Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Nikon - Canon

kubal
    Gość

Domyślnie Nikon - Canon

Witam wszystkich forumowiczow

Nowy kolega tego forum ma dylemat i problem i ma nadzieje ze mi pomozecie
    Na poczatku mojej kariery foto mialem aparaty Nikon D50 i D70 S bylo super itd pelnia szczescia
    w momencie gdy zaczalem robic zdjecia , glownie sluby i co dla niektorych wyda sie smieszne troche sportu ( pilka reczna , zuzel ) zaprzedalem dusze dla Canona i robie zdjecia 5D - ale ze AF juz kilka razy mnie zawiodl i na slubie i w sporcie potrafi mnie zawiesc, klateczek w seri tez ma malo itd ...a jakos Nikon mi lepiej lezal , bardziej go czulem i jakos bardziej bylo nam po drodze razem ( przesiadlem sie ze wzgledu iz wtedy do tego co glownie robie slub i troszeczke sportu byl najlepszy ) a teraz zastanawialem sie nad powrotem do Nikona o ile zostanie mi przebaczone
    Problem jednak tkwi w szklarni - w canonie mam 35 1,4 ; 50 1,4 ; 85 1,8; 70-200 2,8 i w polaczeniu z puszka 5 D jest oki o ile nie trzeba AF nadwrezac . Licze sie z stratami ale interesuje mnie body D700 lub D3 ale co z szklami w Nikonie by odpowiadaly temu co robie czyli sport i sluby - glownie stalki z tego co czytalem slabo jest z tym - co polecacie ? z takich wlasnie ogniskowych - moga byc ew zoom
    pozdr i dziejkuje

kuba

Domyślnie

Ze szkłami nie jest źle, odpowiedniki można znaleźć, tyle że w większości starsze konstrukcje (co ja osobiście zaliczam na plus) i niestety zwykle bez silniczka (z małymi wyjątkami), co raczej pisze się na minus.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

Ło matko, no i znowu się zacznie...
    W Nikonie masz 35/2 , o szkle klasy 35/1.4 zapomnij.
    50 i 85 to prawie to samo tyle, że bez silników - śrubokręty.
    Jasnego, szybkiego tele z silnikiem w Nikonie nie ma poza najdroższym 70-200VR
    Dalszej dyskusji na temat szkieł, ich jakości i cen nie podejmuję, dziękuję, do widzenia
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Ło matko, no i znowu się zacznie...
    W Nikonie masz 35/2 , o szkle klasy 35/1.4 zapomnij.
    50 i 85 to prawie to samo tyle, że bez silników - śrubokręty.
    Jasnego, szybkiego tele z silnikiem w Nikonie nie ma poza najdroższym 70-200VR
    Dalszej dyskusji na temat szkieł, ich jakości i cen nie podejmuję, dziękuję, do widzenia
    Oooo przepraszam, zapominamy o Sigmie 30 f/1.4? Dobre szklo i z silnikiem.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

No to jeszcze dopowiem :
    1. Sigma naprawdę świetna - zwłaszcza do FF...
    2. o kundlach nie wspominałem - kolega ma szkła Canona i rozumiem, że interesują go także oryginalne szkła Nikona
    jak już miałbym się pokusić o Sigmę to zwróciłbym uwagę na 50/1.4 - ale nie wiem jak się sprawuje na FF w Nikonie. W Canonie tragedia i rozpacz,
    3. nie brałem pod uwagę zabytków, szkieł nieprodukowanych, używanych.
    pozdrawiam
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carl00s Zobacz posta
    Oooo przepraszam, zapominamy o Sigmie 30 f/1.4? Dobre szklo i z silnikiem.
    i do cropa i nawet czasami trafiajace tam gdzie probujesz zlapac ostrosc (jak to Sigma )...

ta Sigma canonowskiemu 35/1.4 to moze co najwyzej futeral grzac
    nie mieszajac w to magii czerwonego paska i innych ******* - bo akurat ta ela to totalnie odjazdowe
    szklo, jedno z najlepszych jakie kiedykolwiek Canon zrobil

Domyślnie

Do sportu starczy D700 (lub D3) + 24-70/2.8 + 70-200/2.8. Do ślubów też, można ewentualnie dokupić nowego 50/1.4 (ma silnik) i 85/1.4 (lub 1.8, chociaż obie te 85-tki korzystają z śrubokręta).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    No to jeszcze dopowiem :
    1. Sigma naprawdę świetna - zwłaszcza do FF...

"FF - masz na myśli oczywiście Front Focus" ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zolty Zobacz posta
    "FF - masz na myśli oczywiście Front Focus" ?
    jeszcze jest jedno tłumaczenie
    www.kali.ownlog.com | usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

nie wygodniej kupic 40d? te same litowki/pamiec. cena na dzis dzien smieszna. wszystkie szkla podepniesz.

mam podobny dylemat tylko u mnie wyglada on tak: dokupic drugie 5d czy ew. 5d2, tylko co wtedy z af przy dynamicznych akcjach? ;] trzymanie - noszenie - 3 puch to juz dla mnie przegiecie.

aaaa albo uzywka 1d mark 2. w sumie teraz przyzwoito stoi, mpix ma wystarczajaco, szumy okay, grip, dobra budowa, i swietny af.
    Ostatnio edytowane przez badi ; 22-11-2008 o 02:56

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów