Close

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 110

Wątek: Ostrość D200

Domyślnie Ostrość D200

Może i herezje tu powypisuję, ale będąc wczoraj w jednym z krakowskich sklepów foto miałem okazję popstrykać D200 z 18-70. Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że fotki z D200 są świetne plastycznie, supertonalne, ładnie nasycone ale.. miękkie, małoostre, brakuje im detali, tej brzytwy, przejrzystości, nie kłują. Pstrykałem w jpg, ale i tu powinno być nieźle, a jest na poziomie D50 pod względem ostrości. Po krótkim romansie z pożyczonym D70s – wydaje mi się, że 70’tka jest zdecydowanie ostrzejsza...Jeśli błądzę, prostujcie..

Domyślnie

habakuk,
    nie nie błądzisz to norma, w nefie jest kompletnie inna bajka
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

D200 tak ma. Można to zmienić w ustawieniach wybierając sharpening Medium High albo nawet High (działa na jpegi, nie na nefy, oczywiście)

Domyślnie

pbb, no właśnie - to było już high i było średniawo..

Domyślnie

potwierdzam, nawet wyostrzenie jpg w body niewiele daje. trzeba sie bawić nefami, co mi sie nie podoba.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śl/Katowice/Gliwice

Domyślnie

też na początku byłem lekko podłamany
    w końcu to moja <prywatna> pierwsza cyfra
    po obrobieniu jest ok <mowa o nefach>
    blog
    Pozdrawiam,
    Al

Domyślnie

Też to zauważyłem na kumpla body - już myśałem że z jego sdzkłem jest coś nie tak. Faktycznie nefy są ostrzejsze...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

czyli jednak! przyznam, że mocno mnie to zdezorientowało - dotąd D200 to było moje marzenie i priorytet, tymczasem gdyby zdjęcia miały być zawsze tak miękkie, jak podczas tej próby...
    nefy - nefami, czasem zachodzi potrzeba pstryknięcia jpg - raz bo szybko, dwa bo oszczędniej na karcie, ale jeśli tak to ma wygladać to niewesoło.

w nefach jest tylko lepiej niż w jpg, czy po prostu jest już całkiem ostro?

Domyślnie

bez obróbki - tylko lepiej. żeby była zyleta to wyastrzanie np w PS czy NC - ale to i tak jest potrzebne by otworzyć NEF, więc nie jest to problem.
    Ważne jest to, że tu jest z czego to robić. Przy takim rozmiarze obrazka w pikselach jak zrobisz te operacje, a zdjęcie będzie nawet A4, to efekt będzie swietny, a wyastrzanie niewidoczne (brak "obwódki")
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacku - czyli można takiego JPG'a prościutko wzmocnić w PS'ie i będzie ok? bez artefaktów, halo, przetarć, itp?

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów