co podaję tyczy się analogów.
    Tylko dla obiektywów z chipem (AF i AI-P) można wybierać przysłonę kółkiem na body. W pozostałych przypadkach ustawiasz ją pierścieniem z obiektywu. Najprawdopodobniej odnosi się to też do cyfry, ale niczego ważnego za to odciąć sobie nie dam.

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    No właśnie są jakieś stare micro nikkorki i 85'tki to można by coś upolować żeby D80 miał co przetrawiać w tym wątku pisze że stare szkła są MF i że przekazują wartości przysłony ale puszki się coś z tym nie lubią - tzn jak D80 ma mocowanie F to czy z body będzie można tą przysłoną sterować czy nie (czy tylko pierścieniem na obiektywie) i może to głupie pytanie ale samo mocowanie wygląda inaczej i czy z mocowaniem F jest ono w ogóle kompatybilne? Tzn czy zaczepy będą się trzymać i wchodzić czy trzeba jakąś przejściówkę?
    Patrz wyżej. Dodatkowo, do cyfry podłączysz praktycznie wszystko poza obiektywami nonAI, które mogą działać, a mogą spieprzyć puszkę. Pamiętaj jednak, że z D80 nie będziesz miał pomiaru światła.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Ech,... cóż to za wątek...
    Panowie, wszystkie Wasze funkiel-nowe nikkorki to Ais, podobnie jak dwudziesto czy trzydziestoletnie manualne Nikkory... I wszystkie są z bagnetem F, bo od pół wieku Nikon produkuje sprzęt z tym mocowaniem...
    Podpinając manualnego Nikkora w wersji Ais żadnym kółkiem z body nie będzie można ustawiać przysłony obiektywu. Mało tego - w aparatach serii Dxx (w tym D80) nie zadziała pomiar światła. Z prozaicznego powodu - body nie odczytuje wartości przysłony ustawionej na takim obiektywie... Pozostaje full-manual, metoda prób i błędów, doświadczenie życiowe lub zewnętrzny światłomierz...
    O tym, że AF nie będzie działał, to już chyba nie muszę pisać...

Pozdrawiam

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów