Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie Zeissy 25/f2.8 i 28/2.0

witam,
    czy miał z Was ktoś do czynienia z tymi szkłami? Waham się czy nie zakupić jednego z tych dwóch jako umiarkowany szeroki kąt. Mam już dosyć zniekształceń jakie dają szkła typu 12-24 czy 10-20. Nie przeraża mnie kręcenie pierścieniem ostrości. Zastanawiam się nad sensem wydawania 2,5 lub ponad 3 kpln w przypadku 28mm. Czy one są naprawdę warte swojej ceny? Chętnie poznam opinię posiadaczy bądź użytkowników tych szkieł.
    PS Nie proponujcie mi proszę zumów typu 17-55 bądź 24-70, bo jakoś przyzwyczaiłem się do stałek i nawet dorobiłem sobie do tego filozofię .
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

mam 2/35 zeissa i szczerze polecam,z szerszymi nie mialem do czynienia ale zapewne sa rownie swietne
    Road to Manila

Domyślnie

no właśnie szukam zamiennika szerokiego. Mam 35 nikkora i ten mi odpowiada. Wolałbym coś szerszego.

Domyślnie

A Nikkor 28/2.8 (ewentualnie 28/2) AIS? Kupisz za sporo mniej niż Zeissa, jakość bardzo, bardzo dobra. To już legendarne wręcz szerokie kąty Nikkora, do których wydmuszka 28/2.8 AF nawet nie może się równać.
    Z Zeissami nie miałem do czynienia, pewnie będą jeszcze lepsze.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Domyślnie

W stałkach dystorsje są na podobnym, a nawet większym poziomie jak w zoomach - ok. 1% poduchy (Nikkor 12-24 ma na 24mm 0,5%)

Jak jednak koniecznie chcesz taki wynalazek, to weź coś z maualnych Nikkorów Ai-S - miałem 28/2.8 i 28/2 i obie są świetne optycznie - myślę, że nie gorsze od Zeissów. Oczywiście przy pancerności tych szkieł wersje AF to popierdółki, na które żal patrzeć.

Domyślnie

Czornyj trochę się nieściśle wyraziłem - nie chodzi mi o dystorsje, ale o zniekształcenia perspektywy przy użyciu szerokich kątów.

Domyślnie

Mam 28 2.0 jak chcesz sprawdzić to daj znać
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Domyślnie

Adams a byłbyś skłonny wysłać mi parę nefów? Mój mail to alexkozMALPApoczta.onet.pl Z góry dziękuję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alexkoz Zobacz posta
    Adams a byłbyś skłonny wysłać mi parę nefów? Mój mail to alexkozMALPApoczta.onet.pl Z góry dziękuję.
    HI HI nie nie jestem w stanie
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Domyślnie

To bierz Nikkora. Od 28/2 lepsza jest już tylko Leica, a 28/2.8 jest praktycznie niemal równie dobry.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 17-11-2008 o 12:31

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów