Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Nikon - Canon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubal Zobacz posta
    Witam wszystkich forumowiczow

Nowy kolega tego forum ma dylemat i problem i ma nadzieje ze mi pomozecie
    NIKON - pytałeś? No to NIKON.

7 lat używałem pentaxa i teraz wiem, że NIKON. Canon jest za duży a NIKONa zawsze mozesz powiększyć Poza tym jak już to D90 lub D80. Są teraz bardzo tanie.
    Smiena Symbol

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez h2o Zobacz posta
    NIKON - pytałeś? No to NIKON.

7 lat używałem pentaxa i teraz wiem, że NIKON. Canon jest za duży a NIKONa zawsze mozesz powiększyć Poza tym jak już to D90 lub D80. Są teraz bardzo tanie.
    Oryginalne, by nie rzec egzotyczne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubal Zobacz posta
    Witam wszystkich forumowiczow

Problem jednak tkwi w szklarni - w canonie mam 35 1,4 ; 50 1,4 ; 85 1,8; 70-200 2,8 i w polaczeniu z puszka 5 D jest oki o ile nie trzeba AF nadwrezac . Licze sie z stratami ale interesuje mnie body D700 lub D3 ale co z szklami w Nikonie by odpowiadaly temu co robie czyli sport i sluby - glownie stalki z tego co czytalem slabo jest z tym - co polecacie ? z takich wlasnie ogniskowych - moga byc ew zoom
    pozdr i dziejkuje

kuba
    Odpowiem Ci tak:
    1. zamiast C35/1.4 masz N35/2.0
    2. zamiast 50/1.5 masz N50/1.4D, S50/1.4HSM i niedługo N50/1.4 AFS
    3. zamiast C85/1.8 masz N85/1.4 i 85/1.8
    4. zamiast C70-200/2.8 masz N70-200/2.8VR
    5. Dodatkowo masz super N24-70/2.8 i mega obiektyw 14-24/2.8
    Tylko, w Nikonie masz super AF i a w D3 i D700 dodatkowe użyteczne ISO 1600-3200. O walorach typu uszczelnienia i ergonomia nie wspomnę.
    Wybór jednak należy do Ciebie-kolegi. Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    Odpowiem Ci tak:
    1. zamiast C35/1.4 masz N35/2.0
    2. zamiast 50/1.5 masz N50/1.4D, S50/1.4HSM i niedługo N50/1.4 AFS
    3. zamiast C85/1.8 masz N85/1.4 i 85/1.8
    4. zamiast C70-200/2.8 masz N70-200/2.8VR
    5. Dodatkowo masz super N24-70/2.8 i mega obiektyw 14-24/2.8
    Tylko, w Nikonie masz super AF i a w D3 i D700 dodatkowe użyteczne ISO 1600-3200. O walorach typu uszczelnienia i ergonomia nie wspomnę.
    Wybór jednak należy do Ciebie-kolegi. Pozdrawiam
    Hmm...
    tylko 35/2.0 w nikonie raczej odpowiada 35/2.0 w canonie a to do wersji 1.4L ma się jak pięść do nosa..
    50/1.4 w canonie ma silink USM a N50/1.4D o ile pamiętam nie bardzo - sigma to sigma a 50/1.4 AFS jeszcze nie ma
    w 85kach nie mam zdania
    70-200 w canonie jest 4 różnie wersje 70-200 do wyboru
    w canonie także jest 24-70 2.8..
    w połączeniu z 5D daje to naprawdę niezłe możliwości..
    Ale wybór to już nie nasz problem na szczęście

Domyślnie

Tylko tu nie chodzi o to zeby sie przekomarzac, co ktory system ma, a czego nie ma, tylko zeby koledze rozwazajacemu dylemat Nikon/Canon na konkretnym przykladzie przedstawic jakie ma opcje realnie do wyboru wchodzac w system Nikona. I wilk to doskonale zrobil, krotko i konkretnie. I teraz kolega majacy dylemat musi sobie po prostu rozwazyc, czy mu to odpowiada czy nie.

Domyślnie

jeżeli to ma pomóc, to przyznam że rozważałem canona ale drażnią mnie przepastnie wielkie wszelkie obiektywy to tego systemu. Do Nikona jest bardzo bogata oferta stałych szkieł, a i dla zawodowców jest w czym przebierać. Do tego dowiedziałem się z forum Pentaxa, że Nikon rewelacyjnie współpracuje z systemowywmi fleszami. Kupiłem, sprawdziłem - potwiedzam. Zaletą Nikona jest PEWNY AF. AF w lustrzankach PRO zrzuca gacie z wrażenia! I to mi się bardzo w nim podoba. Choś wczoraj odkryłem, ze AF lepiej sobie radzi solo niż wspomagany podczerwienią z flesza Wyłączenie słynnej Nikonowskiej latarki nie wpływa zasadniczo na szybkość i jakość pracy AF, chyba że jest zupełnie ciemno

PS. Jak chcesz mieć problem z głowy to kup Pentaxa. Im tam nawet milimetrowe aberracje chromatyczne nie przeszkadzają, bo szkło kosztuje 2000, a Nikona 4000 i dlatego jest super! :->
    Smiena Symbol

Domyślnie

OK. Nawiązują do wątku nowej 50tki Nikkora i ogólnego problemu z wyborem systemu podpowiem jak ja to robię.

1. Zaczynam od kupna jakieś literatury z opisem systemu.
    2. Analizuję swoje potrzeby pod kątem obiektywów, filtrów (rodzaj zdjęć BW, kolor czy slajd)
    3. Robię listę tego co potrzebuję na już i co zamierzam dokupić w przeciągu 1-2 lat.
    4. Sprawdzam ceny i opinie o danym sprzęcie.
    5. Idę do sklepu i sprawdzam jak to mi leży w ręce.
    6. Jak pasuje to kupuje.

ad. 2
    Dla mnie ważna jest np. średnica mocowania filtrów. Jeżeli wszystkie szkła które potrzebuję/będę potrzebował pokrywają się z jedną średnicą to jest super! W Nikonie pokrywa mi się od 24 do 50mm i to mnie zadowala. W Bronice pokrywa mi się od 50mm do 250mm. Jest to ważne, bo dobre filtry kosztują i za porządny zestaw możesz zapłacić więcej niż za obiektyw! O ile oczywiście chcesz nakręcane ale nie widze innych przy lustrzance. Oczywiście im większa średnica tym wyższa cena.

7. Jeżeli kupujesz cyfre zapomnij o wszystkim co pisałem - wszystko zrobisz w PSie
    7.a - za wyjątkiem polaryzacji światła
    Smiena Symbol

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez h2o Zobacz posta

ad. 2
    Dla mnie ważna jest np. średnica mocowania filtrów. Jeżeli wszystkie szkła które potrzebuję/będę potrzebował pokrywają się z jedną średnicą to jest super! W Nikonie pokrywa mi się od 24 do 50mm i to mnie zadowala. W Bronice pokrywa mi się od 50mm do 250mm. Jest to ważne, bo dobre filtry kosztują i za porządny zestaw możesz zapłacić więcej niż za obiektyw! O ile oczywiście chcesz nakręcane ale nie widze innych przy lustrzance. Oczywiście im większa średnica tym wyższa cena.
    Ten punkt nie musi być problemem. Kupuję jeden, "duży" filtr i redukcje na obiektywy o mniejszej średnicy.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dark Zobacz posta
    Ten punkt nie musi być problemem. Kupuję jeden, "duży" filtr i redukcje na obiektywy o mniejszej średnicy.
    tylko wtedy nijak nie zalozysz oslony przeciwslonecznej. a to moze byc spory problem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dark Zobacz posta
    To się mija z celem. Po kilku wypadach w plener czy na jakieś sesje szybko odechciałoby ci się takiego rozwiązania. Można zrobić na redukcje ale dla jednego góra dwóch rzadko używanych szkieł. Dla przykładu mam 85mm który ma 62mm średnice. Dokupiłem do niego redukcje z 67 na 62. 67 mam w średnim formacie i mam też osłony na 67 standard i wide, a nawet kompendium. Wbrew pozorom stabilność filtrowa jest ważna, a jej zachowanie dobrze świadczy od producencie - jego szacunku wobec klienta. Nikt się nie obraża o duże filtry na szerokim kącie, bo tu się inaczej często nie da ale standardowy zakres ogniskowych dla małego obrazka zaczyna się na 28mm i kończy na 200mm. Jest miło jak producent trzyma w tym zakresie jeden rozmiar mocowania filtrów, a do przyjęcia jak od 50/60 macro do 200 jest drugi stały rozmiar.

Teraz ma to moze miejsze znaczenie, ale filtrów PL zastąpić się nie da niczym. Są to niestety najdroższe filtry.

Hehehe Ten Nikon to nas nie szanuje od 28 do 180mm jest 52, 62, 72, 77mm
    Ostatnio edytowane przez h2o ; 26-11-2008 o 21:15
    Smiena Symbol

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów