Close

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 110

Wątek: Ostrość D200

Domyślnie

nie ma sie co martwić za rok Nikon zrobi zupełnie nowy aparat o nazwie D200S i problem bedzie juz rozwiązany, wtedy .jpg bedą ostre.
    Podobnie było z D70/D70S Szkoda tylko ze producent w nosie ma tych którzy chcą albo muszą robic tylko .jpg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k
    nie ma sie co martwić za rok Nikon zrobi zupełnie nowy aparat o nazwie D200S i problem bedzie juz rozwiązany, wtedy .jpg bedą ostre.
    Podobnie było z D70/D70S Szkoda tylko ze producent w nosie ma tych którzy chcą albo muszą robic tylko .jpg
    Tak na powaznie, to bez przesedy ?! JPGi z D200 pozwalają spokojnie na wywołanie ostrego zdjęcia w formacie A4. Jeśli komuś zalezy na wiekszej odbitce to albo pogodzi się z tym że wywołując ją z JPGa nie wykrzysta w 100% możliwości aparatu, albo sięgni po NEFa.
    To że zdjęcie z d200 nie ma takiej ostości przypadającej na piksel jak D2h, nie oznacza że nie można z niego uzyskać ostrej foty i że trzeba czekać na D200s...
    Jeśli ktoś uważa że d200 foty tak miękkie, że nikon powinien ich się wstydzić i że wręcz mniej nadaje się do robienia zdjęć, powinien zobaczyć co generuje canon 1Dmk2 na którym pracuj znaczna część fotoreporterów....

[ Dodano: Wto Lip 11, 2006 12:07 am ]
    co nie zmienia faktu że wolałbym morę z D70 przy tych 10mpix
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk
    czasem zachodzi potrzeba pstryknięcia jpg - raz bo szybko, dwa bo oszczędniej na karcie
    Muszę się przyznać, że póki nie zacząłem robić zdjęć w nefach, miałem podobne zdanie. Jednak po wypróbowaniu nefów chciałem się w d...ę kopnąć, dlaczego tak późno doszedłem do oczywistych wniosków o wyższości nef-ów nad jpg-ami.

Odpowiadając habakuk-owi na wątpliwości powiem tak - myślisz Kolego o aparacie za ok 6k zł, do tego niezłe szkiełko, razem ok. 10k zł. I chcesz oszczędzać na karcie? To tak jak byś sobie kupił buty od Baty i oszczędzał na sznurówkach
    A w jakiż to sposób jpg-i są szybsze od nef-ów? Jak Ci się nie chce obrabiać, to puść na automacie i tyle na ten temat. A spust chodzi tak samo szybko przy jpg-ach i nef-ach. Jak w nef-ach ustawisz krótszy czas, to nawet będzie szybciej!

Jpg MUSI być niższej jakości od nef-a i nie piszę dlaczego, bo temat ten był na forum wałkowany wielokrotnie.

Ale wbrew pozorom uwagi Kolegów są słuszne - jeśli nastawiasz się na jpg-i, nie ma sensu kupować D200. Kup D70, powiem więcej, coolpix w zupełności wystarczy. Po co bowiem kupować sprzęt, którego możliwości z definicji nie będziesz wykorzystywał Nie kupuje się browaru żeby się piwa napić!

A tak generalnie to radzę jedno - spróbuj nef-ów i nie pozbawiaj się pełnego zapisu zdjęcia przez stratną kompresję. Danych tych NIGDY nie odzyskasz.
    Pozdrawiam - Grzegorz
    A co w torbie? D300 i trochę szpargałów

Domyślnie

Kolego Grzesiu Pseudonimie, jesli mas pisac cyniczne teksty, jak dla przedszkolaka, z wersalikami, o coolpixach, to daruj sobie i idź zrobić coś pozytecznego, np zdjęcia. mam d50 i robie wyłcznie w nefach, ale bywają sytuacje, kiedy musze szybko wypuścic jpg'a, wielokrotnie się tak zdarzało i nie chce mi się tłumaczyc po co, komu, dlaczego. robie zdjęcie, zgrywam i wykorzystuję - nie ma czasu na nef'a. i o ten rodzaj szybkości mi chodzi.
    chyba nie ma sensu dyskutować, że puszka za 6 K powinna robic ostre jpgi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grześ Pseudonim
    Ale wbrew pozorom uwagi Kolegów są słuszne - jeśli nastawiasz się na jpg-i, nie ma sensu kupować D200. Kup D70, powiem więcej, coolpix w zupełności wystarczy. Po co bowiem kupować sprzęt, którego możliwości z definicji nie będziesz wykorzystywał Nie kupuje się browaru żeby się piwa napić!
    Trochę przesadzasz. Mam S3 pro i ponad 90% zdjęć robię w jpeg. W znakomitej wiekszości przypadków nie byłbyś w stanie odróżnić zdjęć zrobionych tym aparatem w jpeg i RAF (format RAW Fuji).
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Być może jakość raw-ów w S3 jest tak niska jak jpg, ale jeśli chcesz mnie przekonać o równoważności tych formatów, to niestety praw fizyki nie zmienisz.
    Pozdrawiam - Grzegorz
    A co w torbie? D300 i trochę szpargałów

Domyślnie

A widzialeś wogóle jpeg z S3 pro?
    Praw fizyki nie trzeba zmieniać - jakość wyswietlanego na monitorze obrazu lub papierowego zdjecia (jak w innym watku słusznie tlumaczył JK ) jest duzo mniejsza niż to co oferuje aparat i jego oprogramowanie, Algorytmy przetwarzania w S3 pro sa tak dobre, że różnicę między jpeg, a RAW niezwykle trudno dostrzec.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

No ja też swego czasu zderzyłem się z tym problemem ostrości w D200
    Powody były dwa: tamron 28-75 i zapis w jpeg
    Po usunięciu powyższych – wszystko jest super

Wcześniej miałem EOS 350D i ten miał tak „dobrze” zrobiony firmware, że fotki naprawdę wychodziły bardzo ostre, wprawdzie plastyczność kolorów była taka sobie ale…

Pozostaje jedynie wierzyć, że nowy firware 2.0 poprawi ten „błąd” – bo biorąc pod uwagę osiągnięcia Nikona (a może bardziej firmy trzeciej) w rewelacyjnym programie Capture NX - wszystko idzie w dobrym kierunku

S
    D200, F100, N50 1.4, KALEYNAR 100/2.8, S24-70 DG Macro

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów