Close

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 110

Wątek: Ostrość D200

Domyślnie

Czy naprawdę tak źle jest z tą ostrościa w Nikonie D200? Kombinuję pieniązki (kredyty) na niego i to szybko a tu czytam zażartą dyskusję i nie wiem co z niej wynika. Czy ten aparat jest aż tak zły? Czy odczuję różnicę między nim a D50? Nie chodzi mi o ilość pixeli ale ostrość, kolory, szumy?
    D750
    flickr

Domyślnie

Adak, kończę tę dyskusję, ale żeby nie było Ci tak przyjemnie to sobie przypomnij co napisałeś wyżej:

Cytat Zamieszczone przez Adak
    Cytat Zamieszczone przez JK
    Nikon D70 ma wielkość piksela (cztery sąsiednie sensory)
    A jak dziala interpolacja Bayera?
    4 sasiednie sensory (GRGB), dadza na wyjsciu osobne, wyinterpolowane 4 pixele, a nie 1!

Tak wiec wyglada, ze sprawa wymiarow bedzie sie miec inaczej
    Zastanów się tylko nad tym:

- czy w matrycy tego rodzaju można złożyć kolorowy piksel RGB z obszaru mniejszego niż cztery sąsiednie sensory?
    - czy obszar, z którego składamy pojedynczy piksel może być mniejszy niż 0,0122 na 0,0122 milimetrów dla matrycy D200?
    - czy obszar pojedynczego sensora matrycy D200 nie jest równy 0,0061 na 0,0061 milimetra?
    - jak cztery sąsiednie sensory RGBG mogą "dać na wyjściu osobne" 4 piksele?

EOT.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniksk
    Czy naprawdę tak źle jest z tą ostrościa w Nikonie D200? Kombinuję pieniązki (kredyty) na niego i to szybko a tu czytam zażartą dyskusję i nie wiem co z niej wynika. Czy ten aparat jest aż tak zły? Czy odczuję różnicę między nim a D50? Nie chodzi mi o ilość pixeli ale ostrość, kolory, szumy?
    No pewnie że nie jest tak źle !! Jest wręcz dobrze. Odbitki z D200, niezależnie od wielkości będą miały wiąkszą ostość i ilość detali niż te z D50. Obraz z D200 jest po prostu lepszy, także w zakresie kolorów, płynności ich przejść itp. JEdynie na mniejsze szumy bym na Twoim miejscu nie liczył Nie widziałęm nigdzie dokładnie wysokiego iso z D50, ale znam szumy z D70 i to co dostję z D200 jest w zalezności od okoliczności gorsze, porównywalne albo lepsze. W każdym razie inne z moich doświadczeń w świetle dziennym D200 sprawdza się lepiej a w sztucznym D70.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

- czy w matrycy tego rodzaju można złożyć kolorowy piksel RGB z obszaru mniejszego niż cztery sąsiednie sensory?
    Jasne, na tym polega interpolacja Bayera w JPG'u o ktorym jest ten temat (czego chyba nie zauwazyles). W ten sposob mamy "10"MPix w D200 i "8"Mpix w kompakatch.

- czy obszar, z którego składamy pojedynczy piksel może być mniejszy niż 0,0122 na 0,0122 milimetrów dla matrycy D200?
    Jak wyzej.

- czy obszar pojedynczego sensora matrycy D200 nie jest równy 0,0061 na 0,0061 milimetra?
    Jest.

- jak cztery sąsiednie sensory RGBG mogą "dać na wyjściu osobne" 4 piksele?
    Poprzez interpolacje, jak to widzimy w pliku JPG otrzymanym z aparatu.

EOT.
    Oj EOT.

Ps. No offence, ale dobrze jest, gdy czyta sie dany temat od poczatku, a nie pisze o o
    rzeczach oczywistych, za to nie bardzo zwiazanych z tematem.
    Ps2. To juz z ciekawosci, jak nie chcesz wlec dyskusji to odpisz na priv - wolasz czasem RAW'y z D200 do 2,8kk pixeli? Albo czy uzytkownik D50/D70(s)/D100 wola do 1,5kk?
    Ew. robisz JPG'i o wielkosci "small" (czy tam jak to sie nazywa - nie uzywam JPG)?

Pozdrawiam
    D3Hs, N50/1.2 G, SB-1000 + platynowy stołek

Domyślnie

rocznik70, Rzeczowa odpowiedź, wielkie dzięki, dalej będę marzył o D200, teraz nawet mocniej. Ja większość zdjeć robie przy świetle naturalnym, unikam innych źródeł w tym lamp błyskowych, więc jak przy świetle dziennym jest lepiej niż w D70 to jest git
    D750
    flickr

Domyślnie

koniksk,
    W dzisiejszych czasach puszki się "miewa" a marzy o szkłach
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

MzMarcin, puszkę mam, szkło jedno używam, a D200 jest w tym akurat momencie za drogi ale lepsze czasy widać
    D750
    flickr

Domyślnie

koniksk,
    To ja bym jako pierwszy do towarzystwa(D50) dorzucił jakiś fajny jasny słoiczek
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

rocznik70, koniksk, może wypowiem się, jako autor tego watku od ponad tygodnia jestem uzytkowniekiem D200. z ostrościa faktycznie jest nieźle, panikowałem. i nie mam na myśli wyłacznie rawów, ale i jpg'i sa b. przyzwoite. szum może i nieco większy od D50 (minimalnie) ale wielkość matrycy to optycznie niweluje - ogladając zdjęcia na ekranie 1:1 szum siłą rzeczy widoczny jest, natomiast na odbitkach i w rozdzielczościach "ekranowych" jest dobrze.

Domyślnie

w kwestii dyskusji Adak i JK co do interpolacji: głowy nie dam, ale jest chyba tak:
    do piksela dajmy na to R dodawana jest informacja o G i B wynikająca z sąsiednich pikseli (i tych z lewej i z prawej, z góry i z dołu)
    podobnie do pikseli G, B
    czyli mamy z 10 MP (2,5 R/ 2,5 B/ 5 G) pikseli o niepełnej informacji, 10 MP o pełnym składzie RGB.
    nie są składane (sklejane) konkretne cztery sąsiednie piksele np do R ten na prawo od niego G, ten pod spodem G i ten na prawo pod spodem B - a potem to coś interpolowane na 4 części by matryca nie miała 2,5 a 10 MP.

Czyli nie powinno sie sklejać 2x 0,0061. Każdy piksel jest osobno, informacja o pozostałym kolorze jest dodawana nie z jednego sąsiedniego, a z sąsiednich 4 pikseli !
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów