pozwolę sobie przekleić posta z cyberfoto, dopisze że szumy w ciemnych częściach zdjęć są spore - tego nie widać aż tak na dołączonych fotkach:
Dodatkowo w odpowiedzi na prośbę jednego z userów zrobiłem fotki: macro, 24mm, średni zoom, max zoom, zoom optyczny przy wyłączonym NR. Macro można chyba nieco bardziej zbliżyć, ale nie miałem jak statywu ustawićPozytywy:
- praktycznie w każdej "domowej" sytuacji da się zrobić foto bez lampy (nawet ISO 3200 do czegoś się nadaje, oczywiście jeśli to coś to album rodzinnyi najlepiej w cz.b, poza tym jestem szumofobem tylko w przypadku komercyjnych fotek na stocka, więc dla innych 3200 prawdopodobnie będzie "do bani")
- obsługa jest łatwa i intuicyjna, aczkolwiek patrz negatywy
- spory zakres regulacji, sporo parametrów zaszyta w łatwo dostępnych gałęziach menu.
- tryb Auto niechętnie wybija ISO powyżej 400. Prędzej zaproponuje czas 1/10s niż iso 800 i wyżej.
- fajne manu szybkiego dostępu
- całkiem przyjemne kreci filmy, ale nie mam porównania do innych aparatów
- redukcja wibracji "kopie pupę"1/15s zdaje się krótkim czasem.
Negatywy
- widać ogromną różnicę pomiędzy ISO 800 i 1600. Spadek jakości jest znacznie większy niż pomiędzy mniejszymi czułościami. Co nie znaczy że zdjęcia są do niczego.
- sterowanie jest nieco trudno dostępne i chyba niepotrzebnie część funkcji realizują przełączniki przesuwane a nie przyciski. Pamiętajcie jednak że porównuje z D300
- niekonsekwentne wykorzystanie joya, w niektórych sytuacjach realizuje inne funkcje niż zakłada użyszkodnik.
- max długość filmu HD - 10min - ograniczenie wielkości pliku do 2GB.
Powyższe obserwacje poczyniłem bawiąc się aparatem, a nie robiąc faktyczne zdjęcia. Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę zrobić fotki testowe na różnych ISO, z różnymi poziomami NR czy coś. Jak ktoś chce zobaczyć coś jeszcze to piszcie
.
Ciekawostka: Minimalna odległość ostrzenia rośnie wraz z użyciem większego zooma. na 24mm jest to 0.01m a na 60mm już 0.3m, ciekawe.
Post ze zdjęciami. Sorrki za ramki, nie chciało mi sie modyfikować akcji w LR. Średnica talerzyka - około 10cm.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami