Close

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 110

Wątek: Ostrość D200

Domyślnie

pytałes o nefa, a nie jpg i tego tyczyła moja wypowiedź powyzej.
    oczywiscie wyostrzyc mozna jpg i mając wiekszy plik operacja bedzie "ładniejsza" niż z małego pliku.
    czy sie cos pojawi - artefakty itd - to zalezy jak kto "przegnie", ale sądzę, że na tych 10 MP to kazdy uzna, że wyostrzone jest OK, a artefaktów jeszcze nie bedzie.
    ja nie jestem zwolennikiem mocnego wyostrzania, często zdjęcia w sieci są bardzo, bardzo ostre, dla mnie przyzwyczajonego do analoga jest to nienaturalne.
    swoich cyfowych nie wyostrzam tak bardzo, tym bardziej np portretów, a to częsty mój temat. Na krajobrazie czy architekturze takie przesadnie ostre ujdzie.
    To wszystko jest bardzo subiektywne, jednemu sie będzie podobało, drugiemu nie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A może nowy soft D200 rozwiąże problem
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

wracam do tego wątku - czy jpg wyciągnięty z nefa D200 będzie równie ostry, co ten z D70?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk
    wracam do tego wątku - czy jpg wyciągnięty z nefa D200 będzie równie ostry, co ten z D70?
    Przelany na papier - tak, nawet lepszy. Ogladany na monitorze w 100% - nie.

Domyślnie

Ale oglądany na monitorze w 75% (co mniej więcej odpowiada 100% z D70) na pewno.
    Jacek

Domyślnie

arra, JK, pewnie są zawodnicy pastwiący się nad sobą ogladaniem 100% powiększeń. mnie chodzi o dobrą ostrośc na papierze i na ekranie, przy rozdzielczoiściach dostosowanych do wielkości monitora. a tu - mówicie - będzie nawet lepiej

Domyślnie

obserwuje te dyskusje i jestem bardzo ciekaw do czego doprowadzi... bo jak do tej pory okazuje sie ze d200 wymieka przy d70 ...

Domyślnie

habakuk, duuużo lepiej.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R
    obserwuje te dyskusje i jestem bardzo ciekaw do czego doprowadzi... bo jak do tej pory okazuje sie ze d200 wymieka przy d70 ...
    To już ustalono dawno temu...
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

w takim razie zamienie D70 na D200 i nawet zrezygnuję z dopłaty
    Pozdrawiam Piotr

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów