AMEN
Szukaj
AMEN
Pozdrawiam - Grzegorz
A co w torbie? D300 i trochę szpargałów
Dobry aparat robi dobre jpgi i dobre rawy. To proste. Jeśli coś z jpgiem jest nie tak (o d200 wiem mało, więc nie mówie, że tak jest) to jest to WADA
w takim razie sprecyzuj słowo DOBRE...ja uważam że JPGi z D200 są DOBRE do wielu zastosowań, a NEF są jeszcze LEPSZEZamieszczone przez M_Kuron
Zawsze jest taj że z NEFa można wyciągnąć wiecej niz z JPGa. Dlatego zawsze JPGi nie są tak dobre jak NEFy. Czy oznacza to jakąś wadę aparatu ??
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
rocznik70, ja bym wymagał, żeby jpgi z d200 były bardzo dobre, a nefy wspaniałe![]()
![]()
To tylko w Erze.Zamieszczone przez habakuk
A tak na marginesie - przypomina mi się sytuacja na Politechnice... sprzed lat, gdy studenci z Iraku byli pożądanymi gośćmi - w trakcie zajęć WF na basenie jeden z nich topił się - na pytanie dlaczego pcha sie do wody jak nie umie plywac odpowiedział : " ja umiem plywać, ale woda jest za rzadka".![]()
Pozdrawiam:
Andrzej
a ja ponownie wrocilem do Tamrona (wyostrzanie dalem na +2} i jest OK czasem nawet za bardzo ostreZamieszczone przez Fotet
Przeciez Nefy nie sa kompresowane tak jak jpgi. Ostrość trochę spada przez kompresje jpga.
No ja też swego czasu zderzyłem się z tym problemem ostrości w D200![]()
Powody były dwa: tamron 28-75 i zapis w jpeg![]()
Po usunięciu powyższych – wszystko jest super![]()
D200 niejako kontynuuje tradycje miekkich JPG zapoczątkowana w D100
gdzie tylko NEF nadawał sie do czegokolwiek. Jednak za kolegą - aczkolwiek nie
tak drastycznie. Przejscie na dobre szkła mocno zmieniła osiągi, ale tez dodam ze
kilkakrotnie dawałem jpg do labu prosto z karty - i przy A4 nie powiem aby były nieostre.
Tak duze pliki jednak wsadzone na papier daja inny obraz niz na monitorze, co nie
zmienia faktu ze z NEFa wyciaga sie znacznie wiecej, ale mozna spokojnie w JPgach tez pracowac,
no chyba ze ino wyłacznie eksportowe produkcje na duzy format ktos robi... to pozosteje NEF.
Ta miękkość D200 w porównaniu do D70 jest pozorna. Na monitorze wydaje się, że obraz z D70 jest nieco ostrzejszy, ale trzeba pamiętać, że 10mpix z D200 to jednak o 67% więcej niż 6 mpix z D70. Przy zachowaniu tego samego formatu odbitki, obraz z D200 jest o wiele bardziej zmniejszany, a tym samym, to co było nieco mniej ostre na ekranie, na papierze wychodzi dużo ostrzejsze.
Jacek
Az sie pomadrze, bo wlasnie ogladam zdjecia z D200 i...
i nie wiem jakie sa JPG'i bo ani jednego nie zrobilem
Za to RAW'om nie mam nic do zarzucenia - zyletki.
Ostatnio klepalem 50/1.4 @ 2.8 albo Sigma 400/5.6 @ 8 i ojej - nigdy bym nie powiedzial ze sa nieostre.
A apropos narzekania na jpg'i prosto z aparatu - popatrzcie co wypluwa minolta 7D...
RAW'y ma ostre, a JPG'i to imho (i nie tylko moja) straszne mydlo.
D3Hs, N50/1.2 G, SB-1000 + platynowy stołek
Skontaktuj się z nami