Wybacz, ale chyba się tu akurat mylisz... algorytmów sortowania też jest kilkaZamieszczone przez R
A moja maszynka nie jest taka anemiczna, ale to, co robi z nią NX to tragedia.
Szukaj
Wybacz, ale chyba się tu akurat mylisz... algorytmów sortowania też jest kilkaZamieszczone przez R
A moja maszynka nie jest taka anemiczna, ale to, co robi z nią NX to tragedia.
NX jest szybszy od starszych wersji Nikon Capture to fakt ale tak spie.... interface to trzeba umieć niestety ale na dzień dzisiejszy zostaję przy NC 4.4.0 i nawet jakby mi go chcieli zupgradować gratis to niechcę ...
Metal For Soul Beer For Body Thrash Till Death
Co do punktu 4 to zgadzam sie tylko ze ja pracuje na AMD Dual core 4400+ 4GB RAM +
Kilka (4)WD Raptor w ustawieniu RAID i nie bardzo widze mozliwosc podrasowania pc zeby NX dzialal sprawnie.
Obrobka 400-500 zdjec jest mi potrzebna i sama obrobka jeszcze by uszla tylko ze otwarcie i zapisanie zbioru NEF trwa zdecydowanie za dlugo a ja w tym casie moge co najwyzej patrzec na wskaznik otwierania / zapisywania zbioru.
Jak sredno wezmiemy 5 sekund na otwarcie i tyle samo na zapisanie NEF-a * 500 zbiorow to wychodzi mi ze siedze bezczynne przed kompem przez 1.5 godziny a to jest zdecydowanie za dlugo.
Uzywajac Bibble wszystkie te operacje odbywaja sie w tle i nie musze na nic czekac.
Czy czegos takiego nie mozna by bylo zrobic.
Wracajac do PS i NX.
To ze PS jest rozszezeniem obrobki zdjec to fajnie tylko ze w tym wypadku po co NX jak moge w PS przy pomocy Camera RAW zrobic to samo.
Caly czas mialem wrazenie wynikajace z roznych publikacji prasowych ze bede mogl zostawic PS w spokoju i zrobic wszystko w NX. Moze za duze mialem oczekiwania co do tego programu. Nawet nie moge nalozyc 2 NEF- na siebie zby skorygowac naswietlenie zdjecia i osiagnac poprawna ekspozycje w cieniach i jasnych czesciach obrazu.
Pare nikonow, troche szkla, jakies lampki i parasolki
musisz jednak ucziciwe przyznac, ze nakladanie warstw czy dodawanie ramek wykracza poza standardy programu do obrobki zdjec. z tego co wiem to wspominane inne programy do "wywolywania" RAW rowniez takiej opcji nie oferuja a jednak na nich nie "wieszasz psow". Mysle ze specjalisci z nikona mieli na mysli wlasnie te czesc obrobki zdjecia ktora ogranicza sie do pewnych powszechnych standardow. skladanie zdjec z warstw MZ wykracza juz poza nie, choc jest oczywiscie stosowana. Gdyby jednak program za 100$ produkcji nikona oferowal taki ficzer to zakup kilkakrotnie drozszego PSa mijalby sie z celem i co wtedy...? Mysle ze kazdy z nas ma swoje racje. Zgadzam sie z Twoimi argumentami i rozumiem, ze mozliwosci programu nie sa w stanie Cie usatysfakcjonowac (czas, dostepne mozliwosci), ale trzeba oddac NXowi, ze to ogromny krok na przod w porownaniu z 4.4 i jendoczesniej chyba najlepsza z aplikacji oferowanych przez producentow sprzetu foto
.
侍
linux user ze bede mogl zostawic PS w spokoju i zrobic wszystko w NX
wiesz, kwestia tego jakie masz podejscie do fotografii. Mnie zupełnie PS nie jest
potrzebny, bo robie zdjęcia nie grafiki. Ewentualna korekcja EV, WB, wyostrzenie
a jak chcesz sie bawic w grafikę - no to PS jest niezbędny. Kazdemu według potrzeb.
CO nie oznacza ze NX powalił mnie jakoscą - o nie. I mam powazne watpliwosci
co do działania punktowego wybierania WB - to co tu uzyskuje ( czyli totalne odjazdy
barwowe), nigdy nie przytrafiało sie w NC.
Moje oczekiwania byly po prostu wieksze niz to co zostalo zaoferowaniw w NXZamieszczone przez R
Mam po dziurki w nosie przeskakiwania pomiedzy aplikacjami zebu zrobic to co potrzebuje.
Fajnie by bylo zebu Nikon wydla np NX w dwoch wersjach tak jak PS
Wersja jakas pro=PS i wersja standart = PS Element
Duzo aplikacji ma taka opcje.
[ Dodano: Pon Lip 10, 2006 10:28 am ]
Tu sie zgadzamZamieszczone przez krzysztof jot
Co do tego czy jestem fotografikiem fo fotografem to ja sem tego nie wiem![]()
Pare nikonow, troche szkla, jakies lampki i parasolki
ten program jest wspanialy, a opcja Color Control Points pozwala odzyskac ze zdjecia bardzo duzo, poza tym dziala dosc szybko, porownywalnie do NC 4.4.0 i ma wiecej bajerow....uwazam ze to bardzo udany produkt
[ Dodano: Pon Lip 10, 2006 6:53 pm ]
zgadzam sie, to jedyna wada jaka na razie odkrylem, efekty sa kompletnie nietrafioneZamieszczone przez krzysztof jot
[ Dodano: Pon Lip 10, 2006 7:20 pm ]
interface jest bardzo przyjemny i czytelny, w koncu dodali file browser, ktorego brakowalo w 4.4.0 no i powiekszanie (lupa) w koncu dziala szybko i sprawnie, a nie tak jak w 4.4.0 (bardzo powolnie)
[ Dodano: Pon Lip 10, 2006 7:30 pm ]
zapomnialem wspomniec o narzedziu do prostowania horyzontu, poprostu malina, jedno pociagniecie, i nasze krzywo wklejone matryce robia sie prosciutkie![]()
Witam czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, dlaczego zdjęcie zapisane w najlepszej jakości do JPG w Capture NX ma średnio 400KBW wersji 4,4 średnia była około 3MB
Zmień z "Good Quality", które jest domyślnie na "Excellent".Zamieszczone przez Antonina
D70s | N50/1.4D | T17-50/2.8 | N70-300G | Coolpix 5400 | SB-600
Skontaktuj się z nami