Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie Burton Zoom Pack '08

Dosyć dawno obiecywałem w innym wątku, że coś naskrobie na temat tego plecaka. W końcu udało mi się pokonać lenistwo.

Szukałem plecaka wygodnego, w miarę pojemnego, który sprawdzi się na trasie narciarskiej i poza nią, do którego mógłbym spakować jakieś gogle (z przyzwyczajenia na początku napisałem "google" ), jedzenie czy rękawiczki. Wybór zawęziłem do trzech modeli: Dakine Sequence, Lowepro Rover AW i Burton Zoom Pack. Lowepro odpadł, bo nie potrzebowałem aż tyle miejsca na niefotograficzne rzeczy, a Dakine poprostu mniej mi się podobał
    Kupiłem go podczas pobytu w stanach za ok. 130$. W Polsce trudno dostępny, chociaż czasami się trafi - cena ok. 500 zł

Widok ogólny.
    Widoczna kieszeń na laptopa (15.4") i paski do deski/nart/statywu.

Po jednej stronie znajduje się kieszeń, druga strona jest identyczna z tym, że zamiast kieszeni znajduje się siatka z gumowym sciągaczem do której można wsadzić np. butelkę.

Przedział na sprzęt otwiera się od strony pleców. Jest to całkiem fajne rozwiązanie, bo plecak nie wyróżnia się na ulicy.

Po ich otworzeniu ukazuje się nam wyciągany "wkład" na sprzęt foto. Wolałbym jednolity kolor, tak jak to było w wersji '07, ale i tak nie widać tego z zewnątrz, więc aż tak bardzo nie przeszkadza.

Po jego otwarciu uzyskujemy dostęp do sprzętu.

Sam wkład jest, jak już mówiłem wyciągany. Może służyć jako niezależna torba, ma rączkę do trzymania oraz pasek do zawieszenia na ramieniu. W codziennym użytkowaniu nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie. Chociaż sprawdzi się do przechowywania sprzętu w domu.

U góry jest otwór zamykany na zamek do szybkiego wyjmowania sprzętu przez górną kieszeń w plecaku (bez otwierania pleców). Nie działa to najlepiej, bo jest dosyć wąsko i ciężko wyjąć aparat.

Sprzęt jest całkiem nieźle chroniony, sam wkład i przegródki, które możemy dowolnie aranżować wykonane są z gąbki oraz obszyte materiałem. Na zdjęciu widoczne są 10,5mm oraz lampa SB-28. Nad fishem jest miejsce na teleobiektyw - 70-210 - który leżał w tym czasie na biurku. Po prawej od tego miejsca wydzieliłem sobie część na filtry. W dolnej części mam zostawione miejsce na Tamrona 70-200 - chce, żeby w okolicy marca zagościł w plecaku Na prawo od lampy znajdują się chińskie wyzwalacze radiowe + jakieś tam pierdoły. W puste miejsce po prawej wchodzi D70s + 18-70 z tulipanem i zostaje jeszcze 2-3cm wolnego miejca.

W odchylanych plecach mamy dwie siatkowane kieszenie, ja trzymam tam deliek do body, szmatke do czyszczenia, białą kartkę do ustalania wb pre i pewnie coś jeszcze, ale nie pamiętam co Jak dorobie sie większej ilości filtrów, to pewnie też tu trafią.

System nośny jest w porządku, dwa paski - biodrowy i piersiowy dobrze rozkładają ciężar. Wkurza mnie, że czasami biodrowy samodzielnie się luzuje. Z przodu można sobie przypiąć *******nik AK-2l. Ostatnio wpadłem na pomysł, aby podłączyć do tego, za pomocą samodzielnie zrobionych szelek, jakiegoś Lowepro Toploader'a, żeby szybko wyciągać i chować aparat np. podczas zjazdu w puchu

Zamki nie są uszczelniane, ale rzetelnie wykonane.

Mamy oczywiście wyjście na słuchawki - zabezpieczone tak, że woda czy śnieg nie powinny się dostać do środka.

Wszystkie klamry są plastikowe, ale raczej wytrzymałe. Zwisające paski nie zwisają, ponieważ są trzymane przez takie rozciągliwe obejmy.

Teraz statyw Ja mocuje go w ten sposób, ale bynajmniej nie dam sobie odciąć ręki, że to prawidłowa metoda. Oczywiście tych pasków można używać do zamontowania nart, kijków czy snowboardu, ale to przetestuje dopiero jak będzie śnieg.
    (na zdjęciu mały statyw do lampy - normalnego używałem do robienia zdjęć do tego opisu )

Na koniec zagadka:
    "Do czego służy czerwony pasek?"

Ogólnie oceniam go na 4 w 5 stopniowej skali.

Plusy:
    -wykonanie
    -dodatkowe miejsce na gogle, jedzenie itp.
    -kieszeń na laptopa (przydatne w podróży - jedna torba mniej), chociaż nie jest chroniona żadną gąbką.
    -ochrona sprzętu foto
    -nie rzuca się w oczy
    Minusy:
    -stosunkowo długo wyjmuje się sprzęt, ale nie mam porównania do innych plecaków, jedynie do torby Lowepro Nova 3
    -wymieniany już luzujący się pas biodrowy
    -brak czegoś w stylu pokrowca AW - muszę sobie kupić taki w HiMountain.

Jak macie jakieś pytania to walcie śmiało. Na 100% o czymś zapomniałem, więc jak mi się przypomni to dopisze
    D90 | 10-20 16-85 18-70 | SB-28 | Olympus XA2 Smiena Symbol
    Góry i inne

Domyślnie

Mam pytanko.
    Co mniej więcej zmieści się do tej górnej komory?
    Czy mógłbyś zrobić jakieś fotki?
    I zrób jeszcze fotkę plecaka wypełnionego sprzętem (z włożonym body, obiektywami i lampą).
    Czy wiadomo, z jakiego materiału jest wykonany?

Pozdr.

Domyślnie

Sam mam ten plecak i też się zastanawiam do czego jest ten pasek
    W każdym razie po nim poznaje mój plecak bo Badi ma taki sam i on ma schowany ten pasek. A jak jedziemy gdzieś focić to potrafiliśmy brać nie swoje plecaki z auta
    De czy'sta + szkliwo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yaqb Zobacz posta
    Sam mam ten plecak i też się zastanawiam do czego jest ten pasek
    jest na saperke. tak mysle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez badi Zobacz posta
    Badi ale z drugiej strony się zastanawiam po kiego grzyba fotografowi potrzebna jest saperka?
    Żeby się okopać??
    De czy'sta + szkliwo

Domyślnie

Miałem kupić ten plecak ale podczas pobytu w usa była wyprzedaż i kupiłem rywala Burtona a Dakine, praktycznie identyczny i też polecam tylko mój nie ma niby miejsca na laptopa ale do 13 cali myślę że się zmieści.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    www.photolink.pl : Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yaqb Zobacz posta
    Badi ale z drugiej strony się zastanawiam po kiego grzyba fotografowi potrzebna jest saperka?
    Żeby się okopać??
    Myślę, że Burton jako firma skierowana do "snowboarderów", zaprojektowała plecak fotograficzny dla takich właśnie ludzi. No więc idąc tym tokiem myślenia jak ktoś jeździ na desce i lubi sobie poskakać, polatać itp. to łopatka czasami się przydaje

Tak ja to widzę

Pozdrawiam,
    Paweł
    "... ponieważ droga jest celem..."

Domyślnie

Wygląda ciekawie. Polecam ogólnie plecaki Burtona - jeden, niefotograficzny, służy mi codzienie chyba od 6 czy 7 lat i wygląda prawie jak nówka. Mam nadzieje, że utrzymują standardy wykonania.

Domyślnie

Fajna recenzja.
    Widac, ze jak wszystkie plecaki Burtona i ten jest solidnie wykonany. Ja zdecydowalam sie na Dakine Mission Photo, ze wzgledow wielkosciowych - Burton byl po prostu za duzy jak dla mnie. Jak bede miala troche czasu, tez moze skrobne jakas recenzje.
    d700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez badi Zobacz posta
    No trzeba kupić saperkę, plecak już mam.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów