Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Nikon - Canon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez h2o Zobacz posta
    Hehehe Ten Nikon to nas nie szanuje od 28 do 180mm jest 52, 62, 72, 77mm
    to zależy jakie szkła , jaka jasność, czy stałki czy zoomy. Szkiełka z wyższej półki mają w tym zakresie 77 mm (24-70, 85/1.4, 70-200/2. a także tyle ma sigma 10-20mm więc jednym filtrem PL idzie załatwić sporo szkieł. W dodatku mam jeszcze 3 szkła od średniego formatu, też wymagają 77 mm
    A nikkory 50 mm i 105 macro - po małym filterku 52 mm.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

(...)
    Hehehe Ten Nikon to nas nie szanuje od 28 do 180mm jest 52, 62, 72, 77mm
    Nikkor 12-24 a pod FX - Nikkor 24-70 i 70-200 mm - 77 mm. Jeszcze jakas staleczka i komplet gotowy.

Domyślnie

Jacek_Z - na przekor starym obiektywom nowa 50tka sie wylamuje - 58mm jesli dobrze pamietam

ale z drugiej strony jesli ma byc nowa 30tka itd to moze tez bedzie miala to samo co nowa 50tka

Domyślnie

Coś mi się wydaje, że dla niektórych o wyborze systemu zaczynają decydować średnice filtrów-no to ja tego nie rozumiem.
    Co innego jakość puszek, obiektywów inne akcesoria w systemie, ale średnica filtra. Generalnie staram się na każdy obiektyw założyć UV jako ochronę i nie zastanawiam się czy to 52 czy 77mm, i czy kosztuje 150 czy 180PLN przy kwocie 1000-5000PLN za obiektyw.
    Ostatnio edytowane przez wilk325 ; 27-11-2008 o 11:06

Domyślnie

ale tu chodzi raczej o polara, a dla ludzi często te kilka stów ma znaczenie, szczególnie, że PL nie jest ciągle używany. A te obiektywy to także w dużej mierze tanie kity i inne budżetowe, za mniej niż 1 tys.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ale tu chodzi raczej o polara, a dla ludzi często te kilka stów ma znaczenie, szczególnie, że PL nie jest ciągle używany. A te obiektywy to także w dużej mierze tanie kity i inne budżetowe, za mniej niż 1 tys.
    Jacku po części masz rację, ale mamy tu specyfikację:
    1. zamiast C35/1.4 masz N35/2.0
    2. zamiast 50/1.5 masz N50/1.4D, S50/1.4HSM i niedługo N50/1.4 AFS
    3. zamiast C85/1.8 masz N85/1.4 i 85/1.8
    4. zamiast C70-200/2.8 masz N70-200/2.8VR
    i żaden obiektyw nie jest kitem, i żaden nie kosztuje mniej niż 1.000PLN, z czego 35/2 i 50/1.4 to jeden rozmiar i 85/1.4 i 70-200 to drugi rozmiar.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    Coś mi się wydaje, że dla niektórych o wyborze systemu zaczynają decydować średnice filtrów-no to ja tego nie rozumiem.
    Co innego jakość puszek, obiektywów inne akcesoria w systemie, ale średnica filtra. Generalnie staram się na każdy obiektyw założyć UV jako ochronę i nie zastanawiam się czy to 52 czy 77mm, i czy kosztuje 150 czy 180PLN przy kwocie 1000-5000PLN za obiektyw.
    Ty nie czytasz o czym my tu piszemy. Zostało między innymi udowodnione, że UVki zakładają emeryci Wyrzuć te plastykowe osłony i kup metalowe tubusy. UV tylko iluzorycznie zabezpiecza szkło.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    to zależy jakie szkła , jaka jasność, czy stałki czy zoomy. Szkiełka z wyższej półki mają w tym zakresie 77 mm (24-70, 85/1.4, 70-200/2. a także tyle ma sigma 10-20mm więc jednym filtrem PL idzie załatwić sporo szkieł. W dodatku mam jeszcze 3 szkła od średniego formatu, też wymagają 77 mm
    A nikkory 50 mm i 105 macro - po małym filterku 52 mm.
    No tak - bieje się w pierś! Zapomniałem o "półeczkach" szkieł. Teraz robi się jeszcze ciaśniej więc jest do przyjęcia
    Smiena Symbol

Domyślnie

Ty nie czytasz o czym my tu piszemy. Zostało między innymi udowodnione, że UVki zakładają emeryci Wyrzuć te plastykowe osłony i kup metalowe tubusy. UV tylko iluzorycznie zabezpiecza szkło.
    A czy ja zaprzeczam, że jestem emerytem, przez to już zapomniałem że piszecie o PL a nie UV.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    A czy ja zaprzeczam, że jestem emerytem, przez to już zapomniałem że piszecie o PL a nie UV.
    ja czasami się gubię o czym piszemy więc profilaktycznie proszę o wybaczenie jeżeli gdzieś pomyliłem wątek
    Smiena Symbol

Domyślnie

witam, podobne rozwazania prowadza w glowie, ale ze wiele juz nie wymysle rzucam podobny temat:

z przeznaczeniem do fotografii slubnej i decydujace znaczenie maja u mnie jasne stałki (1,2 i 1,4), wiec rozumiem ze zdecydowanie Canon 5d i Nikon niestety tutaj wysiada ?

dla uzupelnienia: zalezy mi na swietle i plastyce obrazu- glownie.
    Ostatnio edytowane przez kroolik ; 29-11-2008 o 18:53
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów