Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Domyślnie D3 i temperatury poniżej 0C

Cześć,
    Chciałbym poznać opinię użytkowników, którzy praktycznie wykonywali zdjęcia w niskich temperaturach. Dostałem pewne zlecenie, które ma być wykonane w temperaturze -10/-15C. W instrukcji do D3 zakres temperatur to od 0-40C. Czy ktoś z Was używał sprzętu (niekoniecznie D3, ale gdyby była to ta lustrzanka byłoby najlepiej) poniżej 0C? Poprosiłbym też o wskazówki na co należy zwrócić uwagę by nie zakończyć zlecenia na samym starcie (baterii zapas będę miał).

Jeszcze jedna uwaga - sprzęt będzie wykorzystywany non-stop przez dwa dni imprezy (nie ma możliwości schowania się gdzieś na domku, używania okazjonalnego).

Pozdrawiam
    Remek

Domyślnie

Stary, w -15 to ja robiłem D80-tką i wszystko było OK A co dopiero D3...

Domyślnie

Mnie się też tak wydaje ale wolę zapytać bo do tej pory ... nie musiałem cały dzień siedzieć ze sprzętem na dworze przy temp -15C - więc z tego co widzę zagrożenie może być jedno - palce mogą przymarznąć.

Czekam jeszcze na inne uwagi np. czy bez problemu można zmieniać obiektywy (np. nie powstanie jakiś efekt kondensacji pary wodnej itd.). Bardzo mi zależy na wszelkich uwagach.

Pozdrawiam
    Remek

Domyślnie

Tylko chuchać do środka nie wolno, bo się sople porobią.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Tylko chuchać do środka nie wolno, bo się sople porobią.
    czyli czyszczenie matryy swoim chuchem nie wchodzi w rachubę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remek Zobacz posta
    czyli czyszczenie matryy swoim chuchem nie wchodzi w rachubę
    wchodzą ale wpierw trzeba się odpowiednio doalkoholizować
    D50; F80; T 28-75 2.8; N 35 1.8; N 50 1.8; S 70-300;
    pozdrawiam marek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zielin Zobacz posta
    wchodzą ale wpierw trzeba się odpowiednio doalkoholizować
    A to w sumie ... przy -15C całkiem możliwe, że będę mógł - żartuję

Domyślnie

Robić zdjęcia można, ja robiłem przy -20 D200 i wszystko było ok, poza tym że aku szybciej padł. Ale nie radze z body na szyi przemieszczać się z dworu do pomieszczenia i z powrotem, bo Ci mechanizm lustra zamarznie od skondensowanej pary. Przed wejściem do pomieszczenia body na pare minut w plecak i dopiero.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 15-11-2008 o 11:49 Powód: pis.
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

Domyślnie

no ja śmugałem D1 przy ok -16 -18 przy dosć duzej wilgotnosci i poza tym że bateria padała szybko było ok, jedynie z lampą troche dziwnie ładowała sie szybko, ale jak wróciłem z gor nie mogłem odpalic sabinki i sie okazało ze elektroni9ka padła .

Domyślnie

Pamiętaj żeby dodatkowe baterie trzymać w ciepłym miejscu, w jakiejś kieszeni przy ciele, bo inaczej bateria szybko się rozładuje. Słyszałem o gościu, który w wysokich górach robił zdjęcia i trzymał baterie w gaciach ale to już extreme

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów