Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Intuos3

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Intuos3

Mniej więcej rok temu pojawił się wątek z pytaniem o tablet w którym wiele już zostało powiedziane, niemniej chciałbym dopytać się o rozmiar. Wiem już, że do retuszu zdjęć wystarczy A6, tylko że czasami dokonuje się drobnego malowania pędzlem - cienie, promienie światła, makijaż, itp, czyli coś więcej niż proste zaznaczanie i szybka maska. Mam więc pytanie do doświadczonych użytkowników: czy kupilibyście tablet formatu A5, gdyby cena nie grała roli? Różnica w cenie między A6 i A5 nie jest znowu taka wielka a najbardziej zależy mi na trafnym wyborze. Niestety mieszkam w małej mieścinie i nie mam możliwości pobawienia się takim urządzeniem w sklepie. Decyzje już podjąłem. Kupię Intous`a3. Pytanie tylko, czy wygodniejszy będzie A6, czy A5. Jak to wygląda z waszej perspektywy? Kupując po raz drugi, wybralibyście A6, czy A5?

Jędrzej Gadziński Awatar jendryn
    Miasto
    Frankfurt am Main

Domyślnie

Od siebie tylko dodam, że zdecydowałem się jakiś czas temu na Pentagrama XXL ( A4) i jestem bardzo zadowolony, naczytałem się dużo o Wacomach, miałem okazje wypróbowac INTUOS3-a . Powiem tak, mam znajomysch grafików , którzy pracuja w agencjach reklamowych i używają tylko Wacomów, jednak prywatnie kilku z nich używa tańszych wersji. Cokolwiek bym nie robił z tym Pentagramem, to jeszce nie miałem poważniejszych problemów , a format A4 jest bardzo fajny w użytkowaniu , w dodatku za 1/6 ceny Wacoma. Jeżeli nie obrabiasz zawodowo - kup tańszy a większy
    D700 16,17-35,35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fushiro Zobacz posta
    Mniej więcej rok temu pojawił się wątek z pytaniem o tablet w którym wiele już zostało powiedziane, niemniej chciałbym dopytać się o rozmiar. Wiem już, że do retuszu zdjęć wystarczy A6, tylko że czasami dokonuje się drobnego malowania pędzlem - cienie, promienie światła, makijaż, itp, czyli coś więcej niż proste zaznaczanie i szybka maska. Mam więc pytanie do doświadczonych użytkowników: czy kupilibyście tablet formatu A5, gdyby cena nie grała roli? Różnica w cenie między A6 i A5 nie jest znowu taka wielka a najbardziej zależy mi na trafnym wyborze. Niestety mieszkam w małej mieścinie i nie mam możliwości pobawienia się takim urządzeniem w sklepie. Decyzje już podjąłem. Kupię Intous`a3. Pytanie tylko, czy wygodniejszy będzie A6, czy A5. Jak to wygląda z waszej perspektywy? Kupując po raz drugi, wybralibyście A6, czy A5?
    Większe tablety mają sens tylko do tworzenia ilustracji. W retuszu jest to zbędny wydatek, przy czym mówiąc o retuszu mam też oczywiście na myśli podmalówki. Zbyt duży tablet do retuszu jest niewygodny i powoduje spadek wydajności pracy. Oczywiście - można kupić większy tablet i ograniczyć jego pole robocze do A6, ale moim zdaniem nie ma to sensu. Przez ok. 15 lat używałem do pracy Wacomów A6 i nigdy nie brakowało mi precyzji. Teraz wprawdzie będę zmieniał Intka A6 na A5 wide, ale tylko dlatego, że jakiś czas temu przestawiłem się na dwa LCD 21" i A6 ma do tak szerokiej powierzchni roboczej złe proporcje.

O Pentagramach litościwie nie będę się wypowiadał.

Domyślnie

Bierz A5 bez zastanowienia.
    Z pewnością to subiektywne odczucie, ale na Intuosie A4 pracuję od jakiś 8 lat. W zeszłym roku kupiłem dla bratanicy Bamboo A6. I prawdę powiedziawszy sam jestem bezradny, gdy przy tym przysiądę. Powierzchnia to podstawa: im większa, tym lepsza (chociaż już A4 oversize to chyba jednak przesada...).
    Jeżeli masz wątpliwości, po prostu na kartce A4 wyrysuj sobie aktywne pole tabletu (dane na stronie producenta lub sklepu) A6 i A5 i "na sucho" sprawdź, jaki masz zakres ruchów.
    Czornyj - zaskoczyłeś mnie tym stwierdzeniem. Prawdę powiedziawszy nigdy mi na myśl nie przyszło, by ograniczać powierzchnię A4.
    Ostatnio edytowane przez Michu ; 21-11-2008 o 22:45
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maras Zobacz posta
    Bierz A5 bez zastanowienia.
    Z pewnością to subiektywne odczucie, ale na Intuosie A4 pracuję od jakiś 8 lat. W zeszłym roku kupiłem dla bratanicy Bamboo A6. I prawdę powiedziawszy sam jestem bezradny, gdy przy tym przysiądę. Powierzchnia to podstawa: im większa, tym lepsza (chociaż już A4 oversize to chyba jednak przesada...).
    Jeżeli masz wątpliwości, po prostu na kartce A4 wyrysuj sobie aktywne pole tabletu (dane na stronie producenta lub sklepu) A6 i A5 i "na sucho" sprawdź, jaki masz zakres ruchów.
    Czornyj - zaskoczyłeś mnie tym stwierdzeniem. Prawdę powiedziawszy nigdy mi na myśl nie przyszło, by ograniczać powierzchnię A4.
    To kwestia przyzwyczajenia bo ja mam zupełnie odwrotne odczucia
    A4 niźle mnie wq...ał
    Teraz już jestem spokojny i moim zdaniem A6 jest akurat
    Oczywiście zamaszystych akwarel nie maluje
    pozdrawiam
    ff

Domyślnie

Będę nudny... tylko wacom. Pentagrama miałem i na początku wydawał się spoko, ale często zdarzało mu się robić jakieś dziwne jaja, przez co komfort pracy malał do zera.
    Co do rozmiaru... intuosy generalnie są bardzo precyzyjne. Rozmiar raczej uzależnił bym od przestrzeni roboczej monitora. Prywatnie mam intuosa a6 wide do laptopa lub panoramicznego lcd 21 cali i powiedziałbym że to na styk. Jak podpinałem go do 24 cali to już zdecydowanie brakowało mi precyzji przy zaplataniu wektorów w illustratorze. W robocie mam a5 wide do 24 panoramy i jest idealnie. I do matte paintingu i do wektorów, do fot oczywiście tym bardziej. Pracując 8h dziennie na większym rozmiarze tabletu, zamachałbym się na śmierć .
    Także subiektywnie polecam bardzo gorąco a5 wide. Na bank nie będziesz żałował tej decyzji .

Pozdro

Domyślnie

Only Wacom - sam mam od chyba 2-3 lad Intuosa 3 A5 i śmiga aż miło polecam bez cienia wątpliwości
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

W firmie mam Wacoma A4 oversize. Cóż mogę powiedzieć, dla fotografa nawet do do dokładnego retuszu czy ciecia krzywymi jest stanowczoza duży. Latanie po całej powierzchni jest zbyt męczące i powolne. Więc pracuję na ograniczonym obszarze. Myślę, ze format A5 będzie idealny.

Domyślnie

Cytuję:
    1. (chociaż już A4 oversize to chyba jednak przesada...).
    2. A4 oversize. Cóż mogę powiedzieć, dla fotografa nawet do do dokładnego retuszu czy ciecia krzywymi jest stanowczo za duży.

Kto co lubi.
    Ja mam właśnie A4 oversize (czy jak kto woli DTP) i uważam, że jest idealny (dla mnie). Po prostu lubię machać łapami Nawyk z rysowania (na dużych papierach). A w skrajnych przypadkach można sobie duży (A4) obrazek do przerysowania podłożyć.

Domyślnie

Swoją wypowiedź odnośnie wielkości powierzchni roboczej odnosiłem do prac edycyjnych przy obróbce fotografii. Oczywiście dla większości ilustratorów czy grafików, duża powierzchnia będzie lepsza.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów