Close

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 100

Domyślnie

Nie wiem, czy ja gdzieś napisałem, że manuale są gorsze od AF G?
    Proszę o wskazanie cytatu.

Co do tendencyjności: chyba nadal chcesz porównywać używany MF do nowego AF G.

Wyraźnie napisałem w mojej wcześniejszej wiadomości, że CO DO JAKOśCI SIę NIE WYPOWIADAM, bo nigdy nie miałem żadnego MF do Nikona.

Wracając bardziej do tematu: DLA MNIE kupowanie dziś Nikona, który działa z obiektywami MF, ale nie działa z AF G jest całkowicie bez sensu. Jak już wspominałem wcześniej, wynika to z faktu, że nowy obiektyw MF jest absurdalnie drogi w porównaniu z analogicznym obiektywem AF. Mój przykład pochodzi wprost ze strony Nikon Polska, więc może firma Nikon jest "tendencyjna" w ustalaniu cen? Niestety, nie znalazłem tam dwóch obiektywów, które miałyby _identyczne_ główne parametry, lecz jeden byłby AF, drugi MF. Porównałem więc dwa _najbliższe_ sobie obiektywy zgodnie z opisem producenta.

Każdy rozsądny obywatel jednak wie, że nie da się wprost porównać AF-MF choćby z tego względu, że jeden ma autofokus, a drugi nie ma. Do tego AF zwykle ma CPU, a MF go nie ma. Zwracam jedynie uwagę na fakt, że dwa najbliższe sobie obiektywy z tych grup różnią się BARDZO ZNACZNIE ceną na niekorzyść MF, przy czym MF jest o ok. 1/2 działki jaśniejszy na długim końcu, AF G nieznacznie jaśniejszy na krótkim końcu, MF ciut dłuższy i ZNACZNIE cięższy. Przy czym wg Nikona oba obiektywy należą do tej samej klasy: "przenośny standardowy obiektyw zoom". Proszę więc nie namawiać mnie do "nietendencyjnego" porównywania obiektywu AF znajdującego się w wyższej klasie ("wysokiej jakości standardowy obiektyw zoom") i do tego istotnie różniącego się zakresem ogniskowych (zaczyna się od 24, zamiast od 28 a to jest DUżA różnica - znacznie większa niż te 5 mm 80-85 na długim końcu).

Z lektury oficjalnej strony Nikona wynika, że ogólnie NOWE obiektywy MF są znacznie droższe niż podobne NOWE obiektywy AF. Przypuszczam, że wynika to z faktu, że produkcja MF jest wielokrotnie mniejsza - co za tym idzie, koszty jednostkowe są znacznie większe. A poza tym przypuszczam, że MF jest dziś traktowane jako ekskluzywna zabawa dla bogatych wykolejeńców, więc trzeba jeszcze dodatkowo ich skasować za bycie "oryginalnym" wobec "szarej masy" kupującej AF.

Jeszcze co do podesłanych przez Ciebie linków do aukcji: to jest dopiero przykład tendencyjności rodem z DTV. Po pierwsze, są tam jedynie CENY WYJśCIOWE, które mogą się nieć nijak do faktycznej ceny obiektywu. Dopuki nikt nie wziął udziału w aukcji i cena minimalna nie została osiągnięta, nie mówiąc już o faktyczniej cenie sprzedaży, to z czym tu porównywać??? Na dodatek połowa z nich, to nie są obiektywy Nikona! Co do ich jakości, nie wiemy nic, dopuki nie zrobimy zdjęć tym konkretnym obiektywem (stary obiekryw może mieć długą i zawiłą historię). W dwóch przypadkach mamy Nikkory. 50-tki AF 1.4 raczej się za tyle nie kupi. Kupi się za tyle 50-tke AF 1.8 D, ale NOWą! http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39776908 . Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku AF-a różnica jasności nie ma takiego zanaczenia, jak przy MFach - ostrzy za nas maszyna, więc nie potrzeba tyle światła na matówce, ile jest potrzebne, aby w miarę sprawnie wyostrzyć ręcznie. Poza tym, z tego co wyczytałem chyba nawet na tym forum, to przynajmiej niektóre body Nikona (zdaje się, że należy do nich także omawiany F90 - ?) i tak przymykają jasny obiektyw, typu np. 1.4 do większej przysłony, tak więc nawet jeżeli mamy nastawione 1.4 na pierścieniu, to w czasie nastawiania ostrości w wizjerze widzimy i tak 1.8 (czy coś podobnego) i dopiero w momencie robienia zdjęcia obiekryw otwiera się na full.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF
    dalej twerdzę, ze mijasz się z prawdą i tendencyjnie dobierasz przykłady...
    dalej chcesz przekonywac, że jakieś G, jest lepsze od manuali
    Alfie - nikt tu nie twierdzil ze manuale sa gorsze od AF-G. Jedyne co bylo negowane to fakt ze szkla G sa gowniane jak napisales. Dodatkowo jak napisal Populares mozwilosc podpiecia szkla maulanego w 90% jest zupelnie zbedna.
    I jesli ktos tendencyjnie dobiera przyklady to wlasnie Ty aby na sile udowodnic swoja teze.
    Pozdrawiam
    tyniu
    -------------------------------------------------------------------------
    juz tylko cyfra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Populares
    Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku AF-a różnica jasności nie ma takiego zanaczenia, jak przy MFach - ostrzy za nas maszyna, więc nie potrzeba tyle światła na matówce, ile jest potrzebne, aby w miarę sprawnie wyostrzyć ręcznie. Poza tym, z tego co wyczytałem chyba nawet na tym forum, to przynajmiej niektóre body Nikona (zdaje się, że należy do nich także omawiany F90 - ?) i tak przymykają jasny obiektyw, typu np. 1.4 do większej przysłony, tak więc nawet jeżeli mamy nastawione 1.4 na pierścieniu, to w czasie nastawiania ostrości w wizjerze widzimy i tak 1.8 (czy coś podobnego) i dopiero w momencie robienia zdjęcia obiekryw otwiera się na full.
    Toż to czyste herezje. I to tu wyczytałeś? Można o linka prosić.
    Dawno takich bzdur nie słyszałem.

A terminu G(ówniane) to chyba ja pierwszy użyłem w tym wątku i też napisałem dlaczego.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

F90 jest cięższy i nie posiada wbudowanego flesza. Zeby zrobić multiekspozycję lub autobracketing, trzeba mieć drogą tylną ściankę
    To że jest cięższy to akurat + bo bardziej stabilny przy krótkich czasach, jak dla mnie przynajmniej. Brak wbudowanego flesza, człowieku to co jest w innych modelach wbudowane to nie flesz tylko doświetlacz bo do lampy błyskowej to im dużo brakuje więc to żadna wada. Aaaa multiekspozycja mówisz, wiesz tak się składa że że przez 17 lat na polu fotografii (z mała dziurą w życiorysie) użyłem tej funkcji może 6 razy, daj sobie spokój to gadżet. użyteczny głownie dla tych którzy maja atelier i bawią się w fotografię kreacyjną , co dościanki majątku już nie kosztuje, pooglądaj sobie ceny na ebayu.

Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku AF-a różnica jasności nie ma takiego zanaczenia, jak przy MFach - ostrzy za nas maszyna, więc nie potrzeba tyle światła na matówce, ile jest potrzebne, aby w miarę sprawnie wyostrzyć ręcznie. Poza tym, z tego co wyczytałem chyba nawet na tym forum, to przynajmiej niektóre body Nikona (zdaje się, że należy do nich także omawiany F90 - ?) i tak przymykają jasny obiektyw, typu np. 1.4 do większej przysłony, tak więc nawet jeżeli mamy nastawione 1.4 na pierścieniu, to w czasie nastawiania ostrości w wizjerze widzimy i tak 1.8 (czy coś podobnego) i dopiero w momencie robienia zdjęcia obiekryw otwiera się na full.
    Taaaak a swistak siedzi i zawija w sreberka, możesz to czymś poprzeć bo chętnie
    poczytałbym o tym ciekawym zjawisku techniczno-optycznym.

Co kto lubi - ja wolę pójść na siłownię, niż taszczyć kilogramy kilometrami. Szczególnie uciążliwe w podróży w czasie wycieczek, przejść się, itp. A przecież właśnie wtedy bierzemy ze sobą aparat.
    Skoro wolisz pójść na siłownię to nie wmawiaj mi że 90 z lampą byłaby dla ciebie ciężarem, chyba że na siłownię chodzisz pobiegać na stepperze, wtedy to co innego.

Idąc na wieczorną przechadzkę z dziewczyną, biorę tylko aparat z kitzoomem...
    Widzisz i tu się bardzo dużo wyjaśnia "...z kitzoomem" po co Ci lustrzanka kup sobie Olympusa mju II to bardzo dobry aparat i jest lekki. Nie będę dalej pisał o jakości kitzoomów bo już mi się nawet nie chce... i nie dziwię się że tak zawzięcie bronisz G.
    Jedni wolą sztukę Picassa (fakt że za konkretne pieniądze) a inni śmierdzące skarpety.

... Poza tym zewnętrzna lampa bardziej krępuje modelkę...
    Ciekawe fakty waść mówisz ! Nigdy nie widziałem aby widok zewnętrznej lampy krępował modelkę, one doskonale wiedzą po co przyszły na sesję Panie kolego!

Drogi kolego 90-tka to samochód terenowy stworzony do takiej właśnie jazdy a 80 tylko nieudolnie imituje terenówkę, nie ta obudowa, nie te uszczelnienia , aczkolwiek funkcje i możliwości są bardzo przyzwoite.
    I nie twierdzę że 80 to zły, aparat ma swoje + i - trzeba wziąść ołówek do ręki i wypisać za i przeciw. Moi faworyci w wyborze to: 90,801,70,80. Aparat trzeba dostosować do tego co zamierza się robić i wszystko w temacie.

Domyślnie

Witam. To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich.

Wracając do tematu. Co mi się podoba w F90x:
    - solidne wykonanie,
    - synchronizacja z fleszem 1/250 (dla mnie to największa zaleta F90x nad F80),
    - baterie AA,
    - pomiar z obiektywami manualnymi,
    - zapis parametrów ekspozycji w pamięci aparatu,

w F80:
    - waga,
    - lampa błyskowa (czasami się przydaje),
    - lepszy AF (lepszy niż F90x),
    - działa VR w obiektywach, które to mają (w F90x nie).

Jeśli chcesz pstrykać sport to oba są za słabe (wolny AF, za mało kl./sek). Ja bym wziął F80, chyba, że masz sporą kolekcję manualnych obiektywów. Pamiętaj zdjęcia robi obiektyw nie aparat (przynajmniej w tych na film).

Jeśli chodzi o szkła typu G. C...n od dawna robi bez pierścienia. Moim zdaniem za jakiś czas Nikon będzie produkował tylko takie bo chce aby ludzie kupowali nowe obiektywy . Jeśli chodzi o ich jakość to jest jak z tymi z pierścieniem. Są słabe i naprawdę świetne. Nie znajdziesz lepszych od 70-200/2.8 VR, czy 200/2 VR (oba G).

Pozdrawiam
    M.
    "There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept."
    Ansel Adams

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiobe
    F90 jest cięższy i nie posiada wbudowanego flesza. Zeby zrobić multiekspozycję lub autobracketing, trzeba mieć drogą tylną ściankę
    To że jest cięższy to akurat + bo bardziej stabilny przy krótkich czasach, jak dla mnie przynajmniej.

Proszę o rozwinięcie tej myśli, bo jest jak dla mnie dość zakręcona.

Brak wbudowanego flesza, człowieku to co jest w innych modelach wbudowane to nie flesz tylko doświetlacz bo do lampy błyskowej to im dużo brakuje więc to żadna wada.
    Taka wada, że jak nie masz dodatkowego przykręcanego flesza, to po zmierzchu/we wnętrzu zdjęcia nie zrobisz. A nawet jeżeli ten zewnętrzny flesz masz, to zanim go wyciągniesz i przykręcisz, to już będzie w wielu wypadkach po musztardzie.

Aaaa multiekspozycja mówisz, wiesz tak się składa że że przez 17 lat na polu fotografii (z mała dziurą w życiorysie) użyłem tej funkcji może 6 razy, daj sobie spokój to gadżet. użyteczny głownie dla tych którzy maja atelier i bawią się w fotografię kreacyjną , co dościanki majątku już nie kosztuje, pooglądaj sobie ceny na ebayu.
    Ja się bawię bez dziury i dziś aparatu bez multiekspozycji bym nie kupił.
    Nie muszę sprawdzać jakie są ceny na e-bayu, bo mój aparat ma autobracketing i multiekspozycję w standardzie (chociaż jest taki, łech, łech - amatorski w porównaniu z F90).

Skoro wolisz pójść na siłownię to nie wmawiaj mi że 90 z lampą byłaby dla ciebie ciężarem, chyba że na siłownię chodzisz pobiegać na stepperze, wtedy to co innego.
    Czy doładowujesz sobie kamienie do torby fortograficznej? Szczególnie, kiedy np. wypuszczasz się na wycieczkę rowerową z aparatem? Albo pieszo w góry?
    Ja nie. Bo nie lubię dźwigać zbędnych kg.

Idąc na wieczorną przechadzkę z dziewczyną, biorę tylko aparat z kitzoomem...
    Widzisz i tu się bardzo dużo wyjaśnia "...z kitzoomem" po co Ci lustrzanka kup sobie Olympusa mju II to bardzo dobry aparat i jest lekki. Nie będę dalej pisał o jakości kitzoomów bo już mi się nawet nie chce... i nie dziwię się że tak zawzięcie bronisz G.
    Rozumiem, że Ty na spacer zabierasz F90 + battery pack + SB 800 + 6 obiektywów...

Gratuluję bystrości... Napisałem wyraźnie, że NA SPACER zabieram kitzoom. W STUDIU mam więcej obiektywów do wyboru i raczej nie zoom. No, ale niektórzy czytają nie to, co jest napisane, lecz to, co chcą widzieć....

Jedni wolą sztukę Picassa (fakt że za konkretne pieniądze) a inni śmierdzące skarpety.
    Rozumiem, że Ty uważasz, że WSZYSCY powinni wąchać Twoje śmierdzące skarpety i to za ciężkie pieniądze... - ?

Ciekawe fakty waść mówisz ! Nigdy nie widziałem aby widok zewnętrznej lampy krępował modelkę, one doskonale wiedzą po co przyszły na sesję Panie kolego!
    Gdyby wszyskie fotki robiło się "na sesji", modelkom, kótre biorą forsę za pozowanie, to pewnie miałbyś rację. Tylko, że na szczęście tak nie jest.

Drogi kolego 90-tka to samochód terenowy stworzony do takiej właśnie jazdy a 80 tylko nieudolnie imituje terenówkę, nie ta obudowa, nie te uszczelnienia , aczkolwiek funkcje i możliwości są bardzo przyzwoite.
    Cały czas śmieszą mnie ludzie, którzy kupują samochód terenowy i używają go do dojazdów do pracy - 5 km po mieście....

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

To że jest cięższy to akurat + bo bardziej stabilny przy krótkich czasach, jak dla mnie przynajmniej.
    Proszę o rozwinięcie tej myśli, bo jest jak dla mnie dość zakręcona.
    prosze bardzo...cięższy aparat jest bardziej stabilny w prowadzeniu, zupełnie tak samo jak cięższa broń...słynął z tego polski Vis

Taka wada, że jak nie masz dodatkowego przykręcanego flesza, to po zmierzchu/we wnętrzu zdjęcia nie zrobisz. A nawet jeżeli ten zewnętrzny flesz masz, to zanim go wyciągniesz i przykręcisz, to już będzie w wielu wypadkach po musztardzie.
    tylko, że tym wbudowanym, to możesz sobie pobłyskac żeby zobaczyć, którą masz godzinę zasięg do 3m w przypływie rozopaczy - mam wbudowaną lampę i to jedną z mocniejszych w nikonach...skorzystałem raptem 2 razy...więcej nie zamierzam

Ja się bawię bez dziury i dziś aparatu bez multiekspozycji bym nie kupił.
    Nie muszę sprawdzać jakie są ceny na e-bayu, bo mój aparat ma autobracketing i multiekspozycję w standardzie (chociaż jest taki, łech, łech - amatorski w porównaniu z F90).
    tylko, że f90X ma te funkcje, więc jeśli będziesz je potrzebował, to dokupisz ściankę i po kłopocie...zdecydowana większosć cykających jednak nie używa tej funkcji

Czy doładowujesz sobie kamienie do torby fortograficznej? Szczególnie, kiedy np. wypuszczasz się na wycieczkę rowerową z aparatem? Albo pieszo w góry?
    Ja nie. Bo nie lubię dźwigać zbędnych kg.
    mieszkam w górach i jakoś nie przeszkadza mi noszenie lampy, ale skoro dla ciebie to taki ciuężar, to może faktycznie przesiądź się na olka? - wiesz, jest proste pytanie - chcesz być fotografem czy cykaczem?

Rozumiem, że Ty na spacer zabierasz F90 + battery pack + SB 800 + 6 obiektywów...
    to zależy jaki...jesli przed dom dla rozprostowania kości, to idę bez sprzętu, ale jeśli idę na spacer po parku to biorę statyw! krótki i długi zoom + f70+ lampę (jeśli to wieczór)

Cały czas śmieszą mnie ludzie, którzy kupują samochód terenowy i używają go do dojazdów do pracy - 5 km po mieście....[/quote]
    tu się zgodzę - mnie też śmieszą, ale tu była mowa o rajdach, więc terenówka jak najbardziej wskazana
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

mieszkam w górach i jakoś nie przeszkadza mi noszenie lampy, ale skoro dla ciebie to taki ciuężar, to może faktycznie przesiądź się na olka? - wiesz, jest proste pytanie - chcesz być fotografem czy cykaczem?
    Rozumiem, że łączna masa sprzętu jest dla Ciebie wyznacznikiem klasy fotografa...

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Rozumiem, że łączna masa sprzętu jest dla Ciebie wyznacznikiem klasy fotografa...
    nie masa, ale jego jakość, a jakość zwykle waży
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Sugerujesz zamianę F65 na Zenita?
    Czy to wystarczy, żeby stać się Prawdziwym Fotografem i automatycznie przestać być Cykaczem (TM)?

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów