Close

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 110

Wątek: Ostrość D200

Domyślnie

mialem 350 D
    teraz mam D200 + Tamorn 28-700 ( zbyt pastyczny) + Nikkor 105 (brzytwa az kaleczy) + Nokkor 180 2,8 (jak 105) + 50 mm 1,8

z 350 D mialem sigme 24-70 2,8 i canona 28-135

jesli chodzi o porownanie ostrosci tych dwoch body na obiektywach ktore mialem/mam sposobnosc uzywac canon (sorki) ginie w przedbiegach i ot zecydowanie.
    jednym z powodow pozycia sie Canona byla niezadowoalajaca ostrosc i "zimnota" zdjec
    (moze mialem trefny egzemplarz)
    Canona dopiero powyzej 4f rysowal ostro, D200 przy 2,8 (nawet Tamron) jest bdb !

Domyślnie

Trochę czytam na anglojęzycznych forach i kiedyś trfiłem na podobny temat z odpowiedzią jakiegoś profesjonalnego fotografa. Nazwał to pomyleniem pojęć . Wyjaśniał że średniej klasy optyka będzie zawsze gorzej wypadała przy matrycy o prawie dwukrotnej ilości pikseli .Po prostu większa rozdzielczość wyciągnie na powierzchnię wszystkie braki obiektywu i jeżeli do tego dołożymy marną kliszę (JPG) to mamy pasztecik. Z RAWu standardowo wyciągamy co najlepsze i korygując parametry daleko głębiej niż w .jpg ratujemy sprawę. Przy doskonałej optyce nawet jpg jest ostry. Niestety znakomitych obiektywów do cyfry jak na pustyni, to trzeba się rozglądać za słynnymi weteranami . Ale ostrożnie , najpierw poczynić próby , bo niektóre sławy nie wytrzymają jakościowo cyfry.
    Kiedy sprawdzimy jaki model nas zadawala wtedy możemy dokonać kosmetycznych acz wymagających cierpliwości i manualności przeróbek. W związku z tym że obiektyw był FF a teraz ma służyć jako DX więc będzie pracował w zawężonym kącie widzenia , ów profejonał zaleca przedłużyć osłonę przeciwsłoneczną i zmniejszyć niewiele za pomocą przesłonki z czarnego tworzywa z otworem okrągłym lub protokątnym (2/3)źrenicę ostatniej soczewki. Ale bez przesady żeby nie powstało zjawisko dyfrakcji. Ma to na celu zawężenie wiązki światła do wielkości nieco większej niż matryca a przez to mniej światła błądzącego po komorze zdjęciowej. przeczytałem i postanowiłem spróbować .Wybór padł na nikkora 70-210 f4-5.6 AF-D . Zrobiłem obie przeróbki i............ miał rację - lepszy kontrast - lepsze wysycenie barw - przez co daje wrażenie bardziej ostrzejszego a przecież niemożliwe bo optyka pozostała bez zmian ,lecz ogólny efekt jest cooool.
    Pozdrawiam ,
    POZDRAWIAM

NIKON D200, TOKINA 12-24f4, TOKINA 20-35f2.8, NIKKOR 35-70f2.8, NIKKOR 70-210f4.5/5.6, SB 800.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adak
    A apropos narzekania na jpg'i prosto z aparatu - popatrzcie co wypluwa minolta 7D...
    RAW'y ma ostre, a JPG'i to imho (i nie tylko moja) straszne mydlo.
    A co to są RAW'y prosto z aparatu? Ostrość będzie zależała od tego w czym go wywołujesz lub oglądasz. Nawet na domyślnych ustawieniach każdy program da inną ostrość.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a1rh+
    ów profejonał zaleca przedłużyć osłonę przeciwsłoneczną i zmniejszyć niewiele za pomocą przesłonki z czarnego tworzywa z otworem okrągłym lub protokątnym (2/3)źrenicę ostatniej soczewki. Ale bez przesady żeby nie powstało zjawisko dyfrakcji. Ma to na celu zawężenie wiązki światła do wielkości nieco większej niż matryca a przez to mniej światła błądzącego po komorze zdjęciowej. przeczytałem i postanowiłem spróbować .Wybór padł na nikkora 70-210 f4-5.6 AF-D . Zrobiłem obie przeróbki i............ miał rację - lepszy kontrast - lepsze wysycenie barw - przez co daje wrażenie bardziej ostrzejszego a przecież niemożliwe bo optyka pozostała bez zmian ,lecz ogólny efekt jest cooool.
    Pozdrawiam ,
    przyznam się że teoretycznie to do mnie bardzo przemawia... muszę to sprawdzić i ewentualnie przygotować sobie jeden filtr UV 77mm z odpowiednio dociątą maską, jako że zdjęcia pod światło, niezależnie od tego jak dobrym szkłem focone, zawsze można jeszcze porawić w zakresie kontrastu, nasycenia i flar
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem 'filtr 77 z maską' - przy przedniej soczewce ma być przedłużona osłona p.słoneczna natomiast maska z otworem na ostatniej, tej wewnętrznej - a prostokątny otwór 2/3 to nie wielkość zasłonięcia ale stosunek boków prostokąta.
    POZDRAWIAM

NIKON D200, TOKINA 12-24f4, TOKINA 20-35f2.8, NIKKOR 35-70f2.8, NIKKOR 70-210f4.5/5.6, SB 800.

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem 'filtr 77 z maską' - przy przedniej soczewce ma być przedłużona osłona p.słoneczna natomiast maska z otworem na ostatniej, tej wewnętrznej - a prostokątny otwór 2/3 to nie wielkość zasłonięcia ale stosunek boków prostokąta.
    [/quote]

Rozumiem że 2/3 to stosunek boków. Natomiast bardziej logiczne było żeby przysłona zminiająca wielkość klatki była przed przednią soczewką. Wtedy do całego układu optycznego nie dostanie się "niepotrzebne" światło, które bedzie powodowało negatywne odbicia wewnątrz. Może źle pomyślałem... ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

ów profejonał zaleca przedłużyć osłonę przeciwsłoneczną i zmniejszyć niewiele za pomocą przesłonki z czarnego tworzywa z otworem okrągłym lub protokątnym (2/3)źrenicę ostatniej soczewki. Ale bez przesady żeby nie powstało zjawisko dyfrakcji. Ma to na celu zawężenie wiązki światła do wielkości nieco większej niż matryca a przez to mniej światła błądzącego po komorze zdjęciowej.
    ma to nawet bardzo duzo sensu, acz wiekszy wplyw na sukces ma dopasowana oslona przeciwsloneczna niz to zaciemnienie tylnej soczewki.

zreszta, w przypadku pewnych obiektywow (mam tu na mysli producenta, ktorego nazwy sie na tym forum nie wymawia ), znana jest metoda na zastapienie zwyklej oslonki przeciwsloneczna przez inna, o wiekszym kryciu, do uzywania z cropem APS-C. przypuszczam, ze do niektorych szkiel Nikkora tez by ten numer przeszedl (np. do jakiegos 18-35 wcisnac oslone z 28-70, czy cos w ten desen)

a tak po prawdzie, to polecam zawsze przy robieniu zdjec z lekkim sloncem z boku dodatkowo oslaniac obiektyw reka. tak samo w przypadku wyciagnietych zoomow (oslona dopasowywana jest do najkrotszej ogniskowej, koniec koncow)... duzo pomaga.

jak ktos ma standardowa 50-tke to polecam wyprowadzic na spacer i wymierzyc w srodku dnia pod slonce. potem nakryc obiektyw z gory. w celowniku widac dramatyczny skok kontrastu. na plus

Domyślnie

rocznik70 - dłuższa osłona, a nie zasłanianie soczewki. to nie to samo.
    zasłaniając soczewkę zmniejszasz jasność obiektywu, nie będzie odpowiadało prawdzie to co na skali przysłon - i to na całym zakresie, a nie tylko na max otwartej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    rocznik70 - dłuższa osłona, a nie zasłanianie soczewki. to nie to samo.
    zasłaniając soczewkę zmniejszasz jasność obiektywu, nie będzie odpowiadało prawdzie to co na skali przysłon - i to na całym zakresie, a nie tylko na max otwartej.
    Hmm... A przy cropie 1.5 wykorzystywana jest cała powierzchnia przedniej soczewki ? bo jeśli tak to masz rację, ale jeśli nie to o jasności bedzie decydował tylko wielkość używanej części. a wydaje mi się ze skoro obiektyw przy kropie 1.5 ma mniejszy kąt widzenia to nie wkorzystywane jest cała powierzchnia soczewek. I to niezaleznie czy przedniej czy tylnej czy jakiejkolwiek innej. Ale moge się mylić...
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

1.) Stałoogniskowy + D200=żyleta
    2.) Zoom + D200=miękkość.

Wniosek wydaje się być oczywisty..
    Przy zastosowaniu stałek D200 przy wyostrzaniu ustawionym na "0" daje bardzo ostre zdjęcia, na powiększeniach 100% tak samo ostre jak te z D70. Pamiękajmy jednak, że taka matryca wymaga skrócenia czasu i dla obiektywu 50mm nie wystarczy czas 1/60s aby uniknąć "efektu drżących rąk". Z moich obserwacji wynika, że czas trzeba skrócić do 1/320s (lub światło błyskowe).

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów