Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Nikkor 18-70

Domyślnie Nikkor 18-70

Witam, czy jest sens uzywania oslony przeciw slonecznej - 'tulipana' z tym obiektywem? pomijajac aspekt ochronny obiektywu (mam tez filtr UV dla ochrony) slyszalem ze jest przydatny na szerokie katy ale moze nie jest potrzebny na 18mm? zauwazylem tez ze tulipany uzywaja czesciej nikonierzy niz canonierzy mowa o standardowym tulipanie dodawany do tego obiektywu. z gory dzieki za konkretne porady w odpowiedzi.

Domyślnie

18-70 swietnie radzi sobie pod swiatlo, w przeciwienstwie do wynalazkow Sigmy, Tamrona czy innej Tokiny. Moj tulipan lezal nierozpakowany w oryginalnym opakowaniu.

Inna sprawa, ze obiektywy z tulipanem bardziej rzucaja sie w oczy. Zdecydowanie wole utrzymywac 'low profile'. M. in. dlatego oczo...y pasek Nikon rowniez lezy u mnie w pudelku...
    Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam

Domyślnie

Osłona przeciwsłoneczna jest bardzo potrzebna. Podczas pracy pod ostre światło (co kocham za sprawą Fuji S5Pro) w górach musiałem niejednokrotnie jeszcze oprócz osłony przykładać rękę aby usunąć flary z kadru. Bez osłony pewnie w co 3 zdjęciu były by piękne kolorowe flary :/...

Domyślnie

18-70 potrafil dawac z moim d50 mase zielonych odblaskow pod swiatlo.
    nie tylko pod slonce, ale tez np. w nocy od latarni czy innych swiatel.
    tulipan znaczaco pomagal, tylko trzeba go zdejmowac do uzywania wbudowanej lampa,
    bo jak dobrze pamietam na 18mm zostawial cien.
    d300 mb-d10 n16-85 n50/1.4ais n55/2.8 n70-200 mf055xprob+488, sb-900
    wlasne gniotowanko

Domyślnie

tez wlasnie wole bez tulipana ze wzgledu na to ze chocby moge pod kurtka miec aparat i tak nie odstaje :PP roznicy jako takiej nie widze z i bez (zadnych flar itp..) lampy nie uzywam prawie, a przy mocnym swietle raczej latem napewno bedzie zalozony.

Domyślnie

No w zasadzie jedyne zadanie tulipana to właśnie chronienie przy pracy w ostrym świetle słonecznym.

Domyślnie

ok, jesli pomaga przy mocnym swietle to czy przeszkadza przy slabym?

Domyślnie

Nie, nie przeszkadza przy słabym.
    Pomaga przy silnym ale bocznym, na wprost nic nie daje, poza tym że chroni szkło przed przypadkowym stuknięciem i utrudnia zakładanie dekla .
    D200 | FM3a | C645

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamil Zobacz posta
    18-70 swietnie radzi sobie pod swiatlo, w przeciwienstwie do wynalazkow Sigmy, Tamrona czy innej Tokiny. Moj tulipan lezal nierozpakowany w oryginalnym opakowaniu.
    Mam jeden "wynalazek" (10-20) Sigmy który pod światło jest zdecydowanie lepszy od dwukrotnie droższego Nikkora (17-55).

Domyślnie

Dokladnie tak. Nie wiem czy kamil pisze z wlasnego doswiadczenia czy powiela jakies utarte polprawdy, ale... ja tez posiadam Sigme 10-20 i jest to jeden z lepszych obiektywow w aspekcie radzenia sobie pod swiatlo. 18-70 (ktorego tez uzywam) jest gorszy od Sigmy pod tym wzgledem.

Co do pytania o tulipan. Ja zawsze mam zalozony. Jest bardzo pomocny przy zdjeciach pod swiatlo i poniekad chroni przednia soczewke przed uszkodzeniem, np. jak sie spaceruje po lesie
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów