Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

ostatnio, kiedy robiliśmy zapasy reflektorów "par" na scenę widziałem takie cuda na ledach w hurtowni. Swietna sprawa ale droga jak cholera. Ale za jakiś czas będzie można puścić pełne oświetlenie sceniczne z gniazdka 220V Do tego pełna kontrola nad barwą, niska awaryjność - rewelacja. Ale żarnik diodowy? Jest takie coś wogóle? Jaką to ma moc?
    Z pewnością w foto też dałoby się coś takiego wykorzystać, światło to światło...
    aa - na jakość w Lidlu bym nie liczył chyba, że ma być "jakoś"...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Gemini
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    ...aa - na jakość w Lidlu bym nie liczył chyba, że ma być "jakoś"...
    ...na LIDL-ową ofertę zwróciłem uwagę, bo mnie zainteresowała... na cuda nie liczę, chciałem kupić, bo kosztowało to około 70 zł... a szukam czegoś na wyższym pozionie jakości

Dzięki Koledzy za pomoc... jakby jednak jeszcze ktoś na coś takiego wpadł, to poproszę o info

... i żebym nie był gołosłowny... ostatnia pozycja ... voila

Ostatnio edytowane przez Gemini ; 23-11-2008 o 01:24

Gemini
    Gość

Domyślnie

...znalazłem coś takiego... jak to się sprawdzi w studiu... ?
    http://www.allegro.pl/item488244627_...anie_230v.html

Domyślnie

Diodki SMD, czyli zimne będą - wręcz niebieskie

Gemini
    Gość

Domyślnie

...tego się właśnie "fIlek" obawiam... ;(

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gemini Zobacz posta
    ...tego się właśnie "fIlek" obawiam... ;(
    Mówię Ci, najprędzej znajdziesz "ciepłe" PARy na diodach. I wcale nie są takie drogie. Niebawem będę testował coś takiego (pomysł z podobnej dziedziny, tylko zastosowanie inne), więc jakby co dam znać

Domyślnie

nie podniecaj sie
    LED maja teoretycznie wyższa sprawność od halogenów - dają więcej światła ale.... halogen ma tych watów np 50 a diodę więcej niż 5W ciężko uświadczyć - do tego jest droga - ok 20zl do tego odpowiednia przetwornica zasilająca i ... radiator (wymiar diody jest podobny do 5zl)
    wszystkie mniejsze LEDy bez radiatorów maja śmiesznie wartości strumienia świetlnego - to ze mocno świeca to sie wydaje - bo maja najczęściej wąski stożek skupienia światła - np 8st

sceniczne LEDy maja mocne światło ale... sa ich tam cale stada i to tych lepszych niż taniochy z allegro
    prosty przykład - porządna markowa latarka na czoło - ma 4-5LEDow - jest na 3 baterie a świeci znacznie mocniej niż byle wynalazek chiński z 20 diodami i na 4 baterie - do tego mniej wazy i jest mniejsza - tylko ze kosztuje 100zl a nie 20zl

wracając do ledów - jesli weźmiemy taki reflektor do porównania z palnikiem 150W to dla podobnego strumienia świetlnego trzeba by mieć około 50-75W w LEDach a to daje 10-15diod 5W - jak widać robi sie koszt powyżej 200zl za same ledy
    teraz wystarczy zauważyć ze 150W halogen to sie w fotografii najwyżej na pilota do lampy błyskowej nadaje albo do makro :P
    Ostatnio edytowane przez madburn ; 23-11-2008 o 03:13

Uprawnienia umieszczania postów