Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Domyślnie

masz:

Fotografia w doskonaly sposob ukazuje mozliwosci kolorowej fotografii w dziedzinie monochromatycznego obrazowania. Swoisty uklon w strone historii, gdy czarno-biale fotografie byly specjalnie kolorowane lub tonowane w celu uzyskania chocby minimalnego efektu fotografii barwnej. Dzis jakby techniczne aspekty zatoczyly kolo i autor dzialajac w odwrtony technologicznie sposob chcial uzyskac podobny dawnym mistrzom efekt. Umieszczenie kropli prawie idealnie w mocnym punkcie obrazu pozwala nam niejako natychmiast w odpowiednim miejscu umiescic wzrok. Linie wlosow, jak liscie palmy pozwalaja nam spokojnie podrozowac po plaszczyznie fotografii i od czasu do czasu uziec gdzies w nieostra przestrzen. Kompozycja w doskonaly sposob podkresla ulotnosc tego wyjatkowego a jednoczesnie pospolitego przeciez momentu. doskonale uzyty czas otwarcia migawki zamrozil obraz w bezruchu - to oczywiscie swiadomy zabieg autora ktory probuje nam powiedziec ze wystarczy lekki podmuch wiatru czy mocniejszy oddech obserwatora by kropla spadla i czar tej fotografii zniknal raz na zawsze.

pozdro
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Rycerz
    Gość

Domyślnie

a może mi ktoś wyjaśnic co takie analizowanie zdjecia daje studentowi? jak nauczy fotografowac?

Gemini
    Gość

Domyślnie

na przedstawionej fotografi ukazany jest symboliczny obraz zestawiający namiętność i spokój porannego brzasku...
    Uczucie pożądania zostało zaakcentowane ociekającymi z kosmyków kroplami wody... w tle niebieskawej poświaty przebijającego się wschodzącego słońca, mogącego być odczytanym jako nadzieja na kolejne chwile zapomnienia i dzikiego zatracenia...

"sen obudził mnie nad ranem
    całowałem
    kosmyk Twoich włosów
    jedynie
    krople rosy zdobią Ci włosy

sen obudził mnie nad ranem
    wziąłem z Tobą ślub
    obudziłem wówczas oczy
    i jak dziecko zaszeptałem:
    "lub mnie, miła, lub"..." T.K

Stonowane barwy wprowadzają, pomimo pozornego bałaganu w kadrze, spokój i poczucie bezpieczeństwa...
    a ostre kontury i rysunki kosmyków próbują "walczyć" z tym tłumiącym emocje klimatem, swoją drapieżnością i dynamiką...

... naprawdę można tak długo...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    a może mi ktoś wyjaśnic co takie analizowanie zdjecia daje studentowi? jak nauczy fotografowac?
    Analizując inne prace uczy się dostrzegać co jest ważne, ewentualne błędy, itd
    Na studiach nie uczy się fotografować, ale rozwija posiadane umiejętności i dodaje do nich nowe.

Suricata to ma być analiza czy interpretacja?
    Ostatnio edytowane przez Imago ; 26-11-2008 o 10:45
    Pojawiam się i znikam...

Domyślnie

daje i to bardzo duzo.
    mialem taki 4 letni okres gdy uczylem fotografii studentow dziennikarstwa uniwersytetu slaskiego. po polowie semestru znali juz zasady kompozycji obrazu i podstawy techniki. bez problemu otwierali dowolny album na dowolnej stronie i wybierali dowolne zdjecie. potrafili je dokladnie opisac od czasu otwarcia migawki przez oswietlenie, czulosc filmu po aspekty plastyczne. na swiecie tak sie uczy fotografii - jesli potrafisz powiedziec jak to zostalo zrobione to przed samodzielnym wykonaniem moze cie powstrzymac jedynie brak talentu. na poczatku nikt nawet nie dotyka aparatu, pozniej ma jeden obiektyw itd. u nas d3 i zero umiejetnosci
    w polsce nie jest to niestety czesta praktyka. u nas uczy sie na forach, unika ksiazek i stosuje zasade - praktyka czyni mistrza. efekt jest taki ze powstaje tysiace zdjec przypadkowych ktorych sam autor nie potrafi rozebrac na czesci a co dopiero powtorzyc.

olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Dopisz, że kompresja zeżarła jotpega
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów