Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Cronos & krokus

Domyślnie Cronos & krokus

Nie ważne jak się zaczyna, ważne jak się kończy.
    D80 18-55 3,5-5,6G VR

Domyślnie

Zdjęcie fajne, ale Mazdy prawie nie widać
    D80+18-105 VR | Nissin Di 622 | Velbon 600R | Akcesoria (Hoya, Hama, Lowepro)
    www.fotoryzacja.pl
    TOTAL BEGINNER

Domyślnie

ja jestem na nie... nijak mi to zdjecie nie podchodzi i nawet średnio pasuje do motoryzacji...
    SPIDI

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Spidi Zobacz posta
    ja jestem na nie... nijak mi to zdjecie nie podchodzi i nawet średnio pasuje do motoryzacji...
    Panie toż to ART w czystej postaci.
    Pozdrawiam wszystkich - Piotr Kobylski

bombel
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kobyll Zobacz posta
    Panie toż to ART w czystej postaci.
    Art, to mało powiedziane. To nie Art, to Żart!

Domyślnie

Dzięki bombel za konstruktywną krytykę.
    Proszę wziąć poprawkę na to, że dopiero zaczynam swoją przygodą z fotografią i wszystkie "dobre rady" są mile widziane.
    D80 18-55 3,5-5,6G VR

bombel
    Gość

Domyślnie

Marcin - dobrze, że się nie obrażasz, albo przynajmniej nie spektakularnie... Świetnie, że wiesz, iż sporo nauki przed Tobą, i jeszcze lepiej, że masz chęci ku temu; to się chwali. Nie z tego zamierzałem sobie robić kpinki, wierz mi.

Chodzi o to, że w całym procesie nauki powinieneś też wziąć pod uwagę 'aktywne uczenie w pasywnym trybie' (), że tak to dziwnie ujmę. Pozwól, że powiem to po ludzku - nie tylko powinieneś się uczyć na podstawie tego, co pod Twoimi zdjęciami i konkretnie do Ciebie powiedzą forumowicze. Powinieneś też czytać komentarze do nie swoich zdjęć i z nich też czerpać wiedzę.

Dowiedziałbyś się wiele ciekawych rzeczy o kadrowaniu, kompozycji, ekspozycji (ja na przykład ciągle o tej ekspozycji mówię), i setce innych spraw. Wiedziałbyś znacznie więcej na temat choćby samego kadrowania... Niby nic, ale umieszczając kwiatka jako ostry element w kadrze chciałeś zwrócić na niego uwagę. Dobrze, taki miałeś zamysł. Ale jednocześnie urżnąłeś jeden z płatków i nie usunąłeś trawki, z czego zrobił się ciemny, zasłaniający krzyżyk... Czyli zaprzeczasz sam sobie: zwracasz uwagę na kwiatek, ale traktujesz go jednocześnie po macoszemu.

Ja o tym mówię teraz konkretnie do Ciebie (w ramach niejakiej porady starszego kolegi), ale takich porad już było a było - wystarczyło tylko w trybie pasywnym aktywnie je przyswoić. Kumasz prawda?

Naprawdę wygłosiłem już kilkanaście w miarę konstruktywnych krytyk. Inni też. Wystarczy, że spokojnie poczytasz sobie to forum, pooglądasz zdjęcia i wyciągniesz wnioski. To nic, że akurat były wygłaszane pod cudzymi obrazkami; Tobie też mogą się przydać. Pozdrawiam i życzę miłej nauki!

Domyślnie

Powiem szczerze, że jednym z elementów, dla którego kupiłem Nikona było właśnie to forum. Liczę więc na szczere uwagi i staram się czerpać z nich naukę. Obrażanie się za profesjonalną krytykę nic nie da. Trzeba przyjąć ją z pokorą i pracować dalej. Wierz mi, że ćwiczę "tryb pasywny" ale to nie wszystko. Dochodzi to tego opanowanie programów graficznych (patrz lokomotywa z innego wątku). Póki co, pewnie banalne usunięcie trawki z mojego zdjęcia, jest jeszcze poza moimi możliwościami. Tak więc samo zdjęcie to nie wszystko... Wiem, że dużo pracy prze mną, ale oglądając zdjęcia innych widzę, że warto.
    Pozdrawiam
    m4rcin
    D80 18-55 3,5-5,6G VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    Marcin - dobrze, że się nie obrażasz, albo przynajmniej nie spektakularnie... Świetnie, że wiesz, iż sporo nauki przed Tobą, i jeszcze lepiej, że masz chęci ku temu; to się chwali. Nie z tego zamierzałem sobie robić kpinki, wierz mi.

Chodzi o to, że w całym procesie nauki powinieneś też wziąć pod uwagę 'aktywne uczenie w pasywnym trybie' (), że tak to dziwnie ujmę. Pozwól, że powiem to po ludzku - nie tylko powinieneś się uczyć na podstawie tego, co pod Twoimi zdjęciami i konkretnie do Ciebie powiedzą forumowicze. Powinieneś też czytać komentarze do nie swoich zdjęć i z nich też czerpać wiedzę.

Dowiedziałbyś się wiele ciekawych rzeczy o kadrowaniu, kompozycji, ekspozycji (ja na przykład ciągle o tej ekspozycji mówię), i setce innych spraw. Wiedziałbyś znacznie więcej na temat choćby samego kadrowania... Niby nic, ale umieszczając kwiatka jako ostry element w kadrze chciałeś zwrócić na niego uwagę. Dobrze, taki miałeś zamysł. Ale jednocześnie urżnąłeś jeden z płatków i nie usunąłeś trawki, z czego zrobił się ciemny, zasłaniający krzyżyk... Czyli zaprzeczasz sam sobie: zwracasz uwagę na kwiatek, ale traktujesz go jednocześnie po macoszemu.

Ja o tym mówię teraz konkretnie do Ciebie (w ramach niejakiej porady starszego kolegi), ale takich porad już było a było - wystarczyło tylko w trybie pasywnym aktywnie je przyswoić. Kumasz prawda?

Naprawdę wygłosiłem już kilkanaście w miarę konstruktywnych krytyk. Inni też. Wystarczy, że spokojnie poczytasz sobie to forum, pooglądasz zdjęcia i wyciągniesz wnioski. To nic, że akurat były wygłaszane pod cudzymi obrazkami; Tobie też mogą się przydać. Pozdrawiam i życzę miłej nauki!
    Połykam Twoje wpisy bombel niczym książki Wiktora Suworowa... (a je uwielbiam!) nic dodać nic ująć.

Uprawnienia umieszczania postów