Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie EPSON R2400 - problem z papierem

Witam, czy ktoś spotkał się z problem rysowania przez r2400 lub innego epsona papieru przez ząbki- prowadnice odberające papier za głowicą?
    Moje pytanie dot. tego czy komuś udało się ręcznie wyregulować tą prowadnice?

Chodzi o element drukarki który za głowicą drukującą odbiera papier. Na dole prowadzi go gumowa prowadniaca, zaś u góry prowadzą go miniaturowe zębatki które zostawiają "kropeczki" na całej długości.

dzięki

pawel

Domyślnie

A jak sobie wyobrażasz przesuwanie tego papieru? Od spodu jest guma, ale z góry gumy być nie może, bo się obrazek porozmazuje. Z drugiej strony, coś musi docisnąć papier do tej gumy na dole, żeby się nie ślizgał i nie przekręcał. Chyba jednak trzeba przywyknąć.
    Jacek

Domyślnie

sęk w tym, że wydrukowałem już kilkaset stron i tego problemu nie było, zresztą w tej klasie sprzętu nie może być mowy o przywyknięciu do rysowania papieru.

Pytam na forum bo czeka kilkadziesiąt stron do druku i nie mam czasu czekać na serwis w poniedziałek, liczę na to, że ktoś zna odpowiedź na moje pytanie

Domyślnie

Nie wiem jak rozwiązać ten problem. Mogę tylko stwierdzić, że w moim egzemplarzu nigdy coś takiego nie wystąpiło.
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Domyślnie

A na jakim papierze ów efekt występuje?
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

dzięki za chęć pomocy. Problem występuje na tetenalu 290 i tecco 240 g. Na mniejszej gramaturze lustre też pojawiają się ślady, co prawda mniejsze ale są...

Jako, że czeka mnie "duże" drukowanie które musi być gotowe "na wczoraj" zastosowałem rozwiązanie typu Adam Słodowy.

Może się komuś przyda, czego nie życzę

Po otwarciu podajnika przednniego ząbki które są źródłem problemu unoszą się do góry. Wtedy w miejscu gdzie osiadają (metalowa prowadnica) można podłożyć np. wycięty kawałek papieru. Ząbki po zamknięciu podajnika przedniego opadają opierając się o ten papierek. Dzięki czemu powstaje luz. Prowadnice bez problemu radzą sobie z ciągnięciem papieru,
    rozwiązanie pozwoliło mi już na wydrukowanie kilkunastu arkuszy i mam nadzieję, że sprawdzi się przy kolejnych..

swoją drogą martwi mnie pojawienie się problemu, zmęczenie materiału?

w razie czego chętnie wymienie się doświadczeniami nt. druku, profili itp

pozdrawiam

Pawel

Uprawnienia umieszczania postów