Close

Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 168

Wątek: P6000 vs G10

Domyślnie

pozwolę sobie przekleić posta z cyberfoto, dopisze że szumy w ciemnych częściach zdjęć są spore - tego nie widać aż tak na dołączonych fotkach:

Pozytywy:
    - praktycznie w każdej "domowej" sytuacji da się zrobić foto bez lampy (nawet ISO 3200 do czegoś się nadaje, oczywiście jeśli to coś to album rodzinny i najlepiej w cz.b, poza tym jestem szumofobem tylko w przypadku komercyjnych fotek na stocka, więc dla innych 3200 prawdopodobnie będzie "do bani")
    - obsługa jest łatwa i intuicyjna, aczkolwiek patrz negatywy
    - spory zakres regulacji, sporo parametrów zaszyta w łatwo dostępnych gałęziach menu.
    - tryb Auto niechętnie wybija ISO powyżej 400. Prędzej zaproponuje czas 1/10s niż iso 800 i wyżej.
    - fajne manu szybkiego dostępu
    - całkiem przyjemne kreci filmy, ale nie mam porównania do innych aparatów
    - redukcja wibracji "kopie pupę" 1/15s zdaje się krótkim czasem.

Negatywy
    - widać ogromną różnicę pomiędzy ISO 800 i 1600. Spadek jakości jest znacznie większy niż pomiędzy mniejszymi czułościami. Co nie znaczy że zdjęcia są do niczego.
    - sterowanie jest nieco trudno dostępne i chyba niepotrzebnie część funkcji realizują przełączniki przesuwane a nie przyciski. Pamiętajcie jednak że porównuje z D300
    - niekonsekwentne wykorzystanie joya, w niektórych sytuacjach realizuje inne funkcje niż zakłada użyszkodnik.
    - max długość filmu HD - 10min - ograniczenie wielkości pliku do 2GB.

Powyższe obserwacje poczyniłem bawiąc się aparatem, a nie robiąc faktyczne zdjęcia. Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę zrobić fotki testowe na różnych ISO, z różnymi poziomami NR czy coś. Jak ktoś chce zobaczyć coś jeszcze to piszcie
    Dodatkowo w odpowiedzi na prośbę jednego z userów zrobiłem fotki: macro, 24mm, średni zoom, max zoom, zoom optyczny przy wyłączonym NR. Macro można chyba nieco bardziej zbliżyć, ale nie miałem jak statywu ustawić .

Ciekawostka: Minimalna odległość ostrzenia rośnie wraz z użyciem większego zooma. na 24mm jest to 0.01m a na 60mm już 0.3m, ciekawe.

Post ze zdjęciami. Sorrki za ramki, nie chciało mi sie modyfikować akcji w LR. Średnica talerzyka - około 10cm.

Ok, zdjęcia są, NR Off, oświetlenie - widać w bańce na ostatnim :

Macro:
    Full

Zoom min:
    Full

Zoom med:
    Full

Zoom max:
    Full

Zoom opt:
    Full

Piotrek
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Domyślnie

Ha, szeroki kąt naprawdę powala jak na kompakt, co prawda dystorsja ale jednak 28mm jest użyteczne. Makro też ładne.
    Fajnie, chyba się skuszę, materiał jest przekonujący. Fajnie, że napisałeś, że ma menu szybkiego dostępu, balem się wchodzenia na x poziomów menu aby zrealizować najprostszą funkcję z ustawień.
    Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę!
    Greg
    ------------
    NIKON D80/grip MB-D80 + 2 x En-El3e/Nikkor 18-70 IF ED/Nikkor 55-200 ED

Domyślnie

No ogólnie to jest fajny sprzęt. Co ciekawe, zrealizowali MF podobnie jak Nikon w LiveView dziś robiłem jakiś taki mały test jak działa ten manual:

Jest delikatnie nieostre bo mi się bańka poruszyła (sama oczywiście i mój statyw opierający się o gałęzie nie miał z tym nic wspólnego ) ale ostrość fajnie się ustawia w ten sposób - no i GO jak na ogniskową 5.9mm... .

Poza tym kosmicznie wygląda podpięty do sherpy 600r

EDIT:
    Zapomniałem dodać, jest jedna wada (dwie ale powiązane) która mnie w...pienia:
    1. kabel USB to nie jest standard MiniUSB - mogliby się nie wygłupiać :/
    2. Karta to SDHC i mój czytnik kart w monitorze jej nie czyta - shit. Może to i lepiej bo wyciąganie jej nie jest aż tak wygodne
    Ostatnio edytowane przez ayem ; 23-12-2008 o 23:02
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Domyślnie Jutro odbieram LX3

Na LX3 przesiadam sie po pozbyciu sie z lustra. Dlaczego?- bo w tym roku nie sfotografowalam nic poza 7 weselami. Nigdzie i nigdy nie mialam pod reka aparatu poza weselami. Dlatego sprzedalam lustro. Mialam kiedys Canona G6 tez ze szklem f/2,0 i maxsymalnym iso 400 szklo wtedy jeszcze bez stabilizacji. Robilam nim portrety przy swiecach. Watpie ze LX3 mnie zawiedzie. Jak juz ktos umie robic zdjecia i potrafi obejsc ograniczenia kompaktow mozna i byle g.... zrobic niezle fotki. Nie jestem szumofobem ani sprzetomanem. Napisze za jakis czas o wrazeniach z LX3. Po prostu jedni lubia pokazywac aparat- lub nosic a ja lubie robic zdjecia- i nie martwic sie ze po 100 tys migawka padnie i ze choc mam szklo 1,4 i tak w wiekszosci sytuacji choc skraca ekspozycje GO jest na 2 cm i nic nie mozna z nim zrobic jesli nie przymknie sie do 5,6 W kompaktach jak LX3 mamy magiczne polaczenie: jasno szeroko i duze GO. Dla mnie to zalety na ktore czekam 26 lat. ))
    Ostatnio edytowane przez Dominikaxx ; 24-12-2008 o 00:18

Domyślnie

Mam tylko nadzieję, że te wesela to tak amatorsko bo ten kompakt tak na poważnie się raczej nie sprawdzi ). Ale w pełni rozumiem co masz na myśli. Każdy ma wymagania do sprzętu i akurat ten aparacik świetnie podchodzi pod tradycyjne domowe użytkowanie - a waży mniej niż jeden obiektyw do lustra nie wspominając już o objętości.
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com

Domyślnie

Pisalam pol godziny opinie o LX3 bo kupilam dzisiaj i komp sie zawiesil. Jutro napisze ponownie. Mam pytanie tylko moze ktos zmienial softa w LX3 jak to zrobic mam sciagniety soft i co dalej krok po kroku po PL Dzieki.
    Ostatnio edytowane przez Dominikaxx ; 24-12-2008 o 23:50

Domyślnie

A co daje nowy soft?

Edit: w zasadzie powinniśmy się domagać zmiany tytułu wątku
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com

Domyślnie

Soft- poprawia AF i balans bieli. W moim modelu AF moglby byc poprawiony- no tak mi sie wydaje przynajmniej na razie zdjecia w ciemnosciach praktycznie robilam

Domyślnie

jak masz linka po pokaż, nie chce mi się szukać a zobaczę czy jest tam opis jak to zrobić to jak coś to przetłumaczę.
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com

Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów